Acest interviu, cu Silviu Ieța (Dj Măcelaru), este ultimul din seria interviurilor pe care le-am luat artiștilor lugojeni, care aveau ca subiect principal activitatea artistică în pandemie. Am trecut prin muzica clasică, cu Adrian Sidoreanu, prin rock, cu Cristi Vețan, prin Hip Hop, cu Ar’Ma, și prin muzica populară și de petrecere, cu Titel Brestovicean. A venit și rândul părții „tehnice” a muzicii, a celei pe care muzicienii dau vina atunci când ceva nu merge bine😉. Cu Silviu Ieța am colaborat în ultimii ani la mai multe acțiuni, de la Gale de Jazz, cu 150-200 de spectatori, la Revelionul în stradă, când erau și câteva mii. Recunosc, la început, principalul motiv al colaborării a fost faptul că este lugojean și, cum mereu aveam obsesia asta de a promova lugojenii, am decis să lucrez cu el. În foarte scurt timp, mi-am dat seama că este un profesionist adevărat și acest fapt a devenit adevăratul criteriu pentru care îl alegeam. Am lucrat cu mulți artiști, unii cu foarte mari pretenții tehnice, dar Silviu a făcut față cu brio la toate evenimentele. Din păcate. la fel ca mulți artiști care trăiesc din muzică, și Silviu a fost afectat destul de serios de această pandemie.
Silviu, în 2019, tu erai la apogeul afacerii. Ai început să participi și la târguri de nunți, dacă țin eu bine minte.
Ah, da, am participat atunci, dar mai mult din curiozitate.
Cum stăteai, financiar, în 2019? Ai început, de câțiva ani, să te dezvolți destul de bine, ca firmă de sonorizare. Te-ai implicat în foarte multe evenimente, de divertisment sau culturale, aproape în tot ce era în Lugoj. Aveai toate weekend-urile ocupate cu nunți, botezuri și „majorate”, erai prezent în tot județul și chiar în județele limitrofe, unde, dacă nu „sonorizai” tu, de multe ori închiriai „sculele”. Erai pe val, cum s-ar spune…
Anul 2019 a fost pentru mine un an foarte bun, în care mi-am dat seama că aș putea să am așteptări mai mari de la 2020. Anul 2019 a fost și anul în care am reușit să implementez proiectul „Start Up Nation”, care m-a ajutat foarte, foarte mult, mai ales „calitativ”, să îndrăznesc să iau evenimente mult mai mari .
Ce însemna, mai exact, acest proiect?
Era un proiect cu bani din fonduri guvernamentale, dar era sub egida Uniunii Europene. Eu am luat 200.000 de lei, în euro, la cursul din acel an, 2017, adică 44 de mii. Bine, am semnat contractul la acel curs, dar achizițiile le-am facut la un curs mai mare. Diferența am plătit-o eu. Cu acești bani am putut să-mi achiziționez scena mare.
Deci, era ok. Trăiai din muzică și trăiai chiar bine. Ai reușit să organizezi și un festival propriu, „Electric Field”. Chiar țin să te laud cu acel festival. Ești singurul organizator lugojean de evenimente culturale, care a făcut acest lucru cu bani proprii, nu cu bani de la Primărie sau Consiliul Județean.
Eu am mai avut ceva tentative de acest gen, chiar de prin 2010, când am organizat „Over the Hill Party”, vreo 2 ani. Dar, cu adevărat, abia în 2019 am organizat ceea ce se poate numi festival. Ca să-l organizez, am fost influențat de prieteni, care mereu spuneau „hai să facem ceva, să organizăm un festival”. Atunci am zis „hai că-l fac eu, că tot am tot ce trebuie, din punct de vedere tehnic”. Și așa a apărut „Electric Field”. Poate, dacă nu m-aș fi oprit în 2012 cu „Over the Hill Party” și aș fi continuat cu el, aș fi avut azi un festival mult mai cunoscut. La „Over the Hill Party”, chiar dacă nu a venit foarte multă lume, erau în public persoane din Timișoara, Reșița, Deva. Începusem chiar discuțiile cu o firmă de bere pentru o sponsorizare serioasă. În acea periodă, nu era plin de festivaluri de acest gen și cred că puteam ajunge, cu puțin efort, destul de bine cunoscuți în România. Dar m-am oprit în 2012… Cu „Electric Field”, acum, e puțin mai greu să te impui, că sunt foarte multe festivaluri de același gen, deja.
Mi-e mi-a plăcut mult cum ai organizat, pe forțe proprii, în 2019, Festivalul „Electric Field”. Sunt de mulți ani implicat în organizarea de evenimente și știu exact ce se întâmplă în această zonă, indiferent de genul muzical. Tu ai fost singurul care ai avut curajul să faci acest festival pe banii tăi, fără să apelezi la fondurile Primăriei sau cele ale Consiliului Județean. Ai fost, oarecum, varianta privată a culturii. Ce m-a surprins și mai tare e că ai reușit, prin vânzarea biletelor, să nu ieși pe minus…😀
Da, am ieșit pe „zero”, dar. ținând cont că am prins și o vreme nefavorabilă, care m-a obligat să „cobor” scena, am ieșit chiar bine.
Hai să trecem la anul 2020, an pentru care ți-ai făcut planuri mărețe. Știi vorba lui Woody Allen „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale de viitor”…😂
Da… Aveam mari speranțe pentru 2020. Aveam deja un portofoliu despre care știam că îmi va asigura accesul la multe evenimente publice de amploare. Acesta a fost și motivul pentru care am investit o sumă destul de mare în „scule” chiar la începutul anului.
O sumă mare?
Vreo 30.000 de euro
Era o investiție pe care sperai să ți-o amortizezi repede, bănuiesc.
Da. Era un sistem audio pentru evenimentele „outdoor” de amploare.
Și a venit pandemia…
Da, a venit pandemia… Am stat acasă, efectiv, vreo 2 luni. Când am văzut că treaba se „îngroașă”, m-am hotărât să mă angajez.
Ai fost obligat financiar să faci acest lucru?
Și da și nu. Aș mai fi rezistat o perioadă să stau acasă, dar mi s-a ivit o oportunitate și am zis să nu o ratez. Era bine și pentru „creierul” meu. Nu puteam sta așa, toată ziua în casă, fără să fac nimic.
După ce a trecut „lockdown-ul”, cum a fost?
După „lockdown” au început, timid, să se mai miște lucrurile, dar foarte slab. Eu trebuia să îmi respect câteva obligații pe care mi le-am luat cu acel proiect Start up Nation. Trebuia să am 2 angajați (bine, unul eram eu…) până în ianuarie 2021. Nu intru mult în amănunte, ideea e că trebuia să plătesc mulți bani, ceea ce nu reușeam doar cu acele mici evenimente, care începuseră după „lockdown”. M-a ajutat foarte mult faptul că am avut serviciu… Din fericire, vara lui 2021 a fost mai bine, mai ales că a luat și covidul vacanță și autoritățile ne-au permis mai multe. Nu a ajuns la nivelul a ceea ce a fost până în 2019, dar față de 2020, care poate și șters din istorie, pentru noi, cei care trăim din muzică, a fost bine.
Tu ai beneficiat de ajutorul guvernamental ?
Nu. Aș fi putut beneficia de acest ajutor, dar am avut ghinionul unei contabile care nu și-a făcut treaba cum trebuie, motiv pentru care… nu.
Cum vezi viitorul? Ai foarte multe investiții de amortizat, crezi că vei reuși să o faci?
Eu și acuma am mai investit în „scule”. Cred că se va termina odată și odată cu toată treaba asta și vom reveni la normal. Principalul e să fi învățat ceva din tot ce s-a întâmplat.
Și cum vezi tu acest viitor, și ca DJ, dar și ca om de afaceri în industria muzicală?
Va fi un început cu pași mici, dar lumea nu va renunța la distracție. Lumea nu va renunța la muzică, pentru că muzica este ca un medicament. O să ne mai fie greu, dar sunt convins că ne vom reveni. Va trebui să ne reinventăm, și aici nu mă refer doar la noi, cei din industria muzicală. Pe mine, răul acesta m-a învățat să fiu mai chibzuit cu banii, că uite, nu se știe niciodată ce se întâmplă.
Mulțumesc, Silviu. Baftă!
Lasă un răspuns