„Dintr-o dată, s-a oprit totul!” – un scurt dialog, în timp pandemic, cu chitaristul Cristian Vețan

Cristian Vețan este muzicianul lugojean cu care am avut cele mai multe colaborări la manifestările pe care le-am organizat de-a lungul timpului. Prima dată când ne-am cunoscut era pe la începutul anilor 2000, la un Festival al Berii sau de Rugă, nu mai știu exact. Pe tunci, Cristi era la început de carieră muzicală și era basistul formației Proiect B. Așa zicel el, dar eu nu îmi mai amintesc momentul😁… Eu mi-l amintesc abia de când mi-a fost prezentat de pianistul Lucian Crista, care, împreună cu Cristi și Daniela Marcu, „încropise” trio-ul jazz-istic lugojean „Lucian Crista Trio”. Asta s-a întâmplat cu aproape 10 ani mai târziu, în 2010. De atunci, colaborările noastre artistice au „curs”, fiind prezent în mai toate manifestările culturale pe care le-am organizat în Lugoj, Cristi fiind component al formațiilor Reversed, Springtime Band, Mist, Amprente, sau a făcut/face parte din diverse proiecte, alături de Vali Ivănescu, Freddy Stauber, Tavi Logoș, Bianca Micșa, Miță Subota, Csilla Gyorgy și mulți alții. Cred că este (de fapt, sunt sigur! 😉) muzicianul cu cele mai multe apariții pe scenele din Lugoj. Este și un foarte apreciat profesor de chitară, actualmente predând acest instrument în cadrul Asociației FOA. Continuând seria dialogurilor despre perioada pandemică cu artiștii lugojeni , azi, Cristian Vețan:

Cristi, cum ai suportat/cum suporți perioada aceasta pandemică?

La care dintre ele te referi? La cea dură, de anul trecut, sau la cea în care suntem?

Hai să începem cu cea cu restricțiile dure, de anul trecut (între timp, la câteva zile după acest dialog, a mai apărut una 😒…). Trăind din lecțiile de chitară, pe care nu ai mai avut voie să le ții, cred că te-a afectat mult, financiar. Să nu mai zic și de concertele anulate, tu fiind membru al trupelor Mist și Springtime Band. Cum ai perceput această perioadă?

Pentru mine a fost greu. Mi-a fost dor să cânt, mai ales că, înainte de a se opri totul, am avut o foarte mare activitate concertistică, și cu Mist, și cu Springtime Band, și cu alte proiecte individuale. Cu Mist-ul, de exemplu, am avut peste 40 de concerte, în aproximativ 2 ani și jumătate, ceea ce nu e deloc puțin… Dintr-o dată, s-a oprit totul! Era și ceva nou, nu se mai întâmplase așa ceva, înainte. A fost foarte greu. Am încercat să predau online, dar, după câteva ore, am renunțat, că nu puteam. Nu poți compara interacțiunea cu elevul, cea „face to face”, cu cea de pe online. La fel a fost și cu concertele. S-a încercat să se facă ceva în online, dar eu nu am vrut. Nu e același lucru. Nu rezonezi de loc cu publicul.

Nu ai avut niciun concert online?

Nu. Nu și nici nu aș fi fost de acord, personal, cu așa ceva.

Să revenim puțin și la partea „lucrativă” a ta. Tu, practic, îți câștigi existența predând chitara. O predai în cadrul Asociației FOA, care a fost și ea, drastic, afectată de pandemie. În acea perioadă, nu ați putut avea activitate, decât pe online. Cum a fost?

M-a afectat, financiar, foarte mult. Câștigam/câștig în funcție de numărul elevilor. Recunosc, am avut posibilitatea de a preda în online,dar… În marea lor majoritate, elevii mei au fost de acord, dar eu nu am vrut.Nu am putut face acest lucru. Nu era ok nici față de elevi. Deși banii erau aceiași, eficiența „orei” era foarte scăzută.

Perioada aceea a fost anul trecut. Anul acesta, s-au mai relaxat restricțiile (la momentul când a fost scris acest interviu, așa era…). Pe partea de predare, presupun că a fost bine, dar cum ai stat cu partea concertistică? Ai avut concerte?

Am avut ceva concerte. Nu a fost chiar ca înainte, dar au fost câteva. Cu Springtime Band-ul am avut patru și cu Mist-ul doar unul, dar acela a fost unul de anvergură. Am cântat la Festivalul „Rock the Wolves”, de la Gărâna.

Deci, anul acesta a fost ok. Ai reînceput concertele, ai putut să predai în continuare…

Da, să știi că a fost destul de ok.

Proiecte de viitor? Cu Mist-ul, cu Springtime Band-ul? Alte proiecte?

Cu Mist-ul îmi doresc, și asta de foarte mult timp, să reușim să înregistrăm măcar câteva melodii. Cel puțin 3-4 piese. Sunt deja câțiva ani de când cântăm împreună si ar fi cazul să facem chestia asta. Cu Springtime Band-ul, bineînțeles, cu acordul colegilor, mi-aș dori să mai diversificăm stilul abordat și să continuăm seria concertelor.

Adevărul e că, datorită componenței trupei, chiar v-ați permite acest lucru. Sunteți mai multe generații în trupă și fiecare rezonează pe un anumit gen. Dacă le îmbinați, sunt sigut că va ieși ceva bun din asta.

Sper. Mi-aș mai dori să continui și colaborarea jazz-istică cu Tavi Logoș, să reluăm concertele.

Să sperăm că le vei face pe toate. Mulțumesc, Cristi!

www.augustinbercean.com

P.S. Poza principală este prteluată de pe pagina de facebook a lui Cristrian Vețan și aparține lui Eugen Gherga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: