Da, s-a reușit! Este ultima „revistă a presei lugojene”-Revista presei lugojene (22-28.07.2021)

Da, s-a reușit! Este ultima „revistă a presei lugojene”. Bine, bucuria unora nu trebuie să fie foarte mare, că nu renunț la blog, doar la rubrică. Cu tot efortul depus, nu pot să continui a „povesti” doar ce este scris în cele două săptămânale lugojene. Îmi este cu neputință. Constat, cu părere de rău, că realitatea străzii diferă enorm de ceea ce este tipărit. Înțeleg, până la un punct, comoditatea. Sigur, e mult mai simplu să primești informații pe care să le transpui, într-o formă mai extinsă (Redeșteptarea) sau copy-paste (Actualitatea), decât să încerci să aflii de ce merg oamenii încruntați pe stradă. Nu mai insist asupra deontologiei, fiecare își are nivelul profesional spre care a tins sau pe care și l-a putut permite, cel puțin moral. Deci, ultima „revistă a presei lugojene”:

Augustin Bercean
 • Săptămânalul Redeșteptarea ne prezintă, pe prima pagină, reușita Adrianei Corbeanu, membră în Consiliul de Conducere al Farmaciștilor din județul Timiș, care, cu ajutorul Primăriei Lugoj, au reușit să convingă Colegiul Farmaciștilor din județul Timiș ca, începând de la 1 octombrie, să fie deschisă, pe timp de noapte, prin rotație, câte o farmacie, pe raza municipiului Lugoj, .
 • Finanțarea cu 5,3 milioane de euro a Spitalului Municipal Lugoj este știrea care „dă” puțin și în politic. O parte mare din acești bani sunt, de fapt, sume ce vor fi returnate Primăriei Lugoj, care, în perioada pandemică (aia mai gravă, că încă suntem în pandemie) a investit în aparatura necesară spitalului. De restul banilor, se vor face mai multe achiziții, printre care care și un nou tomograf, care se alătură celui din 2020. În știre apar declarațiile actualului primar, Claudiu Buciu, actualului manager al spitalului, Ionuț Cocoș, dar și a fostului manager al spitalului, Erwin Floroni (în știre e trecută ca replică, nu ca declarație…) demis din funcție de actualul primar. Citindu-le cu atenție, nu ai cum să nu le dai la toți dreptate… E adevărat, abia acum înțeleg și eu de ce Spitalul Municipal Lugoj, cu dotările aferente și condițiile pe care le avea anul trecut, a fost declarat „spital suport covid”. Da, este o reușită managerială această finanțare, care a beneficiat, sunt convins, și de suportul politic al administrației.
 • Din alte declarații, mai aflăm că: administrația va monta calmatoare pe șoselele urbei; că nu se găsește un expert care să proiecteze „sisteme colectoare cu deversare prin sens unic în Timiș”- singura soluție luată în calcul pentru rezolvarea inundării străzilor; că „este în lucru o expertiză”, deoarece„Clădirea Primăriei din Lugoj are crăpături în structura de rezistență”; că „Primăria Lugoj va cumpăra utilaje apă-canal și curățenie”. Mai multe știri, o singură sursă…
 • La politic, aflăm că liberalii lugojeni vor și ei partea lor de participare la mascarada națională în care s-a transformat alegerea președintelui PNL. Na, dacă intrii în politică, trebuie să te comporți ca atare…
 • În pagina de educație, Cristian Ghinea ne face o succintă trecere în revistă a ceea ce a mai rămas din taberele școlare județene. Da, tristă situație…
 • La cultură, am bucuria să văd că două trupe dragi mie, Springtime Band și Mist, reîncep seria concertelor. Springtime Band revine după o pauză mai îndelungată într-o nouă formulă, dar tot pe axa Vali Ivănescu, Gyorgy Csilla și Cristi Vețan, cărora li se adaugă Tavi Logoș, la chitară electro acustică, și Andrei Mezei, la tobe. Mă bucură această revenire, mai ales că, în interviul pe care mi l-a acordat Vali Ivănescu (interviurile, că sunt trei, de fapt), când am vorbit despre Springtime Band, s-a întrezărit, așa, o mică speranță de revenire. E de bine, pentru scena muzicală lugojeană (Vali Ivănescu poate fi trecut la „lugojeni”), reapariția formației, care, să sperăm, va fi de durată. Despre Mist, ce să mai zic? Am zis odată că sunt continuatorii trupelor Betta, Logic și Anarhia, așa că nu mai repet, îi las pe alții să o zică, fără să mă citeze… Dacă tot am pomenit de Anarhia, să anunț eu că se reunesc pentru un concert, vara asta. Vor fi în componență aproape 100% originală, doar locul lui Adrian Blaj fiind luat de Miță Subota.
 • Tot la cultură este vorba despre Flora Răducan, care își va expune picturile (de fapt, vernisajul a avut deja loc, când scriu aceste rânduri) la Centrul Multifuncțional Bastion, din Timișoara, în cadrul expoziției de artă cu scop caritabil intitulată; „3 artiști-3 compas” . Fondurile care vor rezulta din vânzarea lucrărilor vor fi folosite pentru amenajarea „Casei 3 Compas” din Văliug și pentru susținerea activității acestei asociații.
 • În pagina de sport citim despre „Doi lugojeni, printre trăgătorii de elită la Campionatul Mondial de Talere, din Ungaria”, este vorba despre Mihai Homoc și Cristian Țepeneag. Felicitări! și deptre o nouă finală sportivă care se va desfășura la Lugoj, Finala Națională U23, la lupte.
 • În cadrul rubricii „Povești, locuri și oameni de altă dată! ” Cristian Ghinea ne prezintă istoria fabricii ITL. Da, cândva era un simbol al orașului, această fabrică, alături de IURT, IUPS, Filatura de Mătase etc. Alte timpuri, alt sistem economic. Vorba aceea: „Noi mergem înainte. De ce? Păi înainte era mai bine!”
Un mod ușor de a face bani online!
 • Săptămânalul Actualitatea a decis ca, pe prima pagină, să ne prezinte o reclamă. Fiecare cu politica proprie… Mai este una și în pagina trei. Dacă veți cumpăra ziarul, veți afla despre ce reclame este vorba.
 • Rubrica „+;_”, cândva celebră, mă uimește din nou. La plus e trecut Liviu Brîndușoni. Explicația ar fi că, deși „a dat chix cu politica, s-a reiventat”. Este vorba, din câte am înțeles eu, despre transformarea site-ului Lugojonline din site de știri în site de muzică. Mă rog, chestia cu educația muzicală, nu o comentez, dar pe ce bază se face afirmația cu „chix”-ul politic? Că nu a ieșit primar la ultimele alegeri? Nu au ieșit mulți, dar asta nu-i împiedică să-și continue viața politică. Pentru că a decis să se retragă, deși a fost ales consilier local? Mie nu mi se pare un „chix”. Liviu Brândușoni a fost unul dintre cei mai activi consilieri locali din istoria politică a Lugojului și, la un moment dat, când conducea filiala locală a USR, a avut cu cele mai mari șanse de a deveni primar, în locul lui Boldea. Faptul că mai multe astre s-au aliniat împtriva lui, din momentul când USR-ul începuse să se uite de sus la PNL, l-aș numi, cel puțin, ghinion, dar nu „chix”. Politica e prea complicată pentru unii…
 • Cumpărând ziarul, mai aflați: că „O mașină a ars pe o stradă din centrul orașului”; că „Un tânăr se dădea polițist cu ajutorul unui tricou cumpărat de pe internet”; că „Un tir s-a răsturnat pe A1”; că „Un șofer a fost prins drogat la volan, lângă Lacul Surduc” și „Coliziune pe A1 cu 2 BMW-uri”.
 • Și aici aflăm despre finanțarea record pe care o primește Spitalul Municipal Lugoj, dar este o singură declarație, cea a managerului spitalului, dr. Ionuț Cocoș. Este o declarație preluată de pe internet, oricum…
 • La „Colțul de Cultură” (câte colțuri de cultură o fi având orașul acesta?!) aflăm despre sărbătorirea Zilei Județului, care se ține timp de 4 zile, cu peste 40 de evenimente (toate în Timișoara, că nu degeaba mai mulți redactori tv vorbesc despre județul „Timișoara”). La unii, „plouă” cu evenimente, la noi, tot „secetă”. Nu contează, bem un pahar cu apă rece și (ne)trece. Oricum, trec toate, într-o formă sau alta.

Asta a fost ultima „revistă a presei lugojene”. Ne revedem săptămâna viitoare, cu o nouă rubrică! Asta nu înseamnă că cele două săptămânale lugojene nu vor fi pomenite… Un weekend fain să aveți!

P.S. Mulțumesc, Cristi Vețan, pentru accept-ul de a folosi pozele tale.

4 gânduri despre „Da, s-a reușit! Este ultima „revistă a presei lugojene”-Revista presei lugojene (22-28.07.2021)

Adăugă-le pe ale tale

   1. Exact aceiasi parere o am si acum . Mai aveai o preocupare cu … sa zic „revista presei” . Imi e teama ca o sa te apuci de altceva . Mai sunt cazuri … :))))

    Apreciază

   2. Dardu, aș vrea să pot să îți răspund, dar chiar nu înțeleg la ce/cine te referi. Faptul că renunț la o rubrică din blog, nu înseamnă că renunț la blog. Nu o să mai fie „revista presei lugojene”, va fi ceva mult mai amplu, care să îmi dea și mie posibilitatea să comentez TOT ce cred eu că e important pentru lugojeni, nu doar ce tipăresc anumite publicații. Așa că, tot nu înțeleg de unde vine întrebarea cu „plictiseală”… . Momentan acest blog este hobby, dar vreau să îl transform în ceva mult mai serios și folositor pentru mine. Două lucruri am făcut în viața mea: am lucrat în media și am organizat evenimente culturale. Dacă cel de-al doilea mi se interzice să îl mai practic (voi scrie toată povestea la timpul oportun), mă reîntorc la primul și voi încerca să-mi câștig existența într-un mod onest și cu cât ma puțină „plictiseală” 😉

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: