Așa cum am spus, rubrica „Revista presei” nu mai apare. Motivele le-am expus în ultima ediție a sa. Nu doresc să mai insist asupra lor. Această nouă rubrică va prezenta principalele știri ale săptămânii, comentate de…mine. E site-ul meu, deci îmi permit să fac acest lucru 😊. Lăsând gluma la o parte, am considerat că anumite subiecte sunt tratate superficial fața de importanța lor. Unele site-uri de știri chiar omit anumite informații și altele le tratează într-un mod subiectiv. Eu am să încerc, „săpând”în mediul online și răsfoind cu atenție, să prezint informațiile cât mai exact cu putință. Pentru mediul online, folosind motorul de căutare Google, am descoperit că principalele site-uri de știri lugojene sunt Lugojeanul, Lugoj info și Lugoj Expres. Cu presa scrisă, mi-a fost mult mai ușor. M-am dus la chioșcul de ziare și am cerut „ziarele noastre”. Mi-au fost întinse Redesteptarea și Actualitatea (pe cuvântul meu că aceasta a fost ordinea 😂). Dacă vă place această rubrică, dați un share pe pagina personală de facebook (adică distribuiți pe pagina personală) că poate mai doresc și alții să o citească. Deci:

- Cea mai importantă știre a săptămânii, cu care am decis să deschid această rubrică, este cea a demiterii primarului lugojean, Claudiu Buciu, din funcția de președinte al PNL-filiala Lugoj. În general, toate siteurile, Lugojeanul, Lugoj Info și Lugoj Expres, au abordat această informație pornind de la declarația lui Claudiu Buciu, de pe pagina personală de facebok. A mai fost adăugată și o declarație a PNL Timiș, care a apărut pe pagina sa de facebook, referitoare la acest subiect. Site-ul Lugoj Info a dezvoltat subiectul în mai multe știri, în general cu opinii proprii și supoziții (cam ce o să fac și eu în continuare 😉). Da, este o știre importantă, dar, pe termen scurt, nu are vreo relevanță pentru lugojenii neimplicați politic. Practic, Claudiu Buciu rămâne primar al urbei și va continua să răspundă în fața cetățenilor pentru modul cum e administrat orașul. Pe termen lung, s-ar putea să aibă. Dacă relațiile primarului cu președintele Consiliului Județean Timiș și cu prim ministrul României sunt proaste, va fi rău și pentru noi. Lugojenii (cel puțin cei cu care am vorbit eu…) au votat cu PNL la alegerile locale, să aibă suport primarul în Consiliul Local, au votat cu PNL la nivel de județ, să aibă primarul suport din partea Consiliului Județean și au votat cu PNL la parlamentare, să aibă primarul suport din partea Guvernului. Și au ieși toate! Consiliu local majoritar PNL, Consiliu Județean și Guvern, conduse de liberali! Știu, demiterea nu înseamnă demisie și, în toată această poveste, ar trebui să ne uităm urât spre Nica, „omul cel rău” care l-a demis pe Buciu. Parțial, da, dar din declarațiile anterioare ale lui Claudiu Buciu reiese clar că știa că va fi demis în urma refuzului de a organiza alegerile locale ale PNL. Așa că, această demitere echivalează cu o demisie. Mi-ar fi plăcut, ca lugojean, ca această atitudine de frondă a primarului să se fi întâmplat, la fel de radical, și în momentul când lugojeanca Adriana Corbeanu nu a fost pusă pe un loc eligibil pe lista pentru alegerile parlamentare sau atunci când s-a considerat că banii primiți de la județ sunt puțini, comparativ cu un oraș de talia Lugojului. Dar nu s-a întâmplat… Mi-aș dori ca primarul Claudiu Buciu să știe exact ce face și să-și scoată așii din mânecă, la un moment dat. A demonstrat, politic, până acum că știe exact ce vrea și ce face. Ar fi bine pentru noi, pentru lugojeni, ca gestul pe care l-a făcut și care a dus la demiterea lui să fie un gest calculat, cu repercusiuni benefice în viitor, și nu doar un gest impulsiv, care ne va costa, ca oraș. Să vedem ce va urma…
- Un alt subiect care mi s-a părut interesant este cel legat de Școala de Arte „Remus Tașcău”. Recent, a fost demarat un proiect de către Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) intitulat „Solidari pentru Lugoj”, finanțat de către „Corpul European de Solidaritate”. În cadrul acestui proiect, tineri voluntari din mai multe țări vor reabilita trei corpuri de clădire din spațiul deținut în administrare de către Școala de Arte, spațiu situat pe strada Bucegi. Aceste informații le-am luat de pe site-urile Lugojeanul și Lugoj Express și din Săptămânalul Redeșteptarea. Totul bine și frumos, până aici. Declarații din partea reprezentantului FITT, din partea viceprimarului, Bogdan Blidariu, și a city managerului, Anca Micșa Oprea. Pe pagina de facebook a FITT a fost transmisă live (vezi aici) și inaugurarea acestui proiect, care s-a desfășurat în curtea Școlii de Arte. Discursuri, prezentări, toată lumea fericită până când cineva din public a pus o întrebare despre Școala de Arte. Moment de de agitație pentru reprezentanții administrației locale… Estea vorba de fosta directoare a Școlii, Loredana Lupescu, care dorea să știe care e statutul școlii în toată povestea asta. Într-adevăr, care e statutul Școlii de Arte? Din câte îmi amintesc, Școala de Arte are în administrare acest edificiu. Păi, dacă îl are în administrare, cum de nu este parte din proiect? Cum de un reprezentant al unei Fundații face afirmații referitoare la modul cum se vor folosi acele spații, după ce ele vor fi reabilitate? Cu ce drept juridic? Eu, sincer, nu înțeleg nimic. Avem un spațiu care este dat în administrare Școlii de Arte, de ce nu se fac aceste reparații de către această instituție? Practic, clădirea aparține Primăriei, de ce nu se investește în refacerea ei? Din câte am înțeles eu, între FITT și Școala de Arte nu există niciun raport juridic, atunci cu dreptul cui derulează cei de la FITT, acolo, un proiect? Nu zic că acest proiect, al celor de la FITT, este unul rău, din contră, este de apreciat ceea ce fac, dar de cel nu le-a fost oferită o altă clădire? Clădirea de pe strada Mocioni, fostul Club al Tineretului, care aparținea cândva celor de la FITT, ar fi fost mult mai potrivită. Aparține doar Primăriei, nu este dată în administrare nimănui și are nevoie și de reparații imediate, că arată dezolant. Școala de Arte „Remus Tașcău” este o instituție cu probleme de foarte mulți ani și acest mod de implicare al Primăriei nu cred că le rezolvă, ba chiar cred că le complică.
- Sumă record acordată de către Primăria Lugoj pentru evenimentele aprobate în a doua Agendă Culturală, votată de către Consiliul Local. 500 de mii de lei, Dacă adăugăm și suma de la prima Agendă, vorbim de aproape 700.000 de lei (șapte miliarde, în bani vechi…), aproape cât a primit și CSM Lugoj, pentru evenimentele sportive. Echitate între cultură și sport, veți spune, nu? Hmmm, nu e chiar așa. Da, este o sumă frumoasă și îmi doresc ca evenimentele să se ridice la înălțimea finanțării, dar, în ceea ce privește echitatea între sport și cultură… CSM este Club care aparține Primăriei, echivalentul, în cultură, Casei de Cultură a Municipiului . El a primit 700 de mii de lei, de la Primărie. Casa de Cultură a Municipiului, cât? Sunt părtinitor cu acest subiect, dar aștept presa lugojeană să-și pună aceeași întrebare. Curios cum de nu a întrebat nimeni până acum… Am văzut că la ultima ședință de consiliu s-a votat și o completare la Hotărârea de Consiliu referitoare la această Agendă. Nu știu ce implică, dar sper că nu ceva care să influențeze, într-o formă sau alta, regulamentul prin care se aprobau proiectele… Sunt convins că toate proiectele aprobate au la dosar documentul eliberat de bancă, prin care să ateste că, la data limită de depunere a dosarelor, suma de cofinanțare (care, prin lege , este de minim10%) exista în contul lor. Teoretic, am încredere în reprezentanții Primăriei și în membrii comisiilor care au verificat aceste dosare că totul este conform legii. Nu știi când te mai trezești cu vreun control de la Prefectură sau de la Curtea de Conturi și trebuie să returnezi o grămadă de bani. Au mai fost cazuri de asemenea ilegalități și tot în cultură…
- Un alt subiect care a fost dezbătut mai mult „pe stradă” este cel al defrișării spațiului verde, situat vizavi de Primărie. Existând „experiența” pomilor din fața fostei Prefecturi, lumea a început să vorbească. Au apărut fel și fel de scenarii. Fiind un subiect destul de comentat, Lugojeanul și Redeșteptarea, l-au preluat și l-au tratat ca atare, ca subiect de presă. În Lugojeanul apare doar declarația city managerului orașului, Alina Micșa Oprea, care declară despre acest subiect: „Tot acel loc va fi reamenajat” și că „acolo era un focar și acesta ar fi motivul pentru care a fost curățată toată vegetația”. Cam laconică informația din partea unui administrator de oraș (cam așa s-ar traduce, aproximativ, city manager, din limba engleză). Redactorii de la Redeșteptarea, oamenii cu mai mult timp, că apare ziarul doar o dată pe săptămână, au reușit să afle și de la viceprimarul orașului, Bogdan Blidariu, ce se întâmplă: „Se va face un concurs de soluții pentru un proiect de regândire a acestei zone, inclusiv a spațiului verde alăturat. În plus, vom adăuga și mica străduță Eftimie Murgu, pe care vrem să o facem pietonală. După ce vom avea și avizele necesare, vor începe lucrările. Un termen de finalizare nu putem să îl dăm în acest moment”. Foarte multe cuvinte, dar, dacă stai și compari cele două declarații, ele par identice. Nimeni nu știe ce va fi acolo… Ce este cert, e că s-a defrișat spațiul verde. Declarațiile astea nu au cum să oprească din fantezia oamenilor, care gasesc fel și fel de scenarii, cu căi de acces pentru unii locatari din zonă sau înstrăinarea acelui teren. Îmi amintesc că pe timpul fostului primar, Marius Martinescu, Josif Constantin Drăgan, cel care deținea clădirea la acel moment, și-a dorit acel spațiu. Nu a reușit. Ar fi culmea să reușească noul proprietar, care nu se bucură nici pe departe de notorietatea fostului om de afaceri…
- Chiar dacă vechiul stadion arată cum arată, ne pregătim să facem altul nou. Mai toate site-urile de știri lugojene vorbesc la superlativ de noua finanțare obținută de administrația orașului, din partea Guvernului. Este vorba de 2 milioane de euro, bani alocați de către Ministerul Lucrărilor Publice, prin Compania Națională de Investiții, pentru construirea unei baze sportive, în apropierea Autogării. Să sperăm că se va finaliza acest proiect că, după cele scrise, chiar e o reușită a noii administrații. Aș vrea să scriu mai mult, dar o voi face la inaugurarea bazei…
- O altă știre care este de impact pentru lugojeni este cea despre obținerea aprobărilor necesare modificării conductelor de gaz, din centru orașului. Într-adevăr, starea în care se află centrul orașului îi îndreptățește pe lugojeni să „arunce” anumite vorbe la adresa aleșilor locali, dar nu cred că le merită doar cei actuali. Această lucrare a fost începută de vechea administrație și a avut ca scop doar câștigarea de procente pentru alegerile din septembrie, anul trecut. Faptul că noua administrație își dorește ceva mai bun din această lucrare, nu e rău. Centrul oricum arăta deplorabil, de ani de zile. Se vorbește că lucrarea va fi gata peste un an. Dacă la acest termen nu va fi finalizată, ok, mă voi alătura și eu „aruncătorilor” de cuvinte grele la adresa actualei administrații 😉.
- Despre știrea cu cea de a doua dezinsecție (și ea apărută în mai toate site-urile), ce să spun? Că prima a fost prost făcută? Se vedea un avion, la mare înălțime, despre care presupuneai că ar stropi cu ceva. Să vorbesc despre a doua, când, dacă întindeai mâna, atingeai avionul? Aș vorbi de a doua. Da, cam așa se face o dezinsecție…
Cam atât pentru această săptămână. Nu uitați să distribuiți această rubrică pe pagina personală de facebook, dacă v-a plăcut. Intrați și pe http://www.augustinbercean.com, unde veți găsi, pe lângă „comentariile săptămânii”, interviuri și foto reportaje, care s-ar putea să vi se pară interesante. O săptămână cât mai faină să aveți!
P. S. Sursa foto principala lugojexpres.ro
Cam light😁. Dacă tot e ceva altfel decât ce citim in presa lugojeana care e asa cum e… speram sa citesc aici ceva scris mai alrig…mai cu curaj
ApreciazăApreciază
Scopul acestei rubrici este să prezint cam ce apare în presă, la care adaug comentariile mele. În unele săptămâni am ce scrie, în altele, nu. Mai apare și inspirația, care nu întotdeauna apare 😂 … Mă bucur că urmăriți această rubrică. „Light”, „strong”, cum o fi, dar eu vă asigur că toate comentariile sunt obiective. O zi bună să aveți!
ApreciazăApreciază
….tot respectul pt dumneavoastra..parcurile au inceput sa arate ff frumos,fata de vechea conducere a primariei…la parcul Garii,as intervenii un pic ,in nivelarea lui…cred ca suntem deficitari la udatul ierbii din parcuri…ce se intampla cu strandul…e inca nefuncionabil..a costat cateva milioane de euro..e tras la raspundere cineva…?!…sper sa avem un centru cu fantani artezien placate cu granit …cu lumini colorate…sa fiti un urmas bun,al regretatului dm.Martinescu…malurile Timisului aranjate..si refacerea locurilor de baie…nu mai avem unde sa margem la o baie pe malul Timisului…la balastiera ,sa privatizat tot domeniul…si nu mai avem acces..o mafie ordinara a pus stapanire pe un domeniu care trebuia sa ramana public…natura e prietenul omului..nu va bateti joc de ea…cam atata…!!!
ApreciazăApreciază
Presupun că ați dorit să îi transmiteți domnului primar, tot ce ați scris. Ar fi mai simplu dacă i-ați scrie direct, sau mesaj, pe pagina de Facebook a domniei sale. Acesta este site-ul meu, personal 😊. O zi bună!
ApreciazăApreciază
pai ,am am fost dus in eroare…!!!
ApreciazăApreciază