Adio Aeroport la Lugoj!-Revista presei lugojene (9-15.09.2021)

Am crezut că și cele două săptămânale lugojene vor dezbate, cu patos, cel mai intens mediatizat eveniment cultural lugojean, din ultimii ani, Festivalul „Orașul Jazz”. Totuși, nu. În afară de editorialul scris de Cristian Obeadă și prezentarea celei de a treia zi, ultima, a lui Cristian Ghinea, făcute pentru Redeșteptarea, și o știre, semnată de Denisa Grerga, bazată pe declarațiile organizatorilor evenimentului (TribArt și primarul Claudiu Buciu), nu s-a mai scris/spus nimic. Așa că, duminică, în cadrul rubricii „Comentariile săptămânii”, voi analiza (fără patos) acest eveniment și impactul pe care l-a avut asupra populației lugojene. Până atunci, să vedem ce știri mi-au atras atenția săptămâna aceasta din cele două ziare lugojene, Redeșteptarea și Actualitatea.

Augustin Bercean
  • Principala știre din Săptămânalul Redeșteptarea face referire la Piața de vechituri lugojeană, cunoscută și sub denumirea de Ocico. Cu titlul „Locație nouă!” (las la o parte dezbaterea pe tema corectitudinii folosirii termenului locație, ca sinonim pentru spațiu 😉) și subtitlul „Târgul de vechituri va fi redeschis în alt loc decât cel de pe strada Oloșagului”, știrea are ca suport declarația primarului Claudiu Buciu, care mai mult explică de ce nu va rămâne în acelasi loc târgul, decât, concret, unde și cum va fi amplasat. Justificările mutării sunt construirea unui nou cimitir (mai sunt două în acea zonă) și deranjul creat de comercianți, locuitorilor din zonă. Presupun că a fost bine studiată această mutare. Noul spațiu va fi pe Câmpia Aviației așa că, adio Aeroport, la Lugoj 😂. Faptul că o parte a vechiului spațiu va fi folosit pentru parcarea viitorului cimitir și că restul (în care s-au investit ceva bani amenajarea lui) nu se știe ce se va întâmpla cu el, nu m-a convins că mutarea este o soluție gândită. Deranjul la care erau supuși locuitorii din zonă, da. Ce se întâmpla în acea zonă, în zilele de luni și marți ale săptămânii, era cumplit. Multă lume se plângea de festivalurile cu mici și bere din centrul orașului (că tot e un subiect fierbinte 😁), de mizeria și gălăgia, pe care le produceau. Închipuiți-vă că cei care stăteau în zona Oloșagului aveau parte de asemenea „festivaluri” în fiecare săptămână. Să sperăm că noul spațiu va fi amenajat corespunzător și nu va rămâne doar un teren drenat (oricât ai drena un teren, când sunt mii de oameni care calcă pe terenul ud, tot se face noroi…) și că regulamentul va fi bine gândit (de când se tot lucrează la el, ar trebui să fie impecabil!). Nu s-a vehiculat nici o dată concretă a redeschiderii târgului, dar cunosc mulți iubitori de mici „de Deva”, care așteaptă cu nerăbdare acest lucru (mai ales că la Festivalul de Jazz nu au găsit așa ceva, fapt ce i-a enervat râu de tot!😂)
  • Paginile doi și trei sunt dedicate administrației locale lugojene, așa că voi prezenta toate știrile ca pe un colaj, gen Buletin informativ. Se vorbește despre o nouă rectificare de buget, în știrea „Bugetul local, între două rectificări! Bani alocați pentru spital, microbuze și creșă nouă”, despre de calificarea proiectului de construire a unui nou spital la Lugoj, într-o „finală” a proiectelor (ar fi un lucru extraordinar, dar, vorba aceea, „mai e mult până departe”), în știrea cu titlul „Mai mult decât speranțe! Cresc șansele unei finanțărieuropene, pentru noul spital de la Lugoj”, despre întreținerea fântânilor de cartier-„Firma care întreține fântânile de cartier mai rămâne sub contract pentrunurmătorii doi ani” și despre halul în care arată băncile din municipiu-„Băncile de odihnă din Lugoj sunt puse în garanție și trebuie reparate de firmele care le-au pus”. A, mai este un articol, dar care nu are la bază o declarație de la Primărie. Este vorba de conflictul verbal dintre consilierul local Nicu Bădina și primarul Claudiu Buciu, conflict întâmplat în ședința de Consiliu Local, din 31 august 2021. Cam târziu scris, cei de la Actualitatea l-au prezentat săptămâna trecută, așa că nu l-am mai citit 😀.
  • Trec direct la pagina de cultură, unde este prezentat un alt festival finanțat de către Primăria Lugoj, în cadrul Agendei Culturale Municipale. Este vorba despre Lugoj Clasic, festival ajuns la cea de a șasea ediție. Din știrea cu titlul „Lugoj Clasic2021! Festivalul Internațional promite diversitate și manifestări culturale de ținută!”, am aflat că manifestarea va debuta pe 26 septembrie, la Catedrala Greco Catolică, unde va fi prezentată lucrarea „Stabat Mater”, de G.B. Pergolesi, în interpretarea sopranei Veronica Anușca, a mezzosopranei Aura Twarowska (care este și directoarea artistică al Festivalului) și a New Hope Ensamble. Citind cu atenție articolul, semnat de Cristian Ghinea ,m-a surprins trecerea Teatrului „Traian Grozăvescu” ca partener al evenimentului. Teatrul „Traian Grozăvescu” este nimic altceva decât o clădire, nu o instituție. Instituția care administrează această clădire se numește Casa de Cultură a Municipiului Lugoj. Poate de ea o fi fost vorba… Așa cum am mai spus, orice eveniment cultural pe care îl găzduiește Lugojul este un plus pentru comunitate. Aștept să văd și restul programului, că ceea ce își propune, declarativ, sună cam așa: „(…) îmbogățirea ofertei culturale lugojene, prin realizarea unui eveniment cultural de înaltă clasă, care să promoveze valorile locale și să deschidă orizontul culturallugojean spre valorile naționale. Prin programul festivalului se doreștepromovarea orașului Lugoj, oraș în care diversitatea culturală este un incontestabil atu.”- a declarat Aura Twarovska.
  • În pagina de sport, mi-a atras atenția supărarea reprezentanților Clubului Sportiv Municipal Lugoj pe Consiliul Județean (deși cel care face declarația, Mihai Anghel, este coleg de partid cu cel care împarte banii de la județ, președintele Consiliului Județean, Alin Nica…). Titlui articolului este „Bani pentru sport! Alocări timide de la Consiliul Județean Timiș pentru cluburile din județ”.

Să trecem la ziarul Actualitatea:

  • Săptămânalul Actualitatea alege ca principala știre a ediției informația despre calificarea proiectului noului spital, în „finală”. Titlul este „Proiectul noului spital a fost inclus pe lista de finanțare prin PNRR” și are la bază declarația primarului Claudiu Buciu referitoare la acest subiect. Am vorbit despre acest subiect, când am răsfoit Redeșteptarea. Nu e nimic în plus.
  • O nouă rubrică, din acest ziar, ia amploare. În celelalte ediții, era o rubrică nesemnificativă, postată într-un colț de pagină. Acum apare ca subiect principal, în pagina patru. Este vorba de rubrica „De la cetățeni preluate și primarului livrate” (după alegerea titlului, se vede clar că Nicu Silade este poet 😂). Ea se bazează pe decalarații ale cetățenilor, apărute în mediul online, pe diverse subiecte, dar care au ca numitor comun nemulțumirea față de deciziile administrației locale. M-a surprins să găsesc printre aceste subiecte și situația organizatorică a Casei de Cultură a Municipiului Lugoj. Credeam că acest subiect este tabu, pentru presa locală. În ultimul an au apărut doar declarațiile primarului Claudiu Buciu, referitoare la viitorul acestei instituții („transfer”, „desființare”, „dat afară”-sunt rezumate declarațiile, în trei cuvinte). Faptul că acest subiect a fost aproximativ prezentat și de Lugojeanul, în mediul online, mă face să îl tratez și eu mai cu atenție și îl voi prezenta în partea a doua a rubricii „Comentariile săptămânii”, de duminică.
  • Un articol care mi-a atras atenția este cel semnat de către Constantin-T STAN, intitutlat „Placa memorială Dimitrie Stan. Conservatorul din Lugoj și Societatea Filarmonică”. În acest articol este prezentat un scurt istoric al fostului Consrvator lugojean, care, la ora actuală, poartă denumirea de Școala de Arte „ Remus Tașcău”. Este , poate, printre puținele poziții, pertinent explicate, luate pentru rezolvarea problemei în care se află această Școală. Există o istorie a acestei instituții care nu poate fi ștearsă cu buretele. Citind acest articol (îl recomand, mai ales celor din administarția locală!) vă veți dea seama că această instituție este (încă!), pentru Lugoj, un reper al valorii culturale, care trebuie păstrat. Joaca de-a Fundațiile și Asociațiile nu pare să fie o soluție viabilă pentru rezolvarea situației. Acest articol, foarte bine argumentat de către Constantin-T STAN, l-am văzut ca pe un manifest pentru păstrarea identității culturale a orașului. Felicitări, domnule Stan!

Atât. Un weekend minunat să aveți! Nu uitați să distribuiți pe pagina personală articolulu, dacă v-a plăcut. Pe www.augustinbercean.com mai găsiți și interviuri interesante.

P.S. Poza principală este a lui Cristian Vețan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: