
Săptămâna aceasta, așa cum mă și așteptam, cele două săptămânale lugojene, Redeșteptarea și Actualitatea, au devenit mai mult pliante promoționale decât ziare, dar vorba aceea: ”reclama, sufletul comețului”. Este un lucru normal, Sărbătorile Crăciunului și ale Paștelui fiind cele mai profitabile momente comerciale pentru mass-media, după, bineînțeles, campaniile electorale. Totuși, printre reclame și felicitări, am găsit și câteva știri.
Săptămânalul Redesteptarea prezintă un interesant reportaj, semnat de Cristian Ghinea, intitulat ”Construcții în aer”, care are ca principal subiect explicația primarului referitoare la cele două construcții din centrul orașului, cea de pe spațiul fostei ”Gold Cafe” și cea de vis-a-vis. E adevărat, lucrările, care de o perioadă destul de lungă au rămas la același stadiu de șantier, dau un aspect și mai urât orașului. Din cele prezentate, se pare că vor rămâne la fel, neexistând soluții imediate pentru rezolvarea problemelor. O altă știre care are ca explicație ”greaua moștenire” se referă la lucrările de pe Splaiul Morilor, care, din spusele viceprimarului, reiese că nu va fi recepționată. Se pare că ea a fost executată prost și nefinalizată, motiv pentru care ”Primăria Lugoj nu va plăti lucrările de pe Splaiul Morilor”, cum e denumit și articolul. Tot la nivel de informații oferite de administrația locală aflăm că va mai dura până când va exista o piață de masini, la Lugoj, că viitoarele autobuze dorite în transportul public vor fi ”din afara țării”, că, până nu va fi reglementată legislația locală, fațada viitoarei Galeri ProArte va rămâne nereabilitată, că cei de la Apele Române au primit aviz de la primărie pentru o serie de lucrări la digurile din interiorul orașului și că se caută profesor de sport pentru funcția de Inspector de Specialitate, în cadrul Direcției de urbanism, patrimoniu, Serviciul administrare și întreținere a domeniului public. În pagina de cultură, o știre care ne dă speranțe pentru viitorul urbei: FOA ( Fundația lugojeană Fusion of Arts) continuă, cu toate problemele de ordin administrativ pe care le are, să performeze în concursurile la care participă. La ”GirocMusic Art”, tinerii cursanți au câștigat mai multe premii- Alexandru Nistorescu (chitară), elev al profesorului Cristian Vețan, câștigând chiar Marele Premiu, cu maxim de puncte!). În pagina de sport, tot despre tineri e vorba și tot vești bune. Luptătorii de la CSȘ Lugoj, pe podiumul Cupei României, la U15, echipele de volei – cadete și junioare ale aceluiaș club sportiv lugojean, calificate în semifinale, și doi frați (Dean și Luca Ioviță) au devenit aproape campioni la motociclism (lideri, înainte cu două etape de final, la viteză și supermoto).
Săptămânalul Actualitatea ni-l prezintă, într-un articol semnat de Dan Timaru, pe Gheorghe Oniga – ”un OM al cetății, cu vechi state de plată în comerțul a două orânduiri sociale”. Un om deosebit, care, într-un moment destul de dificil financiar prin care a trecut Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, a sărit în ajutor, facilitând transportul trupei la mai multe festivaluri naționale. Asta nu apare în articol, dar am spus-o pentru a da un motiv în plus să citiți despre cine este acest OM. Din zona culturală aflăm că s-a încheiat cea de a VIII-a ediție (online, anul acesta) a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică ”Clara Peia”. Juriul, prezidat de Vanda Albotă, profesoară la Universitatea din Essen, Germania, a acordat Marele Premiu arădeanului Alexei Emanuel Ormanji, elev al Colegiului de Arte ”Sabin Drăgoi”. Un sincer bravo! celor implicați în acest proiect cultural lugojean (prof. Liliana Bidiviu, directoare a Școlii Gimnaziale de Muzică ”Filaret Barbu”, prof, Carmen Schoner, responsabila catedrei de pian din cadrul aceleiași instituții și prof. Constantin Tufan Stan, director artistic al Concursului).
La final, mă alătur și eu celor două publicații în a vă ura ”Sărbători fericite!” și, din nou, vă dau același sfat: Dacă vreți mai multe informații din Redeșteptarea și Actualitatea, cumpărați-le!
Lasă un răspuns