Vineri, 3 septembrie 2021, Sala Capitol din Timișoara a găzduit Concertul Simfonic Aniversar „Astor Piazzolla” (1921-1992). Concertul a fost susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Banatul”, dirijor Tiberiu Oprea, împreună cu Analia Selis-solistă/voce și Mariano Castro-pian/aranjamente muzicale. În 2018, cei doi artiști argentinieni au fost și la Lugoj, cu proiectul ArgenTango, moment în care am devenit un mare fan al acestui gen muzical. Proiectul de atunci îi avea în componență, pe lângă Analia Selis și Mariano Casto, și pe Răzvan Șuma-violoncelist și Rafael Butaru-bandoneon. Spectacolul, care s-a desfășurat la Teatrul Municipal Lugoj, a fost un succes organizatoric (și artistic, normal) fiind una dintre puținele manifestări culturale, de gen muzical clasic, care a reușit să umple Sala Teatrului, vânzându-se toate biletele. Concertul de la Timișoara a fost dedicat celebrului compozitor argentinian Astor Piazzolla, de la nașterea căruia au trecut 100 de ani. Analia Selis, cu farmecul ei, evidențiat și de accentul spaniol, a povestit, în scurtele pauze dintre melodi, despre viața compozitorului, despre impactul pe care îl are opera sa în Argentina și în lumea întreagă. A fost un concert reușit, răsplătit cu multe aplauze din partea publicului. După concert, am reușit să stau de vorbă cu cei doi muzicieni argentinieni despre acest proiect, Concertul Simfonic Aniversar Astor Piazzolla (1921-1992), dar și despre proiectele artistice de viitor.







Augustin Bercean: Povestiți-mi despre ideea acestui turneu omagial „Piazzolla-100 de ani de la nașterea sa”
Mariano Castro: Noi ne-am gândit aproape acum 2 ani să facem acest concert în 2021, când era an centenar . Deja cântasem mult Piazzolla, dar am zis să facem un proiect 100% Piazzola, simfonic. L-am găndit să-l cântăm vocal și instrumental, cu cât mai multe orchestre posibile. În România, orchestrele au un nivel foarte bun și de aceea ne bucurăm să cântăm cu ele acest repertoriu, care nu e deloc simplu.
Augustin Bercean: Ați reușit, dat fiind faptul că sunt încă restricții impuse de pandemie, să cântați multe concerte?
Mariano Castro: Am cântat în Satu Mare, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Târgu Mureș, Deva, Timișoara. Vor mai fi câteva. Am cântat și în Lithuania
Augustin Bercean: Tot cu acest proiect?
Analia Selis: Da, tot cu acest proiect.
Augustin Bercean: Analia, cum e să cânți tango? Inițial, când ai venit în România, ai cântat alt gen muzical.
Analia Selis: E fantastic! E un drum „de dus”, pentru mine. E muzica pe care o am în sânge. Am realizat acest lucru doar atunci când am început să cânt tango. Eu provin dintr-un oraș din nordul Argentinei, în care nu am crescut cu tango, dar este o onoare să putem să promovăm muzica care ne reprezintă, atât tango-ul tradițional, și, mai ales, Piazzolla.
Augustin Bercean: Cum ați simțit publicul, în toată povestea aceasta?
Analia Selis: Doar cel din România? Noi am mai fost și în Lithuania cu acest proiect.
Augustin Bercean: Și din România și din Lituania.
Analia Selis: A fost bine primit peste tot, de public. Ce m-a bucurat și a ajutat la succesul acestui proiect este faptul că lumea știe de Piazzolla. Dar lumea nu știa ce este în spatele acestui nume, care e povestea lui. Cu acest proiect l-am prezentat pe Piazzolla, acela care a suferit, care s-a luptat pentru idealurile sale, astfel încât să îi sărbătorim acum centenarul.
Augustin Bercean: Tot ce v-ați propus să se întâmple cu acest proiect s-a întâmplat? A fost bine? Nu au existat probleme? Suntem, încă, în pandemie…
Mariano Castro: A fost un an ciudat. Am avut câteva concerte amânate, reprogramate, dar am cântat destul de mult, mai mult decât sperasem. La începutul anului nu știam cum va fi anul acesta și pot spune că am avut noroc, că am reușit să cântem multe concerte și sperăm să mai cântăm.
Analia Selis: Când am început proiectul, sincer nu știam mai nimic despre cum va fi. Am zis, inițial, să facem acest proiect doar cu orchestra, și nu ceva mai dezvoltat, cu suflători. Era un an pandemic, nu știam cât vom putea cânta. Nici chiar acum, nu știm prea multe despre viitor. Dar pot spune, că atât cât am cântat, a trecut cu mult peste așteptările noastre. Am cântat chiar în foarte multe orașe.
Augustin Bercean: Cum ați depășit, ca artiști, pauza pandemică impusă de autorități?
Mariano Castro: Greu. Nu a fost ușor pentru noi, care suntem artiști independenți. În toată lumea a fost cam la fel. Eu, cel puțin, am încercat să rezist. Altceva nu aveam de făcut, decât să rezist și să stau cu speranța că vom reveni la normal, la un moment dat.
Analia Selis: Pentru mine, nu vreau să spun că a fost bine, dar s-a întâmplat exact când m-a despărțit de fostul meu soț. Faptul că m-am inchis în casă și am stat numai cu copii a fost pentru mine un lucru bun, pentru că nu doream să mai socializez deloc. Dar nu a fost ușor. Dacă aș fi știut că vom sta închiși așa de mult, cred că aș fi înebunit. Cumva, toți am rezistat mai ușor pentru că nu am știut cât va dura. Mai grea, parcă, a fost revenirea. Să reîncepi toate activitățile, școala copiilor, să nu mai timp de loc… Atunci mi-am mai spus: parcă era mai bine atunci, când doar am stat…😊
Augustin Bercean: Planuri de viitor? Separat, dar și cu acest proiect.
Mariano Castro: Vom continua acest proiect, cu Piazzola, mai avem câteva concerte. Stăm să vedem și ce se mai întâmplă cu pandemia aceasta. Eu am să continui, tu le știi bine (pe Mariano îl cunosc de mai mulți ani. La Lugoj, l-am adus cu mai multe proiecte ale sale, cu duo-ul Berti Barbera&Mariano Castro, la Gala Internațională de Jazz din 2016, tot la Gala Internațională de Jazz, dar cea din 2019, împreună cu un alt artist argentinian, Carlos Libedinsky, și cu proiectul ArgenTango, în 2018, cu Analia Selis), și cu proiectele mele, nu neapărat cele cu tango. Este o situație imprevizibilă, așa că e greu de prevăzut exact ce vom face anul viitor.
Augustin Bercean: Mulțumesc!
Poza reprezentativă a acestui articol a fost preluată de pe siteul Gazeta de Nord Vest -Satu Mare
Lasă un răspuns