1.Ești implicat în mai multe proiecte. Unde se găsește Platonic Band între toate acestea?
Nicu Patoi: Într-adevăr, sunt implicat în destul de multe proiecte, însă activitatea mea principală se desfășoară între Platonic Band, Duo Berti Barbera & Nicu Patoi și R’n’Roll Band ( Ștefan Bănică ) . De câteva luni colaborez și cu Pasarea Rock ( Baniciu, Kappl & Lipan ) ceea ce pentru mine este extrem de onorant … dar dacă ar fi sa aleg , aș cânta doar cu PLATONIC BAND, acest proiect fiind reflexia totală a mea în muzică.
2. Toți cei din trupa Platonic sunt , la rândul lor, muzicieni consacrați. Este un avantaj acest lucru?
N.P.: Da, desigur că este un avantaj! Consacrarea unui artist presupune implicit profesionalism și experiență din toate punctele de vedere. Încă de la înființare, în 1995, Platonic Band s-a vrut a fi un super-grup!
3. Se poate compara piața muzicală autohtonă cu cea “de afară”?
N.P.: Din păcate, suntem departe de a ne putea compara cu cei “de afară” !!! În România nu există un showbiz real … piața muzicală autohtonă e săracă , în declin și invadată de non-valori, de superficialitate și de consumism … dar, cu toate acestea, eu încă sunt optimist!
4. Cât de greu e sa fii muzician în România?
N.P.: Ușor nu e…depinde de ce tip de muzician ești, de stilul de muzică abordat și cu cine cânți ! În cazul meu, dacă ar fi să cânt doar cu Platonic Band, situația ar deveni destul de dificilă!
5. Cat de mult se canta jazz/blues in Romania?
N.P.: Cred că în fiecare oraș din țară există un nucleu de muzicieni care face muzică de bună calitate, ba mai mult, polarizează și orientează tinerii dornici de a cânta la un instrument sau de a face o trupă. Cel mai adesea se cântă pop-rock, acest gen fiind mai accesibil …cu jazz-ul e un pic mai complicat, în sensul că, pe lângă talent, e nevoie și de foarte mult studiu și de cunoștințe avansate în muzică. Blues-ul e mai instinctiv și, astfel, devine mai ușor de abordat, dar și pentru acesta iți trebuie un simț anume. Concluzionând, cred că blues-ul , așa cum e si normal , a prins rădăcini destul de puternice și pe la noi, dar mi-e teamă că, la capitolul jazz, mai avem de așteptat !
6. Ce chitariști ți-au influențat cariera?
N.P.: Foarte mulți, dar câțiva sunt determinanți si mi-ar plăcea să-i amintesc pe Jimi Hendrix, Eddie Van Halen, Steve Lukather, Larry Carlton, Gary Moore, Mike Stern, Joe Satriani sau Eric Clapton . Ar fi nedrept să nu amintesc și de Florin Ochescu, Nuțu Olteanu, Adrian Ordean, Paul Ciuci , Sorin Chifiriuc sau Dan Ionescu, pentru că de la ei am învățat cel mai mult, laîinceputurile mele în ale chitarei !
7. Ce trupe ți-au influențat cariera?
N.P.: Probabil cele mai influente trupe pentru mine au fost VAN HALEN si TOTO, dar, poate la fel de mult, mi-au plăcut și YES, QUEEN sau GENESIS .
8. Care ar fi fost concertul pe care ți l-ai fi dorit sa-l vezi “live”?
N.P.: Cu siguranță unul cu VAN HALEN !!!
9. Ai fost prezent, împreună cu Berti Barbera, la ediția din 2012 a Festivalului Internațional de Blues, de la Lugoj. Ce impresie ți-a făcut publicul lugojean?
N.P.: Chiar dacă nu a fost un număr foarte mare de spectatori, îmi amintesc cu drag de concertul de la Lugoj. Am avut o stare foarte buna pe scenă, aceasta datorându-se, în mare parte, reacțiilor primite din sală, ceea ce arată un public cunoscător și cald !
10. Un mesaj pentru lugojeni:
N.P.: Sper să ne vedem cu cât mai mulți dintre cei care ne cunosc , ne înțeleg și apreciază muzica noastră, dar, cu siguranță, vom lega și noi prietenii. Vom veni cu cele 3 CD-uri ale noastre, iar, după recital, vom sta de vorbă cu toți cei care vor să ne cunoască și le vom semna CD-urile .
Tuturor celor din Lugoj le doresc sănătate și o viață plină de muzică de calitate ! Abia aștept să ne revedem !
Lasă un răspuns