Chiar la debutul acestei rubrici, la prima ediție, cea din 23 aprilie 2021, am justificat criteriul pe baza căruia am ales ordinea în care prezentam cele două săptămânale lugojene. Criteriul a fost data apariție lor. Redeșteptarea este mai „bătrână” decât Actualitatea, așa că i-am oferit întâietate pe pagină. Săptămâna această, voi schimba criteriul. Voi începe cu săptămânalul care, din punctul meu de vedere, a defint, aproximativ exact, termenul de „presă locală”. Ce înțeleg eu din acest termen? Păi, în primul rând, să fie „presă”, adică să prezinte/discute problemele existente în oraș și, în al doilea rând, să încerce să fie echidistantă în afirmații, chiar dacă banii, fie ei și publici, vin din reclame sau anunțuri. Pe acest criteriu, am ales astăzi să încep cu Săptămânalul Actualitatea.

- Săptămânalul Actualitatea prezintă, ca principala știre, un reportaj despre sport. Aș vrea să cred că articolul scris de mine în „Comentariile săptămânii”, intitulat „E bine să fii „tânăr handbalist lugojean”? Din păcate, nu…”, despre problema cu care se confruntă tinerii handbaliști lugojeni, a influențat apariția acestui reportaj, dar nu cred. Chiar dacă de peste 20 de ani nu mai sunt jurnalist, am și eu sursele mele 😉 și știu că reportajul era „în lucru” de vreo 3 săptămâni. Felicit Săptămânalul Actualitatea, pentru decizia de a-l publica, și pe Dan Timaru, pentru scrierea acestui reportaj. Titlul (puțin cam generic, dacă e să analizăm după subiectul principal al reportajului), „Haos în sportul local”, ne relevă din start în ce situație se află, la nivel local, o anumită disciplină sportivă. Termenul de „haos”, ales de semnatarul reportajului, este foarte bine justificat de declarațiile date de către directorul Clubului Sportiv Școlar Lugoj, Simion Moatăr, și cei doi antrenori ai secției de handbal juniori, Adrian Rădoi și Nicolae Băban. În declarații, sunt acuzații aduse, într-un mod mai voalat, sau, în cazul lui Nicolae Băban, chiar direct, actualei administrații, a modului cum aceasta a gestionat problema cu care se confruntă tinerii handbaliști lugojeni. Este pus la colț și consilierul județean, din partea PNL Lugoj, Mihai Anghel, despre care Dan Timaru nu știe „ce hram poartă (…) prin sportul local”. Este un reportaj care prezintă foarte clar „sprijinul” și „interesul” autorităților în promovarea unei discipline sportive cu tradiție în oraș, handbalul!. Reportajul se încheie, totuși, într-o notă optimistă, cu o declarație a primarului Claudiu Buciu, declarație făcută pe un post de televiziune, în care a spus că „într-o lună, sala de sport „Lavinia Miloșovici” va fi redată circuitului sportiv, prin mutarea centrului de vaccinare”. Din păcate, eu nu pot vedea acea „luminiță de la capătul tunelului”, cum a scris Dan Timaru, deoarece am urmărit și eu emisiunea respectivă și declarația primarului mi-a lăsat mai multe semne de întrebare, decât răspunsuri, pentru această problemă… Mutarea centrului de vaccinare se vrea a fi făcută în fostul dispensar de la Gară. Acel spațiu va trebui amenajat, că e în paragină. Ba, mai mult, în acel loc se dorește o lucrare mult mai amplă, cu dărâmarea Cantinei de Ajutor Social și construirea unei Autogări. Dacă toate aceste lucrări vor fi făcute în același timp, ele vor dura ceva ani. Dar să credem în termenul dat de primar, cel de o lună. De la acea emisune a trecut o săptămână, deci mai sunt trei… Cumpărați Săptămânalul Actualitatea, cel puțin pentru acest reportaj, merită din plin!
- Un alt articol, pentru care am hotărât să încep această săptămână rubrica cu Actualitatea, este cel scris de Constantin-T. STAN, intitulat „Conservatorul de Muzică din Lugoj”. În articol, este prezentat istoricul Conservatorului lugojean, actualmente denumit Școala de Arte „Remus Tașcău”. Fraza de început: „În această toamnă, Primăria Lugoj va organiza un concurs pentru ocuparea funcției de director al Școlii de Artă „Remus Tașcău”, care este singura, din tot articolul, în care se vorbește despre prezent, și continuarea articolului, la timpul trecut, cu explicații, foarte bine argumentate istoric, a importanței și însemătății acestei funcții, de director în cadrul acestei instituții, l-am perceput ca fiind un mod foarte subtil prin care domnul profesor Stan trage un nou semnal de alarmă față de situația dezastruoasă în care a ajuns Școala de Arte lugojeană. În acea emisiune televizată în care a apărut, zilele trecute, primarul Claudu Buciu, domnia sa folosit cuvintele „funcționează ilegal”, când a fost întrebat despre situația Școlii de Arte… Da, această funcție de director implică foarte multă responsabilitate. Este vorba de respectarea unei istorii, este vorba de gestionarea unei situații actuale foarte complicată și este vorba despre o viziune cultural/administrativă care să fie urgent creionată și implementată. Sunt tare curios să văd ce personalitate va reuși, prin poiectul pe care îl va depune, să convingă conducerea orașului că deține rezolvarea promptă, la toate aceste probleme… Mă bucură să văd că mai există oameni cărora le pasă de instituțiile culturale lugojene (consilierii locali, prin modul cum au dat GRATUIT 3 corpuri de clădire din Școala de Arte unei Fundații timișorene, fără a verifica stadiul în care au fost ele „restaurate”, sunt marea mea dezamăgire…). Încă o dată, vă felicit domnule Constanti-T STAN!
- În rubrica „De la lume adunate și de nimeni rezolvate”, rubrică permanentă și cu titlul definitivat (sper!), printre alte probleme, este semnalată și cea a curățeniei din oraș și implicarea (in)activă a Poliției Locale, pentru rezolvarea ei. Într-adevăr, dacă ar fi amendați toți cei care nu respectă curățenia orașului, s-ar strânge o grămadă de bani la bugetul local, bani cu care s-ar putea cumpăra utilaje de curățenie, camere de supravegheat, uniforme noi pentru polițiști… etc. Chiar, de Poliția Locală nu a mai zis nimeni nimic, de mult 🤨
- La rubrica sport, cuvinte de laudă pentru sportivii lugojeni. Andreea Savu-Badiu, voleibalista lugojeană crescută la Clubul Sportiv Școlar, a fost titulară în toate meciurile disputate de naționala României la Campionatul Mondial din Mexic, destinat sportivelor sub 18 ani.Tot reprezentanți ai CSȘ Lugoj, juniorii IV de la secția de lupte, au obținut 8 medalii și un titlu național, la Campionatele Nașionale de Lupte. O veste mai puțin plăcută vine din volei. Echipa de senioare a CSM Lugoj a pornit cu stângul competiția, pierzând cu un sec 3-0 la Blaj, în fața vicecampioanei. Campionatul e lung, au timp să-și revină. Sâmbătă, fetele vor întâlni pe Dinamo, pe teren propriu. Din câte știu, la meci, cu respectarea normelor în vigoare, pot participa și spectatori. Va fi un bun prilej, cred, pentru o primă victorie, în campionat!
- Săptămânalul Redeșteptarea a ales ca principala știre problema locuințelor din oraș. Titlul este„Blocuri noi!” și subtitlul „Edilii din Lugoj și Făget au alte proiecte pentru construirea de locuințe sociale”. În articol, Cristian Ghinea prezintă situația locuințelor sociale din Lugoj și proiectele pe care cele două administrații locale, cea din Lugoj și cea din Făget, încearcă să le deruleze , pentru a facilita construirea de spații de locuit. Este o situație mult mai veche cu care se confruntă municipiul Lugoj, cea a lipsei locuințelor.
- Paginile 2 și 3, sund dedicate, în mare parte, situației create de valul IV al pandemiei. Editorialul „40 de zile de grație. Ce am învățat? , articolele: „Fără concedii și cu motoarele mereu pornite!15-20 de intervenții pe zi pentru echipajele Ambulanței din Lugoj”; „Pompierii, cu ochii pe Spital! Zilnic, din trei în trei ore, o mașină de intervenție e prezentă la unitatea medicală”; „Cadouri! Imunizații cu doza a doua, în luna septembrie, primesc tichetele valoric” și „Lugojul, pe șapte în județ la vaccinare” ne descriu situația în care ne aflăm.
- În pagina 4, este prezentată o nouă campanie de sterilizare gratută a câinilor fără stăpân, organizată de către Asociația „Free Amely”. Echipa medicală este formată din dr. Darius Terheș și voluntari, iar sponsorul acțiunii este Asociația Future for Dogs, din Germania.
- În pagina 7, în articolul semnat de Dumitru Toma și intitulat „Altă guvernare, aceleași metehne! Lugojul primește de zece ori mai puțini bani decât comuna Dumbrava”,ne este prezentat modul cum au fost împărțiți banii dați de Guvernul României, din fondul de urgență. Mda, cu primar PNL, președinte al Consiliuului Județean PNL, cu prim ministru (la acea dată) PNL și cu președinte al României PNL, să primești mai puțini bani decât comuna Dumbrava, da, este ceva!😁 Politica este cam grea și, din păcate, fără să faci politică, nu prea ai cu „ce” să faci administrație. Dacă am fi avut un primar independent, mai ziceam, dar avem unul ales politic. Am mai scris despre cearta politică cu cei de la „județ”, în articolul „Nica vs. Buciu, 1-0!”, din „Comentariile săptămânii”, din 8.08.2021, și am preconizat că se va ajunge aici. Vedem ce-o mai fi în viitor…
- În pagina de cultură, Adelina Tomescu ne-o prezintă pe „Rebe”, în reportajul „Performanță! Rebeca Tomescu, tânăra care a pus Lugojul pe harta dansului modern internațional”. Da, Rebeca Tomescu, o poveste de succes, un adevărat model pe care tinerii lugojeni al trebui să-l urmeze. Bravo, Rebeca! Succes în continuare!
- În rubrica „Povești, locuri și oameni de altădată!”, Cristian Ghinea îl prezintă pe pictorul academic Virgil Simonescu.
Atât. Dacă v-a plăcut articolul, dați share pe pagina voastră de Facebook. Dacă nu v-a plăcut, doar un like ajunge 😂. Duminică, la rubrica „Comentariile săptămânii”, voi vorbi despre soluția „Șoimul”. Sigur ați ghicit despre ce va fi vorba 😉. Un weekend fain să aveți!
P.S. Poza este de la Cristian Vețan!
Lasă un răspuns