Să dăm vină pe caniculă, zic eu, săptămâna acesta, pentru conținutul celor două săptămânale lugojene. E de înțeles, e și sezonul concediilor… Oricum, ambele publicații au la bază, în procent de 80%, informațiile/declarațiile/anunțurile transmise de Primărie. Nu zic că este un lucru rău, mai ales de când „Monitorul de Lugoj”, fosta publicație a Primăriei, nu mai există. E bine să apară undeva și aceste informații, dar, totuși, sper că au rămas publicații „indpendente de opinie și informație”, nu DEPENDENTE de opinie și informație…

- Săptămânalul Redeșteptarea consideră că cea mai importantă informație a săptămânii este povestea „„grădiniței” din Cartierul Balta Lată. S-ar fi vrut grădiniță, dar nu s-a reușit. 14 ani! În articol se face o comparație cu o altă investiție de durată lugojeană, „Pasajul”, trecută și ea tot prin trei administrații locale. Totuși, este o comparație cam deplasată. În primul rând, ca valoare. „Pasajul” depășea cu mult posibilitățile financiare ale Lugojului și a necesitat abilitatea unui primar, aflat mai mereu în opoziție față de guvern, Marius Martinescu, de a transfera-o Ministerului Transporturilor, pentru a o finaliza. A fost un efort destul de mare, care a consumat multă energie și timp, în detrimentul altor necesități municipale, motiv pentru care a și plătit politic, în 2008, când nu a mai fost ales de lugojeni. Investiția din Balta Lată (începută de Martinescu, în 2007) atât financiar cât și logistic, este un „mizilic”, pe lângă cealaltă. Sunt convins că Boldea nu și-a dorit-o finalizată, pentru că ar fi trebuit să împartă laurii și cu altcineva. Buciu spune că ar termina-o, dar asta în funcție de o expertiză a stării actuale (lucru normal, dar de ce nu este deja făcută? Timpul trece…). Mă rog, „Grădinița din Balta Lată” este un subiect numai bun de folosit pe timp de caniculă, când lumea este plecată în concedii și nu prea cumpără ziare…
- În singurul articol fără „a declarat…” , din primele pagini ale ziarului, Leontin TÎrziu descrie situția deloc plăcută pe care o creează RETIM-ul. „Cu batista la nas! Vara și… mirosurile ei din mașinile și pubelele Retim-ului” este titlul articolului și are, totuși, o declarație, dar a unui simplu cetățean, care nu „a declarat…” ci „a spus…”. Bine, articolul în sine descrie ce vedem cu toții (ce mirosim, de fapt…). Din păcate, nicio declarație de la Retim, de la Primărie (chiar se impunea una, că, practic, cei de acolo sunt administratorii orașului și răspund de disconfortul cetățenilor). Măcar o declarație de la Garda de Mediu (a, stai, cei de acolo sunt doar pomeniți, nu și întrebați de presa locală…). E bine, totuși, că se scrie despre acest inconvenient, dar ar trebui trași la răspundere, sau întrebați măcar, toți cei implicați. S-a cam uitat că presa este considerată cea de a patra putere în stat…
- „Și experții fug de Lugoj! Ștrandul orașului nu poate fi reparat pentru că nu se găsesc specialiști să evalueze distrugerile” – este titlul, cu tentă apocaliptică, a articolului în care primarul Claudiu Buciu încearcă să explice de ce lugojenii nu au ștrand anul acesta. Un lucru care m-a surprins a fost declarația primarului „(…) am apelat și la profesori universitari din Timișoara, dar nimeni nu dorește să vină la noi.” Păi, cum? Din câte mai țin eu minte, relația cu rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, era excelentă. Chiar să nu se fi găsit niciun profesor care să facă această expertiză? Aici cred că se impunea și o declarație a rectorului, să vedem cauzele acestui refuz…
- Alte știri din paginile doi-trei sunt, cum recunoaște și Leontin Tîrziu, care le-a semnat pe toate, promisiuni. Primăria promite: „înlocuirea băncilor distruse din zonele de promenadă și parcuri”, „implicarea în construcția sensului giratoriu de pe centură” și „microbuze electrice pentru transportul școlarilor la Lugoj și localitățile aparținătoare”. Frumoase promisiuni! Apropo, la cea cu centura, până se realizează, nu mai bine se lua în seama propunerea consilierului Paul David, de a se monta câteva indicatoare rutiere, cu anumite obligativități de circulație, pe străzile perpendiculare centurii, astfel încât pericolul de accidente să fie mai redus? Parcă e o propunere făcută în acest sens (giratoriu)…
- Tot nu-mi vine să cred că știrea cu titlul „Lacăt până la toamnă! Piața de vechituri de pe strada Oloșagului rămâne închisă toată vara” este abia în pagina patru! Nu tu mici, nu tu manele, până la toamnă?! Ce ne facem?! Lăsând gluma la o parte, pe acest subiect dau dreptate autorităților locale. Da, este nevoie de un regulament! Acuma, că el are nevoie de câteva luni ca să fie elaborat și votat, asta e altceva…
- Timid, aproape nebăgați în seamă, tot în paginile de actualitate, apar și doi politicieni, puțin cam „șifonați” în ultima perioadă. Călin Dobra își amintește că a fost cândva Președinte al Consiliului Județean Timiș (că încă mai este Președintele PSD Lugoj, principalul partid de opoziție local, foarte rar realizează…) și acuză noua conducere județeană că a abandonat „proiectul Pieței Micilor Producători”. Raul Ambruș își contiunuă povestea politică, care, din câte se pare, va avea un sfârșit destul de trist, pentru el.
- În pagina de învățământ ne este prezentat numărul de locuri disponibile pentru admiterea în liceele lugojene, se vorbește depre contestațiile celor nemuțumiți de nota de la Bac, despre o invitație în Portugalia a Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”(nasol, cu pandemia asta. Cred că Portugalia a intrat în zona roșie…) și depre prima ediție a taberei de folclor de la Lugoj. Bineînțeles, nu lipsește rubrica profesorului emerit Nicolea Ghinea, „Limba noastră cea română” . Multă sănătate, Domnule Profesor!
- În pagina de cultură, evenimentele care au marcat această săptămână sunt: sărbătorirea Zilei Naționale a Franței, la Biblioteca Municipală, participarea Asociațeți FOA la un proiect cultural desfășurat în Grecia, două lansări de carte ( una este la timpul viitor) și o expoziție, care nu se se desfășoară în Lugoj și care nu este organizată de către lugojeni ( relevanța acestei informații, pentru lugojeni, chiar n-am înțeles-o…)
- În pagina de sport, despre situația voleiului șia fotbalului lugojean, rezumate în cantonamente și meciuri de pregătire, și o nouă reușită a atletismului juvenil de la CSȘ și CSM Lugoj – medalie de bronz obținută la finala națională de juniori III, desfășurată la Craiova. Felicitări!

- Actualitatea preia o informație de pe internet și o transformă în principala lor știre a săptămânii. „Mobilier din lemn masiv, pentru primar și vice” este titlul ei (ales de ei, cred, și nu preluat…). Este vorba, de fapt, de achiziționarea de mobilier pentru birourile principale ale primăriei. Și aici, știrea se bazează tot pe „a declarat primarul Claudiu Buciu”… Ce ne facem când pleacă primarul în concediu, de unde mai luăm știri? (aici am folosit persoana întâi, la plural, că și Revista presei se bazează pe știrile pe care le prezintă cele două săptămânale…) Această știre îmi aduce aminte de o filmare (tot o știre, de fapt) de la Revoluție, în care mai mulți revoluționari au intrat în casa fostului primar al Timișoarei și se mirau câte spray-uri și șampoane străine avea acesta în baie. Era normal să ai așa ceva într-o baie, dar nu pe timpul acela, în România, și nu străine… (cred că am văzut știrea și la Televiziunea sârbă. De fapt, cei de acolo chiar nu pricepeau mirarea românilor). Cam așa este și cu știrea aceasta. Ne mirăm că se vrea mobilier de birou nou, la Primărie… E normal ca biroul unui primar de municipiu din Romania să arate decent! Ce nu este normal… ei, aici sunt multe lucruri, de fapt, dacă e să vorbim de birouri… Nu este normal ca doar acele birouri din Primărie să fie refăcute, când altele, din același edificiu, arată cum arată. Nu este normal ca Școala de Arte „Remus Tașcău” să arate, pe interior, ca o clădire părăsită și angajații ei să caute „găzduire” prin birourile Casei de Cultură a Municipiului sau prin birourile Primăriei. Că tot a venit vorba de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cele două birouri ale acestei instituții de tradiție a orașului se află, de mai bine de douăzeci de ani, în spațiul fostului W.C. al foaierului, de la etaj, al Teatrului Municipal. Acestea mi se par anormale…
Atât pentru astăzi! Nu uitați să cumpărați Redeșteptarea și Actualitatea (le puteți cumpăra în ce ordine vreți, chiar și alfabetică!)
P.S. (1) Mă bucur să vă anunț că (și) datorită acestei rubrici blogul http://www.augustinbercean.com a ajuns la aproape de 1000 de vizitatori pe săptămână! Asta nu înseamnă că nu am să vă rog să dați share la articol pe propria pagină de facebook, că poate sunt și alții care ar mai citi-o. Ar fi mai bine dacă ați posta comentariile pe care le faceți direct pe blog și nu pe paginile grupurilor. Pe viitor, voi încerca să trimit (celor care își dau acordul) articolul direct pe e-mail. Va fi mai ușor pentru toată lumea. Eu nu mai distribui pe „nșpe” mii de grupuri și dumneavoastră veți fi anunțați instant când apare. Să sperăm că va fi un viitor cât mai apropiat! 😉
P.S. (2) -da, tot Cristi Vețan e „responsabil” de poza principală.
A republicat asta pe augustin bercean.
ApreciazăApreciază