NU Ștrand, NU Festivalul Berii, NU Ruga Lugojeană. Trei de NU! – Revista presei lugojene (3-9.06.2021)

S-a întâmplat ceva cu presa lugojeană? De mult nu am mai văzut ca ambele săptămânale să posteze pe prima pagina știri cu tentă negativă. Cel puțin NU în ultimele 8-9 luni…

Augustin Bercean

Săptămânalul Redeșteptarea ne informează, în chiar „principala știre”, că nu avem ștranduri. Bine, nu e ceva să ne sperie, ne-am obișnuit să nu avem sau, dacă avem, să avem de proastă calitate. Adelina Tomescu, semnatara articolului, ne prezintă un scurt istoric al ștrandurilor lugojene, dar și părerea primăriei lugojene despre ștrandul administrat de ei. Nu e bun, aflăm. Nu e bun de loc, e plin de greșeli – de proiectare, de construcție, de… etc. Din păcate, nu aflăm și când vor fi ele remediate. Problema asta, a ștrandului, era binecunoscută. Timp a trecut, a venit vara (mă rog, încă se mai lasă așteptată…) și, totuși, nimeni nu vine cu o soluție concretă (cel puțin așa reiese din declarații). Asta e. Dacă vrem, la noi în oraș, să facem o baie, mergem în mediu privat. Chiar dacă ne înghesuim puțin, avem destul loc de parcare…

O altă știre este despre Pasarela Pietonală de la Plopi (frumoasă denumire, dar pun pariu că dacă întrebi 10 lugojeni, cel puțin 9 nu știu despre ce e vorba. Lumea știe de „Podul lui Boldea” sau „Puntea lui Boldea”, cum i-a zis Titus Boijin la inaugurarea din 2014). Din știre aflăm ca varianta aleasă de vechea administrație de a permite accesul pe bicicletă pe pod este prea scumpă și nu se va face. Bine, nu se va face, dar „ce” se va face și „când” se va face? Totuși, timpul trece. Dacă avem nevoie de vreo 8 luni să ne dăm seama că e „ceva” scump, oare cât o să ne ia să gândim și să construim „ceva” ieftin? Întrebam și eu pentru un prieten…

Că tot sunt la pagina cu podul, aflu că ceasurile stradale vor fi reparate și, atunci când legea o permite, desființate. Mi-a plăcut titlul, mă rog, jumătate din el: „(…) Vor fi reparate de Primărie”. Păi? Cine ar trebui să le repare, în afară de Primărie? Că, din câte am citit în articol, ale ei sunt…

Tot la administrație (și de la administraței) aflăm că Primăria intenționează să aloce suma de 150.000 de lei pentru modernizarea laboratorului de analiză a apei potabile. Ok, un lucru bun. Tot ce ține de îmbunătățirea calității apei, care ne curge în robinete, este bine venit…

De bine sunt și investițiile pe care le fac Consiliul Județean Timiș și Primăria Lugoj, respectiv 13,8 milioane de lei pentru construirea unui nou internat la Centrul pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” și 200.000 de lei pentru un sistem nou de încălzire la Școala Gimnazială Nr. 4. Bravo!

Despre știrea cu ce s-a întâmplat la piața de vechituri (Ocico), ce să mai zic? A fost așa cum am scris anterior, când s-a anunțat redeschiderea ei. Mici (de Deva!) să fie, că, în rest, le-om duce noi pe toate…

În paginile de educație și cultură avem parte doar de știri entuziasmante: lugojeanul Andrei Croitoru a reușit un frumos loc trei la Olimpiada Națională a Societății Române de Fizică, Casa de Cultură a municipiului Lugoj (nu Teatrul Municipal Lugoj!) își reia activitatea artistică, prin prezentarea unui unui prim spectacol de teatru, oferit angajaților Spitalului „Teodor Andrei”- „în semn de recunoștință pentru efortul și sacrificiul dovedit în lupta cu noul coronavirus”, Muzeul lugojean propune publicului trei evenimente în săptămîna în care se sărbătorește „Noaptea Muzeelor” (încă nu am auzit că acest eveniment este sărbătorit, dar să-i credem pe cuvânt…) și o nouă distincție internațională primită de poeta lugojeană Ela Iakab.

Pagina de sport (din nou, fără informații din volei, ceea ce, totuși, nu e normal, dat fiind faptul că este cu muuuult cea mai finanțată ramură sportivă lugojeană) ne oferă un nou prilej de bucurie. Tinerii gimnaști lugojeni ai C.S.Ș. Lugoj au câștigat 20 de medalii și au două echipe campioane în cadrul Campionatului de Gimnastică masculină pentru juniori III!

Cristian Ghinea ne prezintă „Un portret inedit al Lugojului, prin marii șahiști ai urbei”, în cadru serialului „Povești, locuri și oameni de altădată”.

Săptămânalul Actualitatea începe și el cu o știre demobilizatoare: „Primăria Lugoj a luat decizia finală privind Festivalul Berii și Ruga Lugojeană – Anul acesta , cele două evenimente rămân închise.” Tilul-mare, poza-mare, prima pagină, dar știrea practic e mai mult un anunț (o declarație a primarului), foarte mică, pierdută undeva în pagina 6. Aici am ce comenta: în primul rând, Festivalul Berii nu se mai desfășoară la Lugoj de prin 2004, de când Asociația Berarilor a cerut bani pentru folosirea acestui nume, ea deținând drepturile acestui brand. De atunci, s-a numit SĂRBĂTOAREA Berii. Oricum, și așa este o denumire care mă pune pe gânduri. Ce sărbătorim, noi, lugojenii? Există producători locali de bere, care, cu ocazia acestei manifestări, să îsi prezinte produsele? Din câte știu, nu. Sărbătorim efectiv berea, indiferent cine o produce? Mă rog, la toți ne place berea (unora mai mult, altora mai puțin…) dar să-i dedicăm, pe bani publici, o „Sărbătoare”, nu mi se pare ok. Dacă Ruga Lugojeană se păstrează la nivel de conservare a tradiției, da, este un eveniment necesar orașului. Dar doar în acest caz! Așa că, aceste evenimente ar trebui „gândite” nu doar în funcție de restricțiile pandemice, ci mult mai atent.

Nu prea am înțeles articolul „Vă mai amintiți de Corcodel? Primul afacerist al Lugojului, vânzător de fructe, legume și papuci de plastic”. Corcodel nu este poreclă, cum se afirmă în articol, este nume și nu pricep de ce se spune că este „primul afacerist al Lugojului”, când în Lugoj, bănuiesc, au fost enorm de mulți afaceriști de la înființarea sa și nici nu am auzit de vreun concurs între afaceriști, în care celebrul vânzător să fi ieșit pe primul loc. Bine, înțeleg, se mai copiază articole de pe internet, dar, totuși, ar trebui selectate mai cu atenție…

Și o ultimă remarcă: în știrea în care se anunță convocarea consilierilor locali la o nouă ședință am văzut că ultimul punct al ordinii de zi este: „Proiect de hotărâre privind inițierea procedurii în vederea scoaterii la licitație publică a apartamentului nr. 2 și a terenului aferent acestuia , situat în municipiul Lugoj, str. Bucegi, nr. 21. Inițiator: Viceprimarul Municipiului Lugoj”. Din câte știu eu, la această adresă sunt două instituții: Școala de Arte „Remus Tașcău” și Corporația Meseriașilor. Care să fie?

Atât. Un weekend fain să aveți! (nu uitați, pentru mai multe știri, cumpărați Redeșteptarea și Actualitatea!)

P.S. Dați click pe banner-ul de mai jos. Va fi subiectul viitorului interviu de pe http://www.augustinbercean.ro 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: