Revista presei lugojene, 22.04-28.04.2021

Augustin Bercean

Revista presei lugojene… hmmm, care presă? Ok, acesta ar fi un început numa’ bun să-mi ”urc în cap” tot ceea ce înseamnă presă locală și chiar nu e intenția mea asta. Bine, să reluăm: Revista presei tipărite lugojene. Ei, așa parcă mai merge, nu? 😉 Da, voi începe în a ”trece în revistă” doar presa tipărită din Lugoj, din două motive: 1. Știu care este și 2. Nu intru în ”momente de dubii”, cum ar fi: Aceștia sunt presă? Nu-s? Dacă da, sunt de cea locală? etc… Cele două săptămânale lugojene sunt ”Redeșteptarea” și ”Actualitatea”. Ordinea enumerării am ales-o pe criteriul vechimii. Redeșteptarea a apărut prima, cum s-ar zice… Să începem:

Știrea principală pentru săptămâna 22-28 aprilie 2021 în ambele publicații este cea referitoare la finalizarea Proiectului de Buget local de către Primăria Lugoj. O știre plină de optimism și de informații tehnico-economice. Dat fiind faptul că în consiliul local actualul primar deține majoritatea, nimeni nu se mai întreabă dacă va fi sau nu vreo surpriză pe data de 26 aprilie, când acest buget va fi supus la vot. Nici eu nu cred că va fi… O analiză mai detaliată a acestei știri cred că ar trebui făcută la finalul acestui an, când declarațiile din conferința de presă, care au alimentat această știre, vor putea fi confruntate cu realitatea. Sperăm că totul va fi bine!😊 O altă informație oferită de ambele publicații vine din sport. ”Sezon excelent! CSM Lugoj va juca pentru al treilea an consecutiv în Cupa Challenge” și ”Cel mai valoros rezultat din istoria voleiului din Lugoj: 48 de puncte, locul 5, calificare în Europa!” sunt cele două titluri ale paginilor de sport. Un sincer Bravo! și din partea mea. De la sport la cultură: Concursul Internațional ”Clara Peia”, ediția a VIII-a, organizat de către Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” din Lugoj, reunește peste o sută de competitori din România, Franța, Germania și Republica Moldova. Din păcate, din cauza pandemiei, anul acesta se desfășoară online, dar… bine că se desfășoară. Anul trecut, din același motiv pandemic, concursul a fost anulat. Felicitări celor implicați în organizare, mai ales că, din câte am citit în ambele ziare, anul acesta lipsește, atât logistic cât și financiar, Primăria Lugoj. Cam acestea ar fi principalele știri locale, tratate de ambele săptămânale lugojene. În rest, știri care mi-au mai atras atenția (e, totuși, rubrica mea, am tot dreptul să fiu subiectiv, nu?): în Redeșteptarea – ”….Camionul(!) de la Serviciul de Salubrizare lugojean prins fără licență de transport” (ah, ce a ajuns această instituție, să se folosească singularul când se face referire la exponatele parcului auto…), ”Dezinsecția spațiilor verzi începe mai devreme anul acesta” (eu credeam că ea trebuie făcută atunci când spun specialiștii că trebuie făcută…), Lugojeanca Patricia Roșca va susține primul recital solo (Bravo Patri!!!) și, din seria (de autor!) ”Povești, locuri și oameni de altă dată!” Cristian Ghinea ni-l prezintă pe Filaret Barbu, ”muzicianul providențial al Lugojului”. În Actualitatea (are mai puține pagini…) – aș remarca cele două rubrici consacrate ale publicației, ”+;-” și ”Bârfele de la Ceasul Electric”. Parcă sunt mai puțin ”incisive” decât în alți ani (știu despre ce vorbesc, că eram abonat al acestor rubrici, într-o perioadă 😂), dar e bine că au supraviețuit timpului.

La final, îmi permit să comentez totuși o știre. E vorba de cea principală, cea cu finalizarea Proiectului de Buget. Nu am găsit niciunde că, măcar anul acesta, Primăria Lugoj ar fi a alocat bani pentru achiziția de dosare cu șină sau plic, atât de necesare unor birouri și servicii. Asta înseamnă că iar îi vom ajuta noi și le vom aduce de acasă?

Atăt pentru această săptămână. Dacă vreți mai multe informații din Redeșteptarea și Actualitatea, cumpărați-le!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: