Va reuși Primăria să convingă șoimii să rămână în Lugoj?-Revista presei lugojene (7-13.10.2021)

După o scurtă pauză, revin cu revista presei lugojene. Aș fi vrut să spun că această pauză a fost datorată dorinței de a savura cât mai mult succesul pe care l-am avut cu ultimul articol (dacă tot nu mă laudă nimeni, na, trebuie să o facă cineva 😁). E vorba de cel de la rubrica Comentariile săptămânii, intitulat „Claudiu Buciu, 1 an!”. Aș fi vrut să spun, că sună bine 😊, dar am promis să fiu cinstit în tot ceea ce scriu în acest site, așa că nu o voi face. Adevărul e că finalul săptămânii trecute l-am petrecut gândind un mod cât mai puțin „deranjant” prin care să refuz numirea pe funcția de director al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj. Acesta a fost motivul și mi-a ocupat tot timpul. Bine, nu o să apară chestia asta în presă și nici nu aș fi pomenit despre ea, dar e corect să motivez pauza de o săptămână. Și acum, „Revista presei locale”:

Augustin Bercean
  • Inițial, am vrut să încep această săptămână cu fraza: „Chiar dacă nu v-am povestit nimic despre ce s-a scris în presă săptămâna trecută, nu ați avut ce pierde”. După ce am răsfoit ziarele de săptămâna aceasta, ooops, nu-i chiar așa. Parcă mai interesante erau cele de săptămâna trecută 😂. De aceea propun să dăm „un ochi”, dar unul foarte mic, peste ziarele pe care le-am ratat, ca dată. În Redeșteptarea, mi-a atras atenția editorialul lui Ion Moldovan. Personal, am o relație de amiciție cu Ion și, sincer, îl admir pentru ce a făcut și face. Nu mulți ar fi reușit să mențină, ca presă scrisă, brandul Redeșteptarea, și, mai ales, la nivelul organizatoric, la care este. Dar asta nu înseamnă că nu-i voi critica articolul… Subiectul editorialului „Nu aduce anul, ce aduce… mandatul!”), cum era și normal, a fost, parțial, anul de mandat al primarului Claudiu Buciu. Am spus parțial, pentru că, la final, este expusă și explicația semnatarului articolului față de atitudinea ziarului, referitoare la activitatea primarului, în anul ce a curs. Activitate, trebuie să recunoaștem, mult criticată pe rețelele de socializare. Sincer, nu prea am înțeles: a fost un an bun pentru Claudiu Buciu sau un an în care Săptămânalul Redeșteptarea i-a acordat clemență? Fraza: „Fosta administrație a fost criticată abia după două mandate, pentru că au avut timp suficient să facă ceva, iar criticile jurnaliștilor au fost susținute factual” m-a pus „zdravăn” pe gânduri… Adică să acceptăm orice, timp de două mandate, și abia la al treilea să deschidem ochii? Mie îmi sună ca un cec în alb oferit actualului edil și deloc o chestie ce ține de deontologia jurnalistică. Dacă tot e să comparăm actuala administrație cu fosta, că tot se pomenește în editorial de ea (chiar, ar fi bine să cumpărați, dacă mai găsiți, Redeșteptarea, să o citiți!), să facem la fel? 10 ani să o urcăm pe piedestal și, în ultimii 2, scoatem praștia și tragem în ea? Nu cred că este corect. Nici pentru noi, cetățenii orașului, dar nici pentru actuala adiministrație. Unele critici, chiar dacă provin de la „eroii de tastatură” (a devenit marcă înregistrată a Redeșteptării, această sintagmă!) pot fi constructive, dacă sunt citite cu atenție. Dacă aceasta va fi, pe viitor, atitudinea ziarului, atunci de ce mai supără pe cineva comparația cu „Monitorul de Lugoj”? La fel de „critic” era și el…
  • În Săptămânalul Actualitatea, de săptămâna trecută, am remarcat articolul din prima pagină, cu titlul: „Păcănele, în loc de librărie?”. Este vorba, după cum clar reiese din titlu, despre librării și „păcănele”. Articolul, nesemnat, are la bază o declarație a primarului Claudiu Buciu, de pe vremea când era doar președinte al PNL Lugoj, din 5 iunie 2019, în care propunea interzicerea păcănelelor în centrul orașului. Totuși, în locul librăriei de pe strada Ion Huniade, așa cum se afirmă în articol, va fi deschisă o sală cu „păcănele”, chiar dacă președintele PNL Lugoj, de atunci, a devenit primar, cu majoritate în Consiliul Local. Asta au remarcat cei de la Actualitatea. Eu aș spune altceva. Nu „păcănelele” închid librăriile, ci noi. Când ați cumpărat ultima dată o carte de la librărie, în așa fel încât afacerea respectivă (da, și vânzarea cărților este o afacere!) să fie rentabilă? Eu, recunosc, comand mai mult de pe net, așa că și eu sunt vinovat de situația actuală a librăriilor lugojene…

Cam aceste două articole mi-au atras atenția din ce s-a scris, în cele două ziare, săptămâna trecută. Să vedem ce ne oferă cele de săptămâna aceasta.

  • Redeșteptarea, în articolul de primă pagină, cu titlul „Toamna care va veni…”, explicat în subtitlul: „Proiectul reabilitării centrului va fi refăcut împreună cu Platoul Casei (de Cultură a) Sindicatelor”, spune, în mare, cam ce am scris și eu, pe site (și blog) cu vreo 2 săptămâni în urmă: Lucrarea din centrul orașului, cu avize, dar fără constructor…-Revista presei lugojene (16-22.09.2021). E adevărat, eu, la aceea dată, m-am bazat doar pe supoziții, când am afirmat că vom aștepta muuult până vor reîncepe lucrările din centru. Articolul din Redeșteptarea are la bază declarațiile primarului Claudiu Buciu. De frumos, va fi frumos, dar sunt prea multe perioade nedeterminate, în poveste. Momentan, nu știm nimic, nici cine construiește, nici când Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor va intra în patrimoniul Primăriei, nici cum va arăta, ca proiect, lucrarea. Practic, nimic. Se dă doar un termen (apărut foarte romantic, în titlu) „Toamna care va veni…”. Care toamnă? Care va veni… 😁
  • În pagina 2, mi-a plăcut editorialul scris de Adelina Tomescu, intitulat „Mai are cineva nevoie de cărți?”. Este vorba tot despre închiderea librăriilor lugojene, dar tratează subiectul cu mult raționament și exclude cuvântul „păcănele” din motivația închiderii lor. Nivelul cultural/educativ actual al Lugojului ar fi motivul. Așa consideră, descris într-un mod foarte elegant, fără a da cu pietre, semnatara Adelina Tomescu. Da, și eu am aceași părere.
  • În aceeași pagină, aflăm soluția (eu zic că-i intenție, că până la a se adeveri că e soluție, mai e cale lungă) care ne va scăpa de ciori. Titlul este mai mult decât elocvent: „Vânătoare de ciori! Primăria Lugoj aduce șoimi pentru a scăpa de nesuferitele zburătoare”. Am doar două dileme. Prima: oare ce vor spune crescătorii de porumbei lugojeni? Am înțeles că șoimii nu prea fac distincție între o cioară și un porumbel. Și a doua: sunt aduși din Qatar? Că am mai avut specialiști care au lucrat în țara respectivă și…
  • În pagina 3, articolul „Licitație reușită! Zonele inundabile din Lugoj vor fi până la urmă refăcute” m-a făcut să ridic din sprâncene (așa fac eu când nu înțeleg ceva 😀) În cuprinsul articolului se spune că sunt două oferte depuse, momentan, pentru aceste lucrări, și că mai durează câteva zile până se încheie perioada de ofertare. În titlu, ea e dată deja încheiată cu succes. Acuma, ori o persoană a scris titlul și alta articolul, și cele două persoane sunt certate și nu-și citesc reciproc creațiile literare, ori cel care a scris titlul știe deja sigur cine a câștigat licitația 😂. Mă rog, lăsând gluma la o parte, este vorba despre intenția primăriei de a rezolva situația zonelor inundabile din Lugoj (unele zone, mai ușor inundabile…) cum ar fi Splaiul Coposu, Splaiul Coșbuc, strada AC Popovici, Splaiul Brediceanu, strada Mărășești, zona Ștrand și cartierul Cotu-Mic, la pasarelă.
  • În pagina de cultură este prezentată o nouă distincție obținută de lugojeanul Ion Boldea, distincție primită din partea Consiliului Executiv al Asociației EPE, în cadrul Conferinței EPE ECCE Europe, care s-a desfășurat la Gent, Belgia. Ion Boldea este „unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnice din Timișoara”, membru al Academiei Române-Secția de Științe Tehnice, din 2011, și Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj, din anul 2000. Felicitări!
  • Pagina de sport conține informații despre Campionatul de Automobilism și Drifturi Timiș, care s-a desfășurat la Lugoj, despre fotbalul Diviziei D, unde lugojenii egalează liderul, despre înființarea unui nou club de judo, în oraș, de către Claudiu Zuzac, și despre startul dificil pe care îl au voleibalistele de la CSM Lugo, la Blaj.
  • Revine rubrica lui Cristian Ghinea, „Povești, locuri și oameni de altădată! În acest număr al ziarului, ne este prezentat Georges Fernand Dione-un parizian la Liceul „Coriolan Brediceanu!” Interesantă poveste!
  • În Actualitatea, sărind peste marele titlu de pe prima pagină, care nu are nicio legătură cu presa locală, am remarcat, în rubrica: „De la lume adunate și de nimeni rezolvate” (pare-se că acesta va fi, după mai multe încercări, titlul rubricii…) atenția dată de ziar micilor handbaliști lugojeni. Mă așteptam, sincer, la ceva mult mai amplu despre această situație. Acesta a fost motivul pentru care acest subiect nu l-am tratat în rubrica „Comentariile zilei”, așteptam ceva mai multe detalii, interviuri, mă rog, chestii gazetărești, dar văd că asta e cam tot. Mă rog, bine că e, totuși, ceva…
  • Mi-a plăcut prezentarea pe care o face Dan H. Brudiu echipei de volei a CSM Lugoj. Trebuie să recunosc, fără Dan H. Brudiu, voleiul lugojean nu ar fi unde este. Dacă handbalul lugojean ar fi avut un „Brudiu” în echipa de conducere, de-a lungul timpului, altfel se vorbea despre acest sport, acum. Dar, na, Brudiu a ales voleiul. Felicitări, Dan H. Brudiu, și mult succes echipei de volei în noul campionat!

Și gata. Am scris cam mult, dar au fost 2 săptămâni în care nu am zis nimic, așa că se justifică… Mulțumesc celor care au înțeles să dea share acestui articol pe propria pagină de Facebook. Așa are șansa mai multă lume să îl citească. Chiar dacă în ultimul timp nu am adăugat niciun interviu nou, intrați, totuși, pe www,augustinbercean.com ( site-ul „idei lugojene”), poate găsiți, printre interviurile mai vechi, unul care să vă placă. Duminică, „Comentariile săptămânii”. Subiecte: modul cum a fost tratată problema micilor handbaliști lugojeni, de către administrația locală, și analiza unui articol apărut pe Facebook, foarte comentat de lugojeni, dar fără să fie semnat. Până atunci, un weekend frumos să aveți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: