Și fără deponeu și cu banii luați. Păi cum să nu-njuri? Revista presei lugojene (10-16.06.2021)

Săptămâna aceasta, ambele săptămânale lugojene, Redeșteptarea și Actualitatea, au ca primă știre amenda primită de Primăria Lugoj de la Garda de Mediu. În general, în ambele ziare, știrea se bazează pe declarația primarului (cred că se impunea și o declarație a unui reprezentant al Gărzii de Mediu, dacă nu a șefului, măcar a unui „funcționăraș ” de acolo, așa, să fie de ochii lumii că se mai practică jurnalismul ăla de abecedar…), așa că, mai ușor mi-ar fi fost să o comentez o singură dată, dar, deoarece titlurile diferă și sunt interesante, o prezint separat. Deci:

Augustin Bercean

Știrea principală, pe prima pagină, în Redeșteptarea, cu titlul „90.000 de lei!”, este cea despre amenda mai sus amintită. Din câte îmi dau eu seama (cel puțin așa reiese din articol) controlul Gărzii de Mediu a vizat mai multe spații de depozitare a deșeurilor din mai multe județe, nu a fost un „punct ochit, punct lovit” la Lugoj. Declarația primarului despre „greaua moștenire”, legislația „stufoasă” și răzbunare politică, nu cred că are vreo legătură cu ce ar trebui să facă un administrator. Doar o instanță judecătorească poate vorbi de legalitatea amenzii, cred eu. Cel mai rău stau lugojenii (adică noi): amendă de 90.000 de lei (pe care trebuie să o plătim din bugetul local, adică din buzunarele noastre, bani cu care, sunt convins, administrația locală avea în plan să facă multe lucruri frumoase și necesare pentru oraș) și am rămas și fără un loc de depozitare a deșeurilor rezultate din construcții. Normal ar fi ca, până când justiția hotărește dacă ne dă sau nu banii înapoi, să se găsească cât mai repede o rezolvare a problemei, dar una legală, cu acordul Gărzii de Mediu.

O altă știre interesantă din Redeșteptarea este înființarea unei noi Societăți, care are ca administrator unic Primăria Lugoj. Este vorba de Societatea de Administrare Patrimoniu Domeniu Public. După cum a declarat viceprimarul Bogdan Blidariu, în articolul semnat de către Leontin Târziu, această societate nu este o invenție proprie, ci este un concept care „funcționează de mai mulți ani în alte orașe”. Să sperăm că modelul este unul viabil și aplicabil și la Lugoj. Asemenea genuri de desființări și înființări de Societăți sau alte entități administrative s-au tot aplicat prin țară, dar nu toate au avut succes.

Articolul „Medici neplătiți! Centrele de vaccinare de la Lugoj riscă să rămână fără personal și să se închidă”, semnat de Cristian Ghinea, ne relevă foarte clar haosul în care eram și încă suntem, la nivel de sănătate. DSP-ul este instituția cu unul dintre cele mai importante roluri în caz de pandemii. Din păcate, Direcția de Sănătate Publică din România și-a arătat limitele de competență. Totul sună frumos la televizor, dar realitatea este cu mult diferită…

În știrea „Meridian 22, în insolvență! Ingineră venită din Qatar la conducerea noului Serviciu de Apă-Canal al Primăriei Lugoj” aflăm că noua șefă „are un CV notabil (…) vorbește engleza, franceza și spaniola”. Felicitări! Sperăm să avem apă bună la robinete. O scurtă remarcă: da, pentru Lugoj, un asemenea director este un pas înainte (cred tot ce scrie in CV…), dar, pentru un iniginer, care a deținut mai multe funcții de manager și director în companii din Spania sau Qatar, ce fel de pas o fi? Cum de o fi acceptat funcția?

În pagina de cultură aflăm că profesoara Friederike Bacău, de la Școala „Anișoara Odeanu”, a fost premiată cu diploma „Im Honoris”, la Timișoara, cu ocazia Zilei Învățătorului. Un sincer bravo! Din păcate, se amintește doar locul în care a fost premiată, dar nu și de către cine…

Trebuie să fiu critic (nu am ce face, încerc să nu fiu, dar nu am cum…) și la adresa articolului: „Vară ritmată! Gărâna Jazz Festival revine la poalele Semenicului”. Nu ar fi fost o problemă titlul, care parcă ar prezenta Festivalul Untold, când pomenește depre Vară și Ritm, dar nu este nici bine documentat. Festivalul de la Gărâna este printre foarte puținele festivaluri care s-au desfășurat anul trecut, printr-un efort imens depus de către Marius Giura, președintele Fundației Jazz Banat, organizatoarea evenimentului (cel care mi-a acordat distincția de „managerul anului”, în 2017 – na, că nu știam când o să mai am ocazia să mai amintesc acest lucru 😂). În articol se afirmă că anul trecut „a fost suspendat”!. Totuși, un pic de atenție nu ar strica, mai ales când scrii despre unul dintre cele mai mari ferstivaluri de jazz din Estul Europei, un punct de reper cultural al Banatului!

În pagina de sport (din nou, fără volei! Serios, nu am glumit când am spus că s-ar impune și informații despre cel mai titrat sport lugojean, la ora actuală) aflăm despre juniorii secției de fotbal ai CSȘ Lugoj că s-au calificat în semifinala Campionatului Național de Juniori,U 17. Felicitări, atât tinerilor sportivi lugojeni, cât și antrenorilor Nicolae Cimponeriu, Cosmin Petruescu și Claudiu Jivulescu!

Cristian Ghinea dedică seria „Povești, locuri și oameni de altădată!” Maestrului Corneliu Murgu, fost director al Operei de Stat din Timișoara. Se face, de fapt, o analogie între personalitatea marcantă a maestrului și „ridicarea prestigiului cultural al Lugojului pe plan național și internțional” prin prezența domniei sale în juriul Concursului Internațional de Canto „Traian Grozăvescu”. Nu-mi permit să comentez despre Corneliu Murgu, îmi cunosc, totuși, limitele, dar despre organizarea concursului, da, fiind și eu angajat al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, la ultima sa ediție. Acest concurs nu s-a mai organizat datorită costurilor uriașe, greu suportabile de către un oraș de dimensiunea Lugojului. Ca un exemplu, așa s-a întâmplat și cu Festivalul „Cerbul de Aur”, de la Brașov. La un moment dat, primăria Brașov a spus STOP! Nu făcea față cheltuielilor și nici nu era corect pentru cetățenii urbei să finanțeze o manifestare cu caracter internațional de asemenea anvergură. La Brașov, s-a reușit trecerea finanțării (sau a unei părți a sa) către Guvern. La Lugoj, totul a fost bine cât timp Fundația Europeană Drăgan a oferit o sumă foarte mare pentru premii. Când Fundația și-a retras finanțarea, Concursul s-a mai desfășurat doar o dată, dar a fost complet neatractiv pentru tenorii străini. Știu, nu acesta este subiectul principal al articolului, dar am găsit de cuviință să punctez motivul pentru care acest concurs nu s-a mai organizat.

Săptămânalul Actualitatea, așa cum am spus, pe prima pagină, scrie tot despre amenda dată de către Garda de Mediu Primăriei Lugoj. Tilul „Golanii din politică” și subtitlul „primarul lugojului, Claudiu Alexandru Buciu, se războiește cu…”, mă duce cu gândul la reclama unui film de capă și spadă. Un D’Artagnan (singur, fără ceilalți trei) duelându-se cu oamenii maleficului cardinal Richelieu, pentru binele Regatului. Totuși, deși „bombastic” prezentată pe prima pagină, știrea o găsesc greu în pagina 10 (nici măcar în 6, ca ultima dată) și în ea este prezentată strict declarația edilului (da, sintagma „golanii din politică” chiar îi aparține!). Prefer, totuși, să nu fac o analiză pe text a declarației. Nu știu de ce…

O știre care mi-a plăcut face referire la organizarea unui tur ghidat prin Lugoj, de Ziua Mondială Art Nouveau. O inițiativă a muzeografului Cristian Oliviu Gaidoș. Felicitări, este o idee foartă bună și inedită! Păcat de clădirile lugojene, că arată cum arată…

Atât. Nu uitați să cumpărați Redeșetptarea și Actualitatea! Un weekend fain să aveți!

P.S. (I) Pentru cei care nu și-au dat seama, eu nu critic (încă) nimic altceva decât știrile din cele două ziare. 😉 Și nu, la fel ca fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, nici Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, nu este neam cu mine. Ei au un „u” în plus. Sau eu în minus?

P.S. (II) Poza principală aparține, ca de fiecare dată, maestrului Cristian Vețan!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: