Fosta „ITL A”, afacere sau prioritate?-Revista presei lugojene (8-14.07.2021)

Săptămâna aceasta, cele mai importante știri sunt de fapt… una, care apare într-un singur săptămânal, în Redeșteptarea. Să începem:

Augustin Bercean
  • Subiectul care a atras atenția lugojenilor (la nivel județean și național au fost alte subiecte, mult mai fierbinți decât vremea de afară…) a fost achiziția fostei fabrici Textila, sau ITL A, cum o știe toată lumea. Cu un început în stil caragialistic, Cristian Ghinea dezbate, în articolul cu titlul „Blocaj parțial!”, situația creată în Consiliul Local. În prezentarea de pe prima pagină, chiar dacă titlul părea să impună un text mai tăios, apar, totuși, propoziții ca: „este foarte bine”, „au înțeles despre ce este vorba” sau „un semnal încurajator!”. Citindu-i continuarea din pagina 5, am aflat că, după prima ședință de consiliu, în care a fost pusă în discuție această achiziție, PSD-ul local își alipește imaginea, prin comunicate de presă, de cea a USR Plus și PMP și că îl acuză pe Primar de intenții frauduloase. Tot în articol, consilierii USR Plus sunt comparați cu niște peștișori (sau rechini, na!), care „mușcă momeala” aruncată de PSD și că declară și ei că „nu vor vota proiectul de hotărâre (…) cheltuirea cu responsabilitate a banilor publici nu este opțională”. După această introducere și după toate declarațiile apărute în mediul online sau la TV, aș fi fost tentat să cred că nu va ceda nimeni nimic și că va rămâne consemnată în istoria politică a urbei încă o confruntare absurdă, din care nimeni nu ar fi avut ceva de câștigat. Totuși, din discuțiile descrise în articol, încep să cred că unii politicieni locali au ajuns la maturitate politică (Galescu, Opriș și, parțial, Crăciunescu-de la PSD), alții, deși noi în acest joc, dau dovadă de înțelepciune (cei de la USR), iar celui de la PMP, dacă i se explică cu răbdare, înțelege… Încep să am încredere în acest consiliu (sper să dureze …), că actualii consilieri locali au realizat că dialogul este mult mai important decăt o încrâncenare pur politică. La urma urmei, era vorba doar de un acord de principiu, nicidecum de achiziționarea terenului. Nu sunt în măsură să-mi dau cu părerea asupra oportunității acestei achiziții și, la datele oferite în acest moment , nu cred că ar putea fi în măsură cineva (prețul nu este o oportunitate, în sine, pentru o administrație, să ne înțelegem!). Să așteptăm toate expertizele și evaluările necesare și, dacă se dovedește că achiziția se impune, nu văd de ce nu s-ar vota. Sau invers. Mai sunt trei ani până la viitoarea campanie electorală, așa că interesul politic ar trebui să cedeze în fața interesului urbei. Încă o dată, îi felicit pe consilierii locali pentru modul cum au rezolvat această problemă, chiar dacă ea a fost inflamată și de unele declarații absurde (aici nu mă refer doar la cea a PSD, că și primarul a făcut câteva …)
  • O altă știre din actualitate este cea despre dezinsecție. Titlul spune tot: „Continuă lupta cu insectele! Primăria a programat încă o dezinsecție aeriană, la sfârșitul lunii iulie”. Mai țineți minte filmul SF „Infanteria Stelară”, regizat de Paul Verhoeven, în care omenirea se lupta cu gândacii ? Cam la acest film mă duce gândul, citind titlul (bine, filmul, sau seria de filme, sunt făcute după romanul Starship Troopers, al lui  Robert A. Heinlein, pentru cei avizați în domeniul SF). Cunoscându-l destul de bine pe Cristian Ghinea, care știu că este un avid cititor de SF, nu bag mâna în foc că nu aceasta a fost și intenția 😉.
  • În articolul semnat tot de Cristian Ghinea, intitulat: „Bani mai puțini! „Meridian 22” se va ocupa de întreținerea fântânilor publice din oraș”, aflăm că autoritățile locale oferă un sprijin financiar Societății lugojene aflate în insolvență, atribuindu-i direct contractul de mentenanță a fântânilor. Este un gest normal, zic eu, dar sper să fie luată în calcul și calitatea lucrărilor. Nu tot ce-i ieftin e și bun…
  • Din păcate, din nou bătaia de joc la adresa lugojenilor continuă. „Repartizarea blocurilor ANL, amânată din cauza neînțelegerilor între constructori”- este titulul articolului semnat de către Leontin Tîrziu, în care ne este arătată indiferența, nesimțirea și incompetența celor implicați în lucrările de construcție a blocurilor ANL. Așa se întâmplă atunci când atribuirea lucrărilor se face pe baze de „pile, cunoștiințe, relații” și nu de competență. Sunt doi ani de când cei care trebuiau să beneficieze de aceste locuințe așteaptă să le primească. Doi ani în care unii, din cauza vârstei, au pierdut acest drept. Păcat că această bătaie de joc la adresa cetățenilor continuă. Contractele au fost semnate de constructori, banii s-au dat (la toți, să fie de-o ciorbă…), cui să-i mai pese și de un simplu cetățean, nu?
  • În pagina de politică apare în prin plan un nume mai vechi într-ale politicii lugojene, Ambruș. Este vorba de băiatul lui Ioan Ambruș, fost lider liberal lugojean și viceprimar al Lugojului. Raul Ambruș, fost și el șef al organizației de tineret al PNL Lugoj, actualmente candidat la șefia filialei timișorene a partidului, este implicat într-un scandal care va lăsa urmări destul de vizibile în viitorul Partidului Național Liberal. Fiecare pasăre pe limba ei piere…
  • În pagina de învățământ, doar știri de bine. BRAVO!- Amalia Bodac, pentru 10-le obținut la Bac, BRAVO!- Dragoș Radu Știucă, pentru rezultatul obținut la evaluare și BRAVO!- elevilor lugojeni, care, deși a fost un an greu, au reușit să obțină un procent mai bun de promovabilitate la BAC! Implicit, un sincer BRAVO și cadrelor didactice!
  • La cultură ne sunt prezentate „diverse” manifestări culturale finanțate de Consiliul Local. Practic, e vorba de Agenda acțiunilor culturale lugojene votată recent de consilieri (prima, din câte s-a anunțat) și de Agenda Culturală a Bibliotecii Municipale, Agendă fără de care această instituție nu ar putea funcționa legal. Ce să spun, orice acțiune culturală este binevenită în acest oraș, singurele mele comentarii îndreptându-se către respectarea legii. Sunt convins că, indiferent pe cine ai întreba, din Primărie sau din Consiliul Local, ar spune că: DA, NIMIC NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE! Și au promis lucrul acest și cu mâna pe Biblie…
  • În pagina de sport aflăm despre micii fotbaliști lugojeni ai CSM, care au câștigat Cupa Mării Negre. Felicitări și lor și antrenorilor, dar și conducerii clubului!
  • În seria „Povești, locuri și oameni de altădată!”, Cristian Ghinea ne povestește depre „Munca ”patriotică” și voluntară (eu aș fi pus și acest cuvânt între ghilimele) de dinainte de 1990, între mituri și documente oficiale”. Ar fi fost bine ca acest articol (din nou foarte bine scris și documentat!) să fi apărut înainte de acțiunea de curățenie inițiată de Primăria Lugoj, aia voluntară. Poate, dacă citeau acest articol, cei de la Primărie și-ar fi dat seama de reacția unor persoane subordonate, când au fost convocate telefonic. Munca „patriotică și voluntară” este marcă înregistrată a regimului trecut, dragă Primărie, las-o să fie așa…
  • Săptămânalul Actualitatea, prin cea mai apreciată rubrică a lor, „+;-”, m-a făcut să zâmbesc, după multă vreme de încruntare. Le mulțumesc pentru aprecierea de la „plus” și, pentru „minus”, îi fac atenți să citească prima Revistă a presei pe care am scris-o, unde am specificat clar motivele pentru care am ales ordinea în care prezint cele două publicații. Și pozele… una cu 10 ani mai tânăr și cea de a doua cu 10 kg în plus, față de momentul actual. Un simplu telefon și veneam la pozat, doar am mai făcut asta, prin 2008, nu?
  • Dan Timaru ne prezintă, cu ajutorul muzeografului Cristian-Oliviu Gaidoș, povestea povestea Palatului Gaspary și a Cafenelei Bristol, două simboluri arhitectonice lugojene, rămase, în zi de azi, în paragină.
  • Profesorul Constantin-T. Stan continuă prezentarea istoriei Corului „Ion Vidu” în articolul „Prioritățile Lugojului, orașul muzicii”. Din articol aflăm că actualul cor lugojean al Casei de Cultură a Municipiului a fost înființat în 1947, când dirijorul Dimitrie Stan „a format (…) un alt cor, care s-a încadrat în Teatrul Popular, purtând denumirea de Corala Municipală, până în 1948, când s-a format Ateneul Popular ”Eftimie Murgu”, care, din 1953, a luat denumirea de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, iar corul a luat denumirea de Corul”Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj-este declarația coristului Iosif Popescu, consemnată de semnatarul articolului. Casa de Cultură a Municipiului Lugoj are această denumire din 1968, dar este un amănunt prea puțin important dacă s-a numit fix așa sau altfel. Important este să ne cunoaștem istoria culturală. Îl felicit pe domnul profesor Constantin-T. Stan pentru ceea ce face!

Atât. „Căldură mare, monșer!” – să închei și eu în același stil caragielesc. Un weekend cât mai răcoros vă doresc! Nu uitați să cumpărați Redeșteptarea și Actualitatea, nu de alta, dar încă dă bine să mergi pe stradă cu ziare în mână, te crede lumea intelectual 😉!

P.S. Din nou, poza lui Vețan. Oare mai are? Sper să pozeze și el în ritmul în care scriu eu aceste articole, că, altfel, ce mă fac?😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: