Săptămâna aceasta, din nou, prezint doar știrile apărute în cele două săptămânale lugojene, Redeșteptarea și Actualitatea. Repet acest lucru, pentru a nu lăsa impresia că omit anumite informații. Știu și despre accidentul din Primăria Lugoj, și de acuzele de omucidere, pe care primarul Claudiu Buciu le-a adus noului președinte al USR Lugoj, medicul Erwin Floroni, și despre presupusul „tun imobiliar” pe care președintele PSD Lugoj îl vede în acțiunile noii administrații lugojene etc. Sunt multe, dar nu sunt în presa scrisă lugojeană, așa că…

Săptămânalul Redeșteptarea alege ca știre principală, săptămâna aceasta, situația șoselei din Cartierul Mondial Bocșei, care este într-o stare deplorabilă, de câteva decenii. Practic, revenim la sloganul „de la periferie spre centru”,folosit de fosta administrație PSD, în 2008… Din știre, am înțeles că doi colegi de partid, Primarul Municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, și Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, nu prea comunică. Primul spune despre o variantă propusă, cel de-al doilea spune că nu a auzit de ea. Se vorbește în știre despre „rivalități politice”. Eu cred că ar trebui să lase politica la o parte și să rezolve situația. Ar fi un „win-win”, ambii ar câștiga capital politic și cetățenii din cartier ar beneficia de un lucru ultra normal pentru sec. XXI…
În a doua pagină ne este prezentată „Capitularea inginerei din Qatar”, care a renunțat la funcția de șef al noii Societăți de Apă – Canal, din cadrul Primăriei Lugoj. Cam complicat articol, greu de scris, că apare după cel în care au curs adjectivele la adresa CV-ului respectivei doamne. Care or fi advăratele argumente ale demisiei, sunt convins că doar doamna ingineră știe, dar pe ea nu a întrebat-o nimeni… Este mai ceva ca într-un serial din seria Twilight Zone, ce se întâmplă la această nou înființată Societate. Cum apare un director de sex feminin, cum dispare în câteva zile… Sperăm, totuși, că nu este afectat programul de pregătire al Societății și că totul este în parametrii, că mai un pic trebuie să preia ștafeta de la Meridian și trebuie să fie în formă😊 .
„Bani mai mulți! Primăria Lugoj încearcă să atragă personal prin majorarea salariilor!”- este articolul semnat de Leontin Târziu și are ca temă soluția aleasă de primar pentru a atrage personal calificat în Primărie. Tot primarul, în articol, menționează că „avem și mulți angajați care taie frunze la câini exact până la ora 16 fix. Aceștia vor fi concediați, ca urmare a ajustării organigramei” și că „Salariile directorilor din Primărie vor crește foarte puțin sau deloc, iar salariile administratorului public (City Manager), a viceprimarului și a primarului, nu vor crește deloc.” Lumea spune că mai sunt și alte categorii de angajați la care nu le cresc salariile, dar dacă nu apare în știre…
Un titlul care mi-a atras atenția este: „Pericol de fenomene extreme! Lugojul are sistem de rachete antigrindină, dar nu funcționează”. Ce să-ți spun… Lugojul are ștrand, are bazin acoperit, are bazar, are Ocico, are Stație de epurare etc. care nu funcționează, ce mai contează un sistem de rachete antigrindină?!
Alt titlu interesant este: „Măsură suplimentară! Curățenie cu muncitori din Sri Lanka, pe strazile Lugojului”. Păi, după ce am avut „ingineră din Qatar”, nu e normal să avem muncitori din Sri Lanka? Se cheamă globalizare. Totul e să stea cineva după ei, să nu dispară și aceștia…
Trec direct la cultură. Mă bucură inițiativa omului de cultură lugojean, Dan Haica, cu al său Colț de Cultură, de la English Pub, de a se alătura eforturilor pe care le face cantautorul lugojean, Vasile Gondoci, pentru promovarea muzicii folk. În 21 iulie, în acest spațiu, va avea loc un concert folk al cunoscutului Mircea Vintilă, care va fi acompaniat de grupul folk-rock, Pragu’ de Sus.
În pagina de sport, informații despre startul european al voleiului lugojean, care se dă în Slovacia, depre performanțele atletismului, gimnasticii, motociclismului lugojean Felicitări!
Revine și rubrica „Povești, locuri și oameni de altădată!”. În acest număr, se vorbește despre „Lugojul, în marea familie europeană a orașelor Art Nouveau”. Este vorba despre manifestarea pe care a organizat-o Primăria Lugoj și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă intitulată: „Noi descoperim orașul”, cu ocazia Zilei Mondiale a stilului Art Nouveau, în 10 iunie, la inițiativa muzeografului lugojean Oliviu Gaidoș. Din nou, un articol foarte bine documentat și scris, „marca” Cristian Ghinea.
Am lăsat la finalul prezentării știrilor din Redeșteptarea exact informația care mie, practic, mi s-a părut cea mai interesantă. Ca un preambul, vreau să vă prezint o mică parte din CV-ul meu: am peste 15 ani de când, prin natura serviciului, mă ocup de accesare de fonduri prin proiecte culturale. În acești ani, împreună cu colegii de la Casa de Cultură a Municipiului, am accesat fonduri în valoare de peste 10.000.000 de lei (10 miliarde, în bani vechi), prin proiecte culturale depuse la Consiliul Județean. Și acum, să vă explic de ce am spus toate acestea: în pagina a doua este publicat un anunț din partea Primăriei Lugoj prin care se ”anunță sesiunea pentru acordarea finanțărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al municipiului Lugoj pentru activități cultural-educative și pentru susținerea și promovarea culturii scrise, în anul fiscal 2021”. Păi, nu acu’ două zile s-a votat, în Ședința de Consiliu Local, sesiunea pentru acordarea finanțărilor nerambursabile? Nu țin minte ca atunci când s-a votat bugetul local să fi anunțat cineva că vor fi mai multe sesiuni… Si, la nici o lună, una de alta? Nu vreau să fiu rău, dar a întârziat cineva cu depunerea dosarului? Nu au ieșit actele de înființare ale ONG-ului sau ale Asociației, la timp? 😉 Și dacă tot se vorbește despre legea 350/2005 și OG 51/1998, legi care stau la baza acordării finanțărilor nerambursabile pentru acțiuni culturale (chiar citesc legile, spre enervarea inclusiv a colegilor mei de muncă 😁) se specifică foarte clar în lege că anunțul pentru o nouă sesiune trebuie publicat cu cel puțin 30 de zile înaintea datei de depunere a dosarelor. În acest anunț, data limită de depunere este 13 iulie, adica peste 12 zile, de la apariția anunțului în ziar. O fi legal? Tot în lege se mai spune și că „cofinanțarea este obligatorie și este minim 10% din valoarea totală a finanțării”. Sper că s-a cerut acest lucru în regulament, că, altfel, nu cred că ar fi legală atribuirea de bani publici, nerespectând legea… A, și mai un amănunt: în comisia de evaluare este obligatorie prezența unor specialiști în domeniul cultural, cu minim trei ani de practică în domeniul pentru care se organizează acțiunea. Sunt tare curios care or fi fost acești specialiști, care să se încadreze în cerințele legale… Și aceste aspecte sunt pentru modul de atribuire și selectare a proiectelor. Dacă aici sunt probleme, nu vreau să mă gândesc cum va fi decontul acestor acțiuni, unde legislația este mult mai stufoasă. Sper să mă înșel eu și să fie totul făcut „ca la carte”, să nu fie nevoiți unii alții să recupereze sumele cheltuite…

Săptămânalul Actualitatea ne-o prezintă, întru-n articol semnat de Dan Timaru, pe Elena Balaj, „stăpâna câinilor fără stăpân”. Tot respectul pentru această Doamnă și pentru tot ceea ce face. Datorită unei vizite la adăpostul Free Amely, mi-am mărit și eu familia cu doi membri😊.
La rubrica „+;-”, la semnul minus, de când, cred eu, Revista Actualitatea literară nu a mai „prins” finanțare de la buget, este trecută Primăria Lugoj și a sa dezinsecție 😉.
La sport: volei!
Atât. Pentru mai multe știri, cumpărați cele două săptămânale, Redeșteptarea și Actualitatea! Weekend fain să aveți!
P.S. (1)Nu că vreau să mă justific, în definitiv scriu ce vreau, dar dacă 90% din știrile din cele două ziare se bazează pe declarațiile primite de la Primărie, cu celebrele propoziții: „a declarat primarul Claudiu Buciu”, „a concluzionat primarul Claudiu Buciu” sau „a afirmat primarul Claudiu Buciu”, nu am ce face, trebuie să scriu depre primarul Claudiu Buciu! 😃.
P.S. (2) Mai trebuie să o spun? Principala poză îi aparține lui Cristian Vețan!
Lasă un răspuns