Pe Ar’Ma l-am cunoscut cam târziu, dacă e să mă ghidez după anii pe care el deja îi avea în lumea hip-hop-ului lugojean. Cântase deja la balurile liceelor, la Festivalul Berii și la Rugă. Abia la spectacolul de Revelion, din 2020, când căutam (în funcție de bugetul de care dispuneam) o trupă în deschiderea celor de la Desperado, mi-am amintit de el. Genul muzical hip-hop era complet străin pentru mine și toate cunoștințele mele în domeniu se rezumau la trupele Paraziții și B.U.G. Mafia. Dar și de ele doar auzisem, nefiind un fidel ascultător. După un prim dialog cu Ar’Ma, toate ideile mele preconcepute au dispărut. Mi-am dat seama că ignorasem o zonă a culturii lugojene, fie ea și underground. Este o zonă pe care am descoperit-o alături de Ar’Ma și proiectele sale. Am cunoscut oameni dedicați pasiunii lor, artiști în adevăratul sens al cuvântului. Mi-am dat seama (și mi-am învățat lecția!) că,dacă ignori un gen muzical, asta nu înseamnă că el nu există. Ca mai toți artiștii, și cei din Hip-hop au fost afectați de pandemie. În ce mod, aflăm din interviul acordat de Ar’Ma:
Ar’Ma, voi, cu Hip hop-ul, sunteți parte din cultura de underground din Lugoj.
Am fost în underground, dar s-au întâmplat multe de când nu ne-am mai văzut…
Păi, hai să o luăm de atunci, de când nu ne-am mai văzut. Practic, ați ieșit puțin din underground, după concertele de la Festivalul Berii și Rugă. Ultima dată, înainte de pandemie, ați cântat la concertul de Revelion, din 2020, concert organizat de către Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, unde ați avut un public destul de numeros și foarte dedicat vouă. Ce a urmat?
După acel concert, de Revelion, s-a cam destrămat proiectul. Când a venit pandemia, am cam fost toți cu lipsă de motivație, deoarece au dispărut concertele. Noi aveam câteva concerte programate, în Timișoara și Arad. Colegii mei din proiect, fiind mai tineri, mai la început, s-au cam demotivat . Au apărut și diverse certuri și așa s-a destrămat proiectul. Eu am luat-o de la zero și am inițiat un alt proiect.
Deci proiectul Hip-Hop Lugoj s-a destrămat?
Da. Practic, proiectul Hip-Hop Lugoj a fost până la concertul de Revelion. Cu el am scos piesa cu Belia, intitulată „Prin foc și prin ploi”, care a fost un mare succes (vezi clipul AICI). Am avut multe concerte până în pandemie. De acolo, am început solo. După o perioadă, am început un alt proiect, numit Street Vibe. A devenit mai popular decât Hip-Hop Lugoj. Am schimbat puțin și stilul abordat, un stil mai matur. La acest proiect am lucrat destul de mult, mai ales pe timpul pandemiei, în perioada aceea foarte restrictivă. Pot spune că am fost foarte productiv. Mulți colegi își scriau în decalarații că mergeau la magazin, după mâncare, dar ei veneau la mine, să înregistreze 😉.
Ai un studio de înregistrări acasă?
Oarecum. E mai mai mult un „home studio”, dar sculele fac treabă profesională. Se și poate vedea/auzi în piesele recente. În acea perioadă cu restricții stricte am lansat chiar și un mini album, de 5 piese. Se numește „Ninja” (vezi videoclip AICI). Am filmat și un clip video, atunci, în pandemie. Clipul filmat este al piesei „Artă urbană” (vezi clipul AICI). Am lansat clipul chiar în aprilie, când restricțiile erau la apogeu… În proiect a intrat , la un moment dat, Tania Ionescu, cântăreață de jazz. Din păcate, tot ce am lucrat și lansat a fost doar în online, nu am avut niciun concert live. Cam acesta a fost anul 2020, foarte productiv, dar lipsit complet de concerte.
Să înțeleg că ți-a prins totuși bine acea perioadă foarte strictă?
Da, mi-a prins bine. Din păcate, anul 2021, mai ales pe plan personal, este un an mai prost și acest lucru s-a reflectat și în activitatea mea muzicală. Am lansat doar 3 piese, din care una este remix. Tania a plecat din proiect, devenind studentă la Timișoara. Nici colegii cei noi din Street Vibe nu mai dădeau semne că ar mai dori să facă muzică, și eu, cu problemele mele personale, am fost foarte demotivat. Deși restricțiile, anul,acesta, au fost mai ușoare, actrivitatea mea a fost cam zero. Totuși, în primăvară am fost sunat pentru un concert, într-un local din Lugoj. Normal că am acceptat, deși nu era pe scenă, pentru că îmi era dor să mai câmt live. Mi-a fost dor să interacționez cu publicul.
Cum a a fost?
A fost un concert chiar foarte reușit. A participat un public numeros (în condițiile impuse de lege…) . Concertul l-am susținut cu foștii membri ai proiectului Hip Hop Lugoj.
A fost un fel de „reunion”?
Da, oarecum, dar doar la acel concert. În aceeași perioadă, lucram la o piesă cu un băiat despre care, ulterior, am aflat că participa și la Românii au talent. Noi ne știam de prin 2019, dar eu habar nu aveam că el e la acel concurs. Îl cheamă Gim și a fost concurent la Românii au talent, chiar a a luat locul II, anul acesta. Am lucrat la o piesă împreună, doream să filmăm și un clip, dar nu prea ne sincronizam cu timpul. Piesa respectivă am cântat-o cu Gim chiar la acel concert, în premieră, și a fost foarte bine receptată de public. Am reușit să filmăm piesa abia în vară, la Timișoara. Ea se cheamă „Antidot” (vezi piesa AICI). Este, cum am spus, în colaborare cu Gim dar, îainte de a filma videoclipul, echipa de la Casa de producție Voices Media, din Timișoara, cu care mai nou colaborez, a mai adăugat o fată pe refren, pe care o cheamă Mădălina Cernat. Piesa, când am lansat-o, chiar de ziua mea, pe 14 iulie, s-a dus foarte „sus”. Ea poate fi găsită pe canalul de youtube al Casei de producție Voices Media. Nu a făcut milioane de vizualizări, dar a făcut câteva mii, ceea ce nu făceam înainte, deci e foarte bine.
Proiecte de viitor?
Am început să lucrez la un nou album. Momentatn nu are nume, dar 100% va fi lansat în 2022.
Mulțumesc, Ar’Ma. Mult succes în continuare!

Lasă un răspuns