„Când ești înconjurat de familie și prieteni, totul este bine” – un scurt dialog cu chitaristul Adrian Sidoreanu

De aproximativ doi ani, din cauza pandemiei, sau poate și a altor cauze, artiștii lugojeni, în marea lor majoritate, nu au mai avut șansa să-și expună talentul în fața publicului de „acasă”, chiar dacă au fost organizate câteva evenimente în Lugoj. Ce mai fac ei? Cum suportă perioada pandemică? Ce așteptări au de la viitor? Sunt câteva întrebări pe care m-am gândit să le adresez câtorva dintre ei. Primul cu care am schimbat câteva vorbe pe această temă (nu-i pot spune interviu, a fost, mai degrabă, un scurt dialog) este chitaristul Adrian Sidoreanu. Ultima dată a fost prezent pe scenă, în Lugoj, în noiembrie 2019, în cadrul Galei de Jazz (da, a existat jazz în Lugoj și înainte de actuala „pandemie” 😉), eveniment organizat de Casa de Cultură a Municipiului, la care au mai participat duo-ul argentinian Mariano Castro & Carlos Libedinsky, doi muzicieni nominalizați la premiile Grammy Latino, și trupa de swing/gypsy jazz Canarro, din Budapesta.

Adi, cum „trăiești” tu, artistic, această pandemie? Unii artiști, mai introvertiți, afirmă că această perioadă, oarecum, le-a prins bine.

Le-a prins bine? Și mie, tot așa. Am avut timp de studiu, momente de introspecție…

Da, dar artistul se simte „împlinit” în momentul în care își expune arta…

Asta așa e.

Ocazie pe care, și din cauza pandemiei, nu prea ai mai avut-o.

Fiind o persoană pozitivă (în alt sens, decât cel pandemic!) romantică, sentimentală – că de aceea am ales chitara clasică ca instrument de studiu, singurul instrument pe care l-am studiat și de care sunt, pur și simplu, îndrăgostit, m-am retras în „celula” mea, care înseamnă familia, fericit de a avea față de cine să-mi transpun sentimentele. Într-adevăr, au fost și multe nopți nedormite, de introspecție, mai ales artistică, dar, din tot, am căutat doar partea pozitivă. Eram convins (sunt convins!) că tot se va termina odată cu pandemia asta. Eu voi fi tot același…

Trebuie menționat faptul că tu vezi din altă perspectivă perioada pandemică. Nu trăiești din muzică.

Da, m-am gîndit și la cei care care trăiesc din muzică, în această perioadă nefastă, la cei care sunt profesioniști. Pentru mine, ca amator, ca pasionat, această perioadă a avut un prea mic impact. Artistic, am studiat mai mult, nu am redus cu nimic tempo-ul. Am folosit această perioadă pentru mai multă muncă și abia aștept să-mi pot exprima munca aceasta în fața publicului. Chiar m-aș bucura să regăsesc, după această pandemie, o societate metamorfozată, care să aibă mai multă nevoie de cultură, implicit de ceea ce fac eu.

Crezi tu că această perioadă pandemică a „împins” societatea spre cultură? Dacă mâine nu ar mai fi nicio restricție, crezi că ar fi sala plină la un concert de chitară clasică?

Realistic vorbind, cred că situația va fi aceeași, dacă nu mai rea. Problema este în societate, în întregul ei, deoarece se lasă călăuzită de partea materială și nu de cea spirituală. Revenind la efectul pandemiei asupra mea, cum am spus, fiind o persoană pozitivă, nu am fost foarte afectat. Când ești înconjurat de familie și prieteni, totul este bine.

Pe timpul verii, când restricțiile au fost parțial ridicate, nu mi s-a părut că lumea s-a înghesuit spre zona culturală. Înghesuiala era pe litoral, nu în teatre. Mulțimea e tot mulțime, și cu pandemie și fără… Ce noutăți, din punct de vedere artistic, ai?

De mai mult timp mă gândeam să transpun munca mea pe ceva material, așa că am hotărât să înregistrez un CD. Așa am ocazia să mă ascult și eu…😊. Sper să iasă bine, eu îmi dau toată silința. Să fie perfect, e imposibil, acest har îl are doar Divinitatea. Va fi primul CD al meu, sper să nu fie și ultimul.

Va fi gata anul acesta?

Da, aș vrea să îl pot termina anul acesta, indiferent de situația pandemică.

Mulțumesc, Adi. Aștept CD-ul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: