Din nou revista presei lugojene ceva mai „blajină”, că nu prea sunt subiecte de comentat. Poate e mai bine să nu trăiești vremuri interesante – parafrazând un vechi proverb chinezesc (hmmm, or exista și proverbe „noi” chinezești?😂). Uite ce se întâmplă în Timișoara, e plin de subiecte interesante pentru presă, dar zău dacă m-aș simți bine acolo, în aceste zile… Dar hai să vedem ce ne-au „servit” ziarele, săptămâna aceasta. A, înainte de a începe, revin cu vechea obsesie: dacă vă place, dați un share. Mulțumesc! Deci:

- Săptămânalul Redeșteptarea „deschide” ziarul din săptămâna aceasta cu întâmplarea din Cartierul Bocșei. Îi spun întâmplare, deoarece dacă un cetățean nu ar fi sunat la 112, niciun „organ” vigilent nu s-ar fi sesizat că 5 tiruri descarcă 110 tone de deșeuri în oraș. Titlul știrii este: „Mafia deșeurilor” și subtitlul: „Lugojul, aproape să devină lada de gunoi a italienilor”. Sunt foarte multe lucruri cu semnul întrebării și, da, seamănă a stil mafiot, ce s-a întâmplat. 5 tiruri, înmatriculate în Polonia, care veneau din Italia, au descărcat deșeuri în România… Sper ca „organele” să-și facă treaba mai bine și să nu lase totul pe seama „cetățenilor vigilenți”.
- În pagina a doua se dezbate situația creată legislația în vigoare, prin care se interzice accesul în anumite spații unor categorii de persoane. Bine, pot intra și aceste persoane, dar doar dacă prezintă anumite documente. Această problemă, mai exact reacțiile cetățenilor la ea, o analizează, în editorialul cu titlul „Să moară și capra vecinului!”, Adelina Tomescu. Da, situația este destul de tensionată. Problemele sunt grave și modul cum au știut/știu autoritățile să comunice cu cetățenii a lăsat mult de dorit. Eu, personal, m-am vaccinat (am făcut și booster-ul!), dar a fost decizia mea, nu m-a forțat nimeni…
- Și restul știrilor din pagina 2 sunt dedicate situației pandemice. Este prezentat „recordul” vaccinărilor zilnice, de la Sala „Lavinia Miloșovici”- „Record la Centrul din Lugoj! Aproape 500 de persoane vaccinate într-o zi”; modul cum se intră în Primăria Lugoj- „În Primăria Lugoj se poate intra doar cu certificat verde” și strategia pe care o aplică Spitalul din Făget, în situația actuală- „Spitalul din Făget a crescut capacitatea de internare a bolnavilor de Covid”.
- Pagina a treia este dedicată Primăriei Lugoj. În principalul articol al paginii, se dezbate viitorul „luminos” al urbei, în viziunea primarului Claudiu Buciu. Da, sună electoral, dar e vorba doar de becuri… În știrea „Părăsim contractul păgubos cu Elba! Se caută un nou operator pentru iluminatul public al Lugojului” este vorba de încetarea, peste câteva zile, a contractului încheiat de către municipalitate (administrația Boldea, la acea dată) cu Asociația Elba SA & SC AEM SA, care are ca obiect concesionarea serviciului de ilumintat public al Lugojului. Primarul Claudiu Buciu este complet nemulțumit (așa reiese din declarații) de acest serviciu și dorește înlocuirea operatorului. Se vrea ca acest serviciu să fie realizat de o Societate a Primăriei, în viitor. Mai mult nu comentez. Sunt prea multe verbe la timpul viitor. Aștept să le văd la prezent…
- O altă știre ce mi-a atras atenția din titlu este „Creșă de 110 locuri, în planurile administrașiei locale”. Frumos, dar, din nou, sunt planuri de viitor. Ca multe altele…
- În pagina patru se vorbește despre repararea acoperișului sălii de sport „Lavinia Miloșovici”. Bine, frumos că mai vorbim de această sală și în alt context decât cel pandemic. Mă așteptam la altceva, sincer să fiu. Că nici nu știi cum e corect: acoperișul Sălii de Sport „Lavinia Miloșovici” sau acoperișul Centrului de Vaccinare de pe strada Caransebeșului?
- În pagina șapte, mi-a plăcut „unghiul” din care privește Cristian Ghinea stabilirea de către Consiliul Local a trimișilor proprii în comisiile de interviu, pentru directorii și adjuncții școlilor lugojene. Titlul este: „Sub lupa politicienilor! Consiliul Local și-a stabilit trimișii în comisiile de interviu, pentru directorii și adjuncții școlilor lugojene”. Ingenios descrisă situația: „Printre cei care vor analiza cât de pregătiți sunt profesorii care vor funcții de conducere se numără și politicienii locali, care nu se știe cât de pregătiți sunt pentru a fi examinatori”. Asta e ca în bancul acela: atenție pe cine lași corigent, că nu se știe când va ajunge _____ și aici puneți dumneavoastră ce funcție de conducere, prin numire politică, doriți 😉.
- Tot în pagina șapte este prezentată și campania „Zâmbet de iarnă” a Asociației Civilug, campanie de ajutorare a persoanelor vulnerabile din municipiu. Această campanie se derulează până în 10 decembrie și urmărește colectarea de haine, alimente, obiecte de uz casnic și alte produse esențiale. Cei care sunt interesați să ajute, pot suna la numărul de telefon 0769283853, pentru mai multe detalii.
- În pagina nouă, aflăm despre prețul pe care un slujitor al legii l-a cerut ca să uite de ce este plătit de stat și ce jurământ a făcut, la terminarea școlii. 2500 de euro! Știrea „Trădat! Polițist prins la Lugoj în timp ce primea mită pentru a scoate ilegal din țară un bărbat condamnat la închisoare” ne prezintă acest caz de corupție. Ce este interesant, se pare că polițistul a fost denunțat chiar de către cel care urma să beneficieze de acel serviciu ilegal (unde am mai auzit eu de asemenea chestii?😁)
- În pagina de educație, este descris un gest frumos al Primăriei Lugoj. Titlul: „Răsplată binemeritată! Primăria Lugoj alocă 570.300 de lei pentru bursele elevilor din învățământul preuniversitar” relevă exact conținutul articolului. Un gest frumos, cum am spus, început cu mulți ani în urmă și continuat și de actuala administrație.
- La cultură, în principalele știri se vorbește despre cartea profesorului Constanatin-Tufan Stan „Bredicenii. Studii și articole”, într-o frumoasă recenzie semnată de Dorin Murariu, despre Concursul de Canto „Tiberiu Brediceanu”, care se va desfășura online, și despre o donație de tablouri, semnate de artistul Cristian Watzlawk, ce au ca teamă orașul Lugoj, către Biblioteca Municipală,
- În pagina de sport, sunt prezentate rezultatele CSM-ului lugojean, la volei și fotbal. La volei, două victorii, atât în Cupa României, cât și în Campionat. La fotbal, un sec 4-0 încasat de „băieții noștri” de la contracandidata la promovare, Phoenix Buziaș. Tot în pagina aceasta, sunt și două emoționante articole, depre Carmen Todros, antrenoare a CSȘ Lugoj, secția volei, care s-a stins din viață la doar 54 de ani, și depre prima ediție a Memorialului Adalbert Batkay, la judo, acțiune dedicată marelui antrenor lugojean,
- În seria „Povești, locuri și oameni de altădată!”, Cristian Ghinea povestește despre „Marșul lui Iancu”, cântecul care era să-l trimită după gratii pe Ion Vidu.

- Săptămânalul Actualitatea „atacă” și el problema discriminării, cum este văzută de o parte mai mare (procentul de nevaccinați este superior celor vaccinați) a lugojenilor accesul în anumite spații care s poate face doar pe bază de anumite documente. În principala poză a ziarului, este prezentat un magazin (deși, conform legii, nu doar el ar trebui să respecte legea…) și este scris, multicolor, „Nebunia cu certificatul verde. La unii e liber, la alții interzis” Într-un scurt text apar numele a trei societăți comerciale, din care două aplică legea (sau ordonanța, mă rog) și unul nu. Ce nu am înțeles eu este fraza, scrisă cu altă culoare, din finalul acelui mic tex: 40.000 de tiriști din Italia nu mai aprovizionează niciun magazin dacă guvernul nu renunță la nazi-pass”. Lăsând la o parte că se prezintă o acțiune din altă țară, care nu are tangență cu Lugojul, lipsa ghilimelelor la cuvântul „nazi-pass” atribuie această denumire dată certificatului verde Săptămânalului Actualitatea…
- Nu obișnuiesc să scriu despre reportajele-reclamă, dar, de această, dată o voi face. În paginile 2-3 este prezentată inaugurarea Centrului Medical de Diagnoză RMN, de la Lugoj, care deține cel mai perfomant aparat RMN din vestul țării. Investiția aparține doctorului Souhaiel Hadiji. Chiar dacă este o afacere privată, existența acestui aparat în Lugoj este mai mult decât necesară. Până când Spitalul Municipal și Primăria Lugoj vor inaugura Centrul de Imagistică promis, chiar dacă vom scoatem bani din buzunar, avem unde merge.
- În rubrica „De la lume adunate și de unii rezolvate, iar de alții ignorate ” (din nou, e schimbat titlul…) printre alte „nerezolvate”, găsim și o „rezolvată”. A fost găsită „fântâna lui Boldea” -cum era ea, pe timpuri, elogiată în presă. Acuma, redactori Actualității i-au dat denumirea de „stropitoarea lui Boldea”. Deh, vorba aia, „nu contează cine-a fost, contează cine este”. Boldea nu mai „este”…
- În pagina 8, este prezentat un interesant colaj informațional despre structura anului școlar (cea în vigoare), despre recuperarea zilelor de vacanță și despre datele când vor termina școala, elevii din clasele terminale.
- Continuă, în pagina 10, seria articolelor pe care domnul profesor Constantin-T. STAN le scrie „în sprijinul candidaților participanți la concursul organizat de Primărie”, pentru postul de director (director, nu manager, așa e prevăzută în lege denumirea funcției) la fostul Conservator de Muzică din Lugoj. Frumos, dar ar trebui să aflăm și care sunt așteptările Primăriei, în acest sens. La o emisiune televizată, primarul Claudiu Buciu a declarat că „Școala de Arte funcționează ilegal”. Poate aflăm (asta ar fi menirea presei, nu?) pe ce s-a bazat domnia sa când a făcut o asemenea afirmație, mai ales că este la conducerea orașului de peste un an, și de ce este organizat, cu acordul Primăriei, un concurs de către o instituție care funcționează ilega? Ar fi FOARTE interesant de aflat…
- În rest, sunt cam aceleași știri ca în Săptămânalul Redeșteptarea.
Atât. O săptămână frumoasă să aveți!
P.S. Poza este a lui Cristian Vețan.
Lasă un răspuns