Interviu acordat de către Tavi Iepan (Rezident Ex)- 10.08.2015

untitled

Sâmbată, 15 August 2015, va concerta, pentru prima dată la Lugoj, una dintre cele mai bune trupe rock din Romania, Rezident Ex. Tavi Iepan, liderul trupei, a acordat un scurt interviu:
Reporter: Tavi, Rezident Ex este o trupă relativ nou înfiinţată, dar compusă din artişti cu o mare experienţă. Este acesta atuul trupei?
Tavi Iepan: Da, într-adevăr, putem spune că suntem o trupă nouă, chiar pe 3 august se împlinesc trei ani de la lansarea primei piese cu REZIDENT Ex “Catedrala sufletului”, dar, în acelaşi timp, prin repertoriul pe care-l avem suntem şi o trupă care are un trecut. Multe piese de pe albumul “Alpha” sunt piese cunoscute, compuse de mine în perioada Cargo, grup în care am fost membru fondator .
În concertele avute în ţară am fost plăcut impresionaţi de publicul care cântă împreună cu noi: “Buletin de Ştiri”,”Povestiri din gară” ,“Brigadierii”sau “Iarna”.
În privinţa experienţei, stăm într-adevăr foarte bine: Matthias Langhe (chitara)- a fost membru fondator la Metalium, a cântat cu Sinner şi pe mai multe multe albume, ca muzician de studio; Christi Podratzky (bas)- a cântat în ţară la grupuri cunoscute ca Promusica, Abra sau Impact, iar în străinătate cu Poems for Laila sau Andy Clark; Mark Cross (tobe)- a cântat şi imprimat albume cu Kingdom Come, Helloween, Firewind, Ian Gillan Band, iar anul trecut a avut memorabilul concert din Bahrain cu Scorpions; Sebastian Simonis (voce), mezinul trupei, a cântat cu Blind Spirits şi Airforce.
Reporter: Faptul că trăieşti , de mai mulţi ani, în Germania, ţi-a influenţat pozitiv sau negativ cariera muzicală?
Tavi Iepan: Este greu de cântărit lucrul acesta pentru că nu avem cum să ştim cum ar fi fost cariera mea dacă rămâneam în România. În orice caz, momentul în care am plecat eu din Romania, şi anume martie 1988, situaţia generală în ţară nu era de loc “roză” iar muzica pe care o propuneam eu nu era decât cel mult tolerată, aşa că, varianta unei cariere, era greu de întrevăzut.
Sigur, am fost şi sunt legat afectiv de ţara în care m-am născut, dar mineriadele din ‘90 şi ‘91 m-au convins să nu mă intorc şi, mai ales, faptul că mi-am dat seama că speranţele noastre de după revoluţie au fost, mai mult sau mai puţin, iluzii și transformările spre bine vor dura foarte mult, lucru care s-a şi adeverit.
Reporter: Rezident Ex a avut mai multe concerte în România. Dat fiind faptul că, în afară de vocalist, toţi ceilalţi locuiţi în afara ţării, cât de greu vă este să onoraţi toate invitaţiile?
Tavi Iepan: În ziua de azi, cu mijloacele care există, distanţele dintre Berlin, Bucureşti, Hamburg sau Timişoara nu ar trebui să reprezinte o problemă. Sigur, costă ceva mai mult decât un zbor Bucureşti –Timişoara, dar cine este interesat de noi a rezolvat acest lucru şi până acum.
Pentru noi este însă important să ştim din timp, pentru că membri grupului au multe concerte sau imprimări în studio şi lucrurile astea trebuiesc coordonate, plus rezervarea biletelor,etc. În general, este vorba de logistică. Dar treaba asta se întâmplă peste tot în lume şi probabil că, mai devreme sau mai târziu, va funcţiona şi la noi. În România, de multe ori, concertele se planifică cu o marjă de timp foarte mică şi nu de puţine ori cu stres şi “rezolvări” de ultim moment. Îmi amintesc că, în 2013, am fost invitaţi la festivalul Folk You şi, cu mai putin de o lună şi jumătate înainte de data programată, am văzut pe internet că, exact în acelaşi sfârşit de săptămână şi în acelaşi loc, în Vama Veche, trebuia să aibă loc şi Stufstock, un alt festival cu pretenţii ! Lucru care s-a evitat în ultimul moment…. Cauza: nimeni nu a anunţat din timp ce, cum, şi când vrea să facă.
Reporter: Cum v-a afectat despărţirea de Kempes, fostul vocalist al trupei?
Tavi Iepan: După ce lucrezi la un proiect ca ăsta doi ani şi jumătate, faci imprimări în patru oraşe din Europa, eşti ales la Maximum Rock Awards “grupul anului” şi albumul “Alpha” cel mai bun album şi toată lumea îţi spune “bravo băieţi, aţi făcut o treabă excelentă” este destul de ciudat să afli de pe internet că ţi-a plecat vocalistul şi s-a hotărât pentru o carieră solo. Sigur, nu numai eu am fost dezamăgit, ci şi foarte mulţi fani care ne-au acordat încrederea lor şi care n-au mai înţeles nimic. Dar asta este, eu şi ceilalţi din band facem muzică de prea mult timp ca să ne mai mire ceva iar, pe lângă asta, toate compoziţiile ne aparţin aşa că, pur muzical, la ora respectivă, am avut nevoie de un vocalist care să interpreteze piesele noastre, la nivelul şi în maniera pe care o cerea repertoriul şi publicul de la REZIDENT Ex. Pentru asta am organizat un casting naţional şi rezultatul lui a fost venirea lui Sebastian în trupă.
Din punctul meu de vedere, precum si a altor muzicieni cu experiență, Sebastian este unul dintre cei mai talentaţi vocalişti din generaţia nouă, care, dacă continuă cum trebuie, se va impune în următoarea perioadă. Sigur că îi lipseşte notorietatea pe care a avut-o predecesorul său, dar, pe scenă, ar trebui să conteze performanţa şi nu numele, aşa că-i invit pe toţi să se convingă personal la concertele noastre şi să tragă concluzii în cunoştinţă de cauză.
Reporter: Aţi mai cântat la Lugoj, singur sau cu alte trupe? Cunoaşteţi vreun muzician lugojean sau vreo trupă lugojeană?
Tavi Iepan: Înainte de a pleca din tara, am cântat la Lugoj cu Progresiv T , Cargo, şi cred, şi cu Metamorf.
Din Lugoj ştiu o trupă foarte ok, Beta, unde a cântat şi Alex Boiţa Perin, şi pe Freddy Stauber, pe care l-am cunoscut în perioada când cânta cu Stelele, în Timişoara.
Reporter: La ce să se aştepte publicul lugojean de la REZIDENT Ex ?
Tavi Iepan: Pentru noi este o mare plăcere de fiecare dată când urcam pe scenă şi concertele au o intensitate şi emoţie maximă, şi, în mod sigur, aşa va fi şi la Lugoj. Ne bucurăm mult să venim în oraşul dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât este o premieră şi pentru noi.
Mulţumim organizatorilor pentru invitaţie şi sperăm să fie “o dragoste la prima vedere”. Mark a fost plăcut surprins să afle că Bela Lugosi este chiar din Lugoj, iar Matthias a făcut ochii mari când i-am povestit unde s-a născut marea legendă de la Hamburgher Sport Verein (HSV) şi campion mondial cu echipa Germaniei, Jupp Posipal.
Salutari tuturor iubitorilor de rock !!!
Ne vedem pe 15 August pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: