„(…)am câștigat aproape 5.000 de euro într-o lună, pentru că am reușit să obțin un comision cu 10% mai mare”-a declarat Angel Rodian, într-un interviu despre marketing-ul online

Pe Angel Rodian l-am cunoscut cu aproximativ un an și jumătate în urmă, când m-am decis să mă înscriu și eu, ca toată „lumea bună”, la o sală de fitness, unde el este antrenor. Inițial, discuțiile noastre se reduceau strict la zona de fitness, dar, cu timpul, cunoscându-ne ceva mai bine, am început să vorbim și despre alte subiecte, care nu conțineau doar diete și exerciții. În general, impresia mea (și sunt sigur că și a altora…) despre practicanții sportului de performanță (Angel a fost sportiv de performanță) este una subiectivă, influențată de unii sportivi care, deși buni în zona sportului, când ies din din ea au dificultăți mari în exprimare… La un moment dat, l-am auzit vorbind despre marketing-ul online, subiect care mi-a atras instantaneu atenția. Fost și eu „mare” coordonator de marketing în tinerețe (ei, ceva, ceva am fost, dacă se pun experiențele mele de la Fundația Europeană Drăgan și Radio Analog sau faptul că am deținut o firmă de publicitate…), am început o discuție cu el pe această temă. Mi-am dat seama că acel marketing pe care îl știam eu nu mai exista demult, apariția internetului transformându-l în cu totul și cu totul altceva. Este o „lume nouă”. O lume din care se câștigă mult mai mulți bani și mult mai ușor. O lume din care, cu puțină ambiție, poate face parte oricine, tot ce ai nevoie fiind un dispozitiv cu acces la internet (oare mai există și fără?!). Așa l-am descoperit pe Angel – expertul în marketing online, cel care are vânzări de peste 10.000 de euro pe lună, care mai antrenează din pasiune (deși, practic, câștigă și cu această disciplină sportivă bani din mediul online!), un om extraordinar, cu o poveste foarte interesantă.

Angel, tu, ca pregătire, ai sportul. Ești antrenor de fitness. Ai, practic, o întreagă afacere cu disciplina asta numită fitness, atât online, cât și fizic. Cum ai trecut tu la marketinng-ul online? Ce te-a determinat să faci acest lucru?

Păi, în primul rând nevoia de a avea mai mulți clienți pentru afacerea din domeniul fitness-ului. Aveam nevoie să o promovez mai bine. Nu puteam rămâne la metoda tradițională de marketing, cum se zice: „din gură, în gură”. Din păcate, nu reușeam să atrag suficienți clienți. Atunci, în prima fază, am început să urmăresc ce fac alții. Mi-am „făcut” și eu pagină de facebook, să pot să urmăresc alți antrenori. Eu am început antrenoratul în 2012, după ce am căștigat două concursuri. Cei care veneau la sala de antrenament mă întrebau: „cum fac să slăbesc?” Și eu le spuneam. La un moment dat, s-au oferit să mă plătească. Îmi cereau diete și planuri de antrenament. Atunci mi-am zis: „Wow, pot să câștig bani din chestia asta?” M-am dus și am făcut cursuri de antrenor, de personal trainer, de nutriționist și altele în domeniu. Am devenit, practic, antrenor de fitness calificat. Pentru că aveam nevoie de mai mulți clienți, a trebuit să învăț și cum să mă promovez. Mi-am făcut cont pe instragam, pe Youtube etc. De aici a început schimbarea. Practic, la început doream să mă promovez doar pe mine, la nivel de fitness.

Și așa ai  trecut la marketing-ul online.

Da, practic am vrut să „învăț” cum să obțin cât mai mulți clienți. Asta a fost. Nu mă gândeam în acel acel moment că voi ajunge să îi învăț eu pe alții cum să obțină mai mulți clienți. După o perioadă, am plecat în Spania și a trebuit să învăț cum să obțin clienți și acolo. Cum în Spania nu mă cunoștea aproape nimeni, toți clienții care veneau erau cei pe care îi obțineam prin intermediul internetului. Astfel, am fost obligat să învăț mai multe. În prima fază, căutam materiale gratuite de pe Youtube, de pe blog-uri. Majoritatea materialelor gratuite au o limită. Ele, de fapt, sunt un „cârlig” gândit să te prindă pentru chestiile plătite. Am ajuns în faza în care nu mă mai ajutau informațiile pe care le găseam gratuit și am început cu programe plătite. Am cumpărat cursuri, consultații și, așa, aplicând ce învățam, am dezvoltat rezultate mai bune. Am început să lucrez pe online cu clienți din România și din Spania (încă mai am clienți din Spania, unii chiar din 2014). Din 2016, am devenit formator pentru cursurile de fitness. Aici, m-am lovit din nou de aceeași problemă: trebuia să găsesc clienți, dar nu cei care doreau să facă fitness, ci cei care doreau să îi învețe pe alții cum să facă fitness. Așa, cred, am început cu adevărat să intru în marketing. Antrenorii formați de mine mă întebau, la un moment dat: „Bine, Angel, noi cum o să găsim clienți?” Inițial, le spuneam cum am făcut eu. La timpul respectiv nu făceam website-uri, e-mail marketing și reclame. Nu înțelegeam încă puterea e-mail marketing-ului.  Am început prin a-i ajuta pe ei, dar, din 2017, mi-am dat seama că pot mult mai mult, chiar de 5 sau 10 ori mai mult (și aici mă refer la bani) și am început să cumpăr cursuri mult mai scumpe. Cursuri de 2000, 2500 chiar de 5000 de dolari. Am investit în cursuri, am învățat și am aplicat.

La ce nivel ești tu acum în ceea ce privește marketing-ul online?

Nu știu dacă sunt niveluri sau nu. Am propria mea agenție de marketing, am o diplomă care mă certifică să fiu „coach” și „trainer”, pentru dezvoltare personală și pentru dezvoltarea afacerii.

În discuțiile pe care le-am purtat cu tine anterior, mi-ai spus: „poți face bani pe internet, fără să investești”. Mi-a plăcut ce mi-ai povestit și, practic, de acolo mi-a venit ideea acestui interviu. Ok, povestește:  CUM POȚI FACE BANI, FĂRĂ SĂ INVESTEȘTI?

 Aș fi vrut să fi știut lucrul acesta cu 15 ani în urmă…

Hai, atunci, să-i ajutăm pe alții să treacă peste acești „15 ani”. 😉

Da, am putea face acest lucru. Una dintre afacerile mele de acum este afiliate marketing. Ce înseamnă asta: practic promevezi produsele altor firme și ești plătit cu un anumit comision pentru fiecare vânzare. Firma te plătește de fiecare dată cănd cineva cumpără acest produs, de la tine. Practic, tu nu deții produsul, doar îl promovezi. Eu am început acest tip de afacere în 2016, deci am 5 ani, deja. Ca o paranteză: eu consider că dacă ai mai puțin de doi ani într-un domeniu, nu ai destulă experiență să vorbești despre el și nici nu e ok să-i îndrumi pe alții. Având cei 5 ani exepriență, îmi permit să o fac. Deci: firmele care au aceste produse oferă diferite comisioane, de 3%, 5% sau chiar 50%. Bine, comisioanele de 50% sunt foarte puține și rar se ivește o asemenea ocazie. În general, ele se oferă cu timp limitat. Normal, un comision de 20% este unul foarte bun. Contează mult să găsești un comision mare. De exemplu, am căștigat aproape 5.000 de euro într-o lună pentru că am reușit să obțin un comision cu 10% mai mare, la un moment dat… 

Poți obține atâția bani din marketingul online?!

Da! Uite, concret: în România, sunt două firme care practică acest tip de marketing, adică afiliate marketing-ul. Nu e nevoie să te limitezi doar la piața din România! Poți promova pe internet produse internaționale și să câștigi mai mulți bani. Tu aplici pe platforma respectivă, ei îți dau un link și tu îl postezi la tine pe facebook, îl trimiți la lista ta de e-mail-uri (asta dacă ai o listă…).

O scurtă paranteză. Să ne gândim că nu toți cei care citesc acest interviu se descurcă foarte bine în mediu online. În primul rând tu, ca persoană afiliată, trebuie să deții un instrument online, cu care să promovezi acest link, adică o pagină de facebook, un blog sau un site.

Sunt două moduri prin care poți face afilliate marketing: metoda gratuită, prin postări pe paginile personale, de instagram, facebook, youtube, blog-uri etc. și metoda prin care plătești reclame, pentru a atrage mai mult trafic, adică metoda cea mai rapidă. Indiferent de metoda pe care alegi să o folosești, pentru a câștiga de la 500, 1000 de euro în sus, ai nevoie de un sistem automatizat prin care să poți ajunge, în același timp, la mai multe persoane. Astfel, reușești să vinzi mai mult!

Hai să vorbim ceva mai concret. Explică despre programul tău preferat de aflliate marketing, Builderall, afacerea în care ești actualmente cel mai implicat. Cum poți câștiga bani din ea?

Builderall are un program de afilliate marketing foarte avantajos , care îți permite să câștigi mai mulți bani prin aceeași muncă, comparativ cu alte programe de afiliere. În general, în afilliate marketing, după ce ți-ai înacasat comisionul, totul se termină și trebuie să îți cauți mereu clienți noi. Cu Buiderall, nu. Și după ce vinzi, vei continua să primești bani. Hai să vorbim de cifre. Toată lumea spune:„ ok, dar cât câștig?” Să ținem cont că pentru fiecare vânzare primești un comision de 30%. Clientul plătește 69 de dolari pe lună, pentru a folosi programul în scopul dezvoltării afacerii sale. Diferența față de alte programe de afilliate marketing este că vei primi acești bani în fiecare lună, cât timp clientul, cel care ai cumpărat programul, plătește abonamentul. Cel mai simplu este ca, cei care citesc acest interviu, să acceseze link-ul de mai jos, unde unde vor intra pe o pagină de prezentare și, după ce te înscrii (cu adresa de e-mail doar, fără bani) vor avea un mini curs gratuit, de trei lecții. Tot ce am explicat până acum, în intreviu, este pe format video, mult mai ușor de înțeles și explicat. Făra frică, nu costă absolut nimic…

Adică: eu folosesc acest program pentru mine, ajutându-mă să îmi dezvolt propria afacere. Dacă prin mine, adică accesând acest program de pe link-ul meu, se abonează și alte persoane, beneficiez de un comision lunar, de la fiecare persoana, de 30%?  Interesant! Ce se întâmplă cu cei care nu prea cunosc limba engleză?

În momentul în care accesează acest program prin mine, ei devin partenerii mei și îi ajut. Am tot intereseul ca acești parteneri să rămână abonați, că așa câștig și eu. Acest program îți permite să îți faci echipă, ceea ce afilliate marketing-ul obișnuit, nu.

Mulțumesc, Angel, pentru interviu. A fost, cel puțin din punctul meu de vedere, o discuție interesantă și utilă. M-am mai „upgradat” și eu la marketing-ul actual. Spor în afaceri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: