Lugoj: mizerie, Covid 19 și…jazz – Revista presei lugojene (16-22.08.2021)

Mda, din nou „revista presei lugojene”… Știu, am zis că nu am să o mai fac, ba chiar m-am plâns destul de tare de nivelul presei scrise lugojene (vezi AICI articolul), dar, la insistențele mai multor persoane (chiar nu știam că este așa de urmărit acest site!), am hotărât să o reiau. Va continua și rubrica „Comentariile săptămânii”, care va fi locul unde voi putea comenta liniștit tot ce cred eu că este de comentat. Asta nu înseamnă că mă voi abține de la comentarii în „Revista presei lugojene”, dar voi încerca să o fac… Deci:

Augustin Bercean
 • Săptămânalul Redeșteptarea ne prezintă, în principalul articol, problema mizeriei în care se „scaldă”, de ani buni, Lugojul. Vina aparține (consideră Adelina Tomescu, semnatara articolului) lipsei celor „șapte ani de-acasă”. În articol, mai apar și două păreri ale unor persoane din Lugoj, dar și o decalarație a primarului Claudiu Buciu, care promite amplasarea, în viitor, a 300 de coșuri de gunoi noi și tragerea la răspundere a firmei care a montat băncile și coșurile de gunoi din centru. Printre altele, am mai aflat că Primăria a apelat la o firmă privată de curățenie, dar care nu a făcut față. Hmmm, interesant… De asemenea, Poliția Locală și-a făcut datoria (reiese din articol) și a dat peste 150 de amenzi, de la începutul anului până acum, pentru nerespectarea curățeniei. Dacă ne gândim că amenzile sunt între 3000 și 6000 de lei, înțelegegem și de unde au cei de la Poliția Locală bani pentru uniforme noi 😉.
 • În pagina a doua ni se explică, într-un articol semnat de Leontin Târziu, cine/unde/ cum dezinfectează fântânile publice din oraș și, în loc de editorial, este o scrisoare adresată consilierilor locali de către Petru Antoni-președinte Liga Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor din România-EU (cred că este acea asociație care a fost dată afară din sediul Primăriei, parcă…). În scrisoare e deplânsă starea Școlii de Arte „Remus Tașcău” și le este cerut consilierilor localiu să adopte un HCL care să rezolve toate problemele. Sunt și câteva inadvertențe în informațiile prezentate, referitoare la numărul de angajați rămași în instituție, dar, în linii mari, DA, este o problemă majoră situația acestei școli de tradiție.
 • În pagina trei ne este explicată, încă o dată, situația în care se află rețelele de apă și canal ale orașului. Parcă era anunțată, cu „surle și trâmbițe”, înființarea unei noi societăți, care să rezolve această problemă… În ultimul timp, doar de Societatea „Meridian 22” mai aud. Da, chiar, de ce nu mai vorbim și de noua societate? Sau, până mai găsim vreun inginer din Qatar, luăm o scurtă pauză? 😁. Tot în această pagină am aflat și că Primăria a modicat regulile pentru cei care efectuează intervenții în carosabil. E ok, din câte am citit, chiar este o chestie bine intenționată. Bine, în articol, primarul Claudiu Buciu nu scapă ocazia de a aminti că fosta administrație a cheltuit 25 de milioane de euro cu asfaltările, în 12 ani. M-ar bucura o comparație între această situație, a străzilor și suma de bani cheltuită, de atunci, și cea pe care o va prezenta noua administrație, peste 3 ani, la alegeri.
 • În paginile patru și cinci ni se vorbește despre raportul de activitate al Serviciului de Asistență Socială Specializată, despre campania de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, inițiată de Asociația Free Amely, și despre întreruperile de curent și alimentare cu apă, din Lugoj, Făget și împrejurimi. Este și continuarea articolului de pe prima pagină, cel cu mizeria din Lugoj.
 • Pagina șase, care aparține „satelor”, ne prezintă, în principal, un eveniment interesant organizat la Margina, intitulat „Brunch la stână”. Știrea care mi-a atras atenția în mod special este cea despre „Nedeea Românilor de Pretutindeni”, care se reia la Valea lui Liman. Primăria din Tomești ( care are și Casă de Cultură …) este supărată pe Consiliul Județean Timiș pentru finanțarea foarte mică a evenimentului: „(…) cei din Consiliul Județean Timiș au alocat manifestării doar 15.000 de lei, în timp ce tot felul de ONG-uri, care acuma organizează prima dată un eveniment, au primit și peste 100.000 de lei. Este o rușine!”-declară Costel Medelean, primarul Tomeștiului. Na, o fi având dreptate Funeriu cu ONG-urile astea culturale?! 😉
 • În pagina „eveniment” este vorba, practic, de „sănătate”. Ni se atrage atenția că reapar cazurile de Covid, la Lugoj, (am cam uitat de el, e adevărat…). Au existat și două cazuri serioase, după o pauză de mai bine de o lună, la Spitalul Municipal „T. Andrei”.
 • Prezentarea Campaniei „Borcane cu suflet”, inițiată de Clubul Impact, este principala știre din pagina de educație. Tot acolo, este punctată și prezență pianistei Patricia Roșca, elevă a Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, la un Mastercalss de pian și duo pianistic ,la Oravița. Bravo, Patricia!
 • În pagina de cultură, un titlu care i-ar face să zâmbească (cel puțin!😂), pe câțiva dintre organizatorii unor festivaluri celebre de Jazz din România. Iată titlul: „Eveniment artistic de amploare! Lugojul devine capitala jazz-ului din România”. Da, știu că sunt acuzat de subiectivism dacă îmi exprim părerea desprea Festivalul de Jazz de la Lugoj, de aceea, cât pot, mă abțin, dar nu am cum să nu zâmbesc măcar, citind titlul, știind ce a fost la Gărâna (Avishai Cohen și Dhafer Youssef, printre alții…) și ce va fi, peste câteva zile, la Oradea (Jan Gabarek featuring Trilok Gurtu …). Prefer să comentez mai multe după desfășurarea festivalului. Sunt curios ce impact va avea acesta asupra publicului lugojean. Bine, să fiu corect, ar trebui să fie monitorizate TOATE festivalurile organizate pe banii Primăriei, să se vadă exact pe ce s-au dat banii. Știu, nu numărul spectatorilor trebuie să primeze, ci calitatea actului artistic, dar nici nu poți plăti o grămadă de bani pentru un public aproape inexistent. Ah, am spus că mă voi abține de la comentarii și uite… 😂. Interesant și concertul ce se va desfășura la Sinangoga lugojeană (da, și festivalul de jazz e interesant, doar că…). Proiectul „Sunetul Sinagogilor”, inițiat de către Asociația Pantograf, ne va oferi un concert, duminică, 22 august, de la ora 19.00, care îi are ca protagoniști pe Clara Cernat (vioară) și ThierryHuiilet (orgă).
 • La sport, în mare parte este vorba despre fotbalul lugojean și cel din împrejurimi, adică Divizia D, Campionatul Municipal și Campionatul Județean. Și la UEFA Champions League mă uit abia de la semifinale, deci… 😁
 • În rubrica „Povești, locuri și oameni de altă dată!”, Cristian Ghinea ni-l prezintă pe prof. dr. Victor Bîrlea, primul director al Liceului „Coriolan Brediceanu”, de după Unirea din 1918.
Dacă vrei să afli cum să câștigi bani de acasă, dă click AICI

Deși am promis că o să mă abțin din comentarii, am așa o senzație că nu o să prea pot. Urmează Săptămânalul Actualitatea…

 • Pe prima pagină apare scris mare „Atenție! Drogați la volan” și ne sunt arătate, în poze, două mașini ale poliției . Noroc cu subtitlul, că așa am aflat că nu polițiștii erau drogații… În pagina 5, unde este continuată știrea, am aflat că era vorba de un accident provocat de un șofer drogat, pe podul de la Albina.
 • Paginile 2 și 3 sunt pline de „Învățături de minte”, reclamă la o nouă afacere lugojeană și poze (cam puține…) „preluate de la cetățeni și predate primarului”.
 • Paginile de „social” și „eveniment” ne prezintă vizita dascălilor lugojeni ai Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” la Vârșeț, Gyula și Francoville , analiza valutară și cearta dintre Asociația de Proprietari din Micro I cu cei de la FAPL.
 • În pagina de „Utile&servicii” apare știrea despre Concertul care va avea loc duminică, la Sinagogă și, în pagina „Regional”, ne sunt prezentați Frații Ioviță, campioni naționali la Super Moto și la Viteză, Freddy Stauber, care își lansează (de două ori) cartea și susține și două concerte, la Lugoj, și Aura Twarowska, care a fost aleasă în boardul Asociației „Timișoara Capitală Culturală Europeană”.
 • În pagina de sport, în mare parte despre volei.

Ei, cam atât. A fost o revistă a presei cam lungă (pe viitor voi puncta doar principalele știri!) și sper că nu prea plictisitoare. Am încercat, cât am putut, să nu comentez (normal că nu am reușit, nu te lasă unele articole 😊). Duminică, „Comentariile săptămânii”, rubrica în care îmi voi cere scuze dacă NU comentez suficient ! 😂 Un weekend fain vă doresc la toți!

P.S. Poza principală e a lui Cristi Vețan.

2 gânduri despre „Lugoj: mizerie, Covid 19 și…jazz – Revista presei lugojene (16-22.08.2021)

Adăugă-le pe ale tale

 1. Ma faceti sa zimbesc: „Deși am promis că o să mă abțin din comentarii, am așa o senzație că nu o să prea pot. ”
  Dar cine va interzice sa nu comentati presa locala?
  „Presa lugojeana – comentata” este chiar de dorit (e drept, atunci nu mai e revista presei). Comentate articolele, caci nici ziaristii nu sint infailibili, comentate faptele Administratiei. Sau slaba activitate.
  Doar ca fapt divers: ati trecut recent prin fata fostei Prefecturi? Frumos, nu? 😀 „Dar cu ceaul ce-ati avut”? intreba cineva 😛
  Mai stiti ceva despre Comisia care va intocmi un regulament pentru Ocico? de cumpararea celor doua generatoare de curent pentru Uzinele de apa? sau de concursul international pentru amenajarea Insulei? etc, etc. Ca sa nu amintim de verificarea si repararea celor doua poduri si amenajarea pasarelei (Puntea lui Leucuta) pentru a circula masinile cit podurile sint in reparatii? ori de parcarea subterana de sub platoul Casei de cultura a sindicatelor sau chiar de cumpararea Casei de cultura?
  Exista subiecte de comentat si dupa cele 4 mandate ale lui Buciu 😀

  Apreciază

  1. Sunt multe subiecte de comentat. Am încercat, totuși, să fac o revistă a presei cât mai apropiată definiției termenului, chiar sunt receptiv la critici și, atunci când e cazul, mă conformez6😊. Așa că o să continui cu ambele rubrici (recunosc, e bine și pentru traficul pe site😎). O să țin cont, din nou, de sugestii 😉. O seară bună și mulțumesc pentru interacțiunea directă pe site.!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: