5 milioane de euro, „greaua moștenire” lăsată de Boldea administrației Buciu😉-Revista presei lugojene (16-22.12.2021)

Săptămâna aceasta, mi-au atras atenția destul de multe știri. Trebuie să recunosc, fără declarațiile primarului Claudiu Buciu nu aș prea fi avut ce scrie, așa că, nici nu știu cine cui să-i mulțumească, eu domniei sale, pentru că am ce scrie, sau domnia sa mie, că îi fac reclamă gratis 😁. La finalul acestui articol, un nou sondaj de opinie. De această dată, din sportul lugojean. Ideea sondajului, foarte interesantă, nu-mi aparține 😉. Dacă v-a plăcut ce ați citit, dați și un share pe pagina personală de Facebook, așa au șansa să citească și mai multe persoane articolul. Deci, Revista presei lugojene:

Augustin Bercean

Din nou, după foarte mult timp, încep cu o știre din Săptămânalul Actualitatea 😊

  • Principala știre a săptămânii am considerat-o, la fel ca și cei de la Actualitatea, care au postat-o pe prima pagină, pe cea referitoare la noile autobuze pe care le va primi Lugojul. Titlul este „În sfârșit, vin autobuzele electrice la Lugoj”. Știu, știrea a apărut în mai multe publicații, atât online cât și scrise, dar am ales-o pe cea din Săptămânalul Actualitatea, deoarece au fost singurii care i-au dat importanța cuvenită. În știrea semnată de Nicolae Silade, aflăm că Lugojul va avea 9 autobuze electrice, 3 stații de încărcare rapidă și 9 stații de încărcare lentă. Valoarea întregului proiect este de aproape 5 milioane de euro, cu tot cu TVA! Finanțarea vine din partea Ministerului Dezvoltării și de proiect a fost responsabilă administrația… Boldea. Să tot primești asemenea „grele moșteniri”, nu? 😉 Sper ca noua administrație, beneficiara acestui proiect, să trateze serios acest „cadou”…
  • Și noua administrație este (auto)lăudată (la baza știrii este o postare a primarului, pe pagina sa proprie de facebook, vezi AICI), în presa locală. Este vorba despre achiziționarea unui aparat pentru secția de Gastroenterologie a Spitalului lugojean. Și această știre a apărut în mai toate publicațiile lugojene, atât online cât și scrise, dar am ales să o prezint pe cea din Lugojexpres.ro. Titlul este „Spitalul Municipal Lugoj, dotat cu “cel mai avansat și sofisticat echipament de endoscopie din țară”, este titlul știrii (vezi știrea AICI). În știre, medicul primar de gastroenterologie și hepatologie Dimitrios Koukoulas prezintă calitățile și importanța acestui aparat: „În momentul de față, cu dotarea nou achiziționată, laboratorul de endoscopie digestivă poate să îndeplinească numeroase manevre  endoscopice simple de diagnostic, dar  și  mai complexe intervenționale”. Investiția este de la bugetul local, așa că am considerat că este normal să prezint și un scurt fragment din declarația primarului Claudiu Buciu, pe care a postat-o pe pagina personală de Facebook: „Vă mulțumim, dragi lugojeni dar și dvs., domnule doctor Dimitrios Koukoulas și domnule manager Ionuț Cocoș pentru propunerea făcută și pentru sprijinul acordat!”. Nu e un proiect de 5 milioane de euro, nu e noul spital promis, dar, totuși, e ceva… ☺
  • O altă știre din administrație pe care o prezint este din Săptămânalul Redeșteptarea. Titlul, chiar pe prima pagină, este „La judecată!”. În această știre este vorba despre intenția Primăriei Lugoj de a acționa în instanță DSP-ul, pentru neplata oamenilor care deservesc unul dintre centrele de vaccinare de la Sala de Sport „Lavinia Miloșovici”. Încurcătura este destul de mare și pare-se că doar la tribunal va putea fi rezolvată. Ce am înțeles eu din acestă știre este că nu orice votează Consiliul Local este și legal… Consilul Local, la inițiativa primarului, a votat ca cei de la Centru să fie plătiți de Primărie. Curtea de Conturi a spus că… nu, nu este legal. Deci mai greșesc și juriștii primăriei, când vin cu soluții „legale”… Lăsând gluma la o parte, sper ca acest conflict să fie rezolvat cât mai repede și favorabil celor de la Centru, care au depus o muncă pentru care TREBUIE să fie plătiți.
  • Tot la capitolul administrație și cu titlul tot pe prima pagină am găsit în Redeșteptarea știrea despre VIITORUL culturii lugojene. Titlul este „Cultura lugojeană se reorganizează (cam prost ales timpul verbului…) și subtitlul este „Casa de Cultură a Municipiului se va desființa (din nou, foarte prost ales timpul verbului…), pentru a face loc unei Direcții Generale”. Doar comentând titlul aș putea scrie 2 pagini… 😁 Revenind la timpul verbelor, corect ar fi fost: cultura „va fi reorganizată” și Casa de Cultură „va fi desființată”. Pentru că cineva va face acest lucru, desființarea nu se va întâmpla de la sine… Despre inepția motivației desființării, ce să mai zic? În titlu se spune că prin desființare se face loc (era cam mare înghesuială în cultura lugojeană, așa e…) unei Direcții Generale. În știre, primarul Claudiu Buciu, „arhitectul” acestei „reorganizări”, dă cărțile pe față și spune adevărul: „De fapt, noi nu vom desființa nimic (?), doar niște domni de acolo nu vor mai avea loc de muncă”. Aha, deci nu cultura l-a supărat pe domnul primar, ci oamenii care se ocupau de ea. Și când te supără cineva, ce faci? Îi dai afară! Dar dacă nu poți, că nu ai bază legală? Simplu, desființezi Casa de Cultură a Municipiului. Faptul că ștergi cu buretele o istorie culturală a Lugojului și desființezi o instituție culturală care, prin proiectele sale, a adus la bugetul local peste 3 miliarde de lei (bani vechi) în ultimii 4 ani (cei dinainte de pandemie), ce mai contează? Îți faci „pohta ce-am pohtit”, o desființezi și înființezi o Direcție Generală (?), doar pentru a scăpa de „niște domni de acolo”… În articol apare și declarația fostului director al instituției, Tudor Trăilă, (conform celor susținute de cei de la Primărie, cel actual sunt eu, dar asta este o poveste care se va finaliza în instanță 😉) care, cu mult prea mult bun simț față de modul cum a fost tratat (și el, dar și toți angajații instituției), în ultima perioadă, explică situațiaîn care s-a aflat Casa de Cultură a Municipiului, în ultimul an.
  • Tot în Redeșteptarea, am mai găsit o știre interesantă. Este vorba despre „Șefi peste parcuri! Zonele verzi din oraș vor avea responsabili de aspectul lor, numiți de Primărie”, semnată de Cristian Ghinea. În știre e descrisă „a doua atribuție a nou înființatei Societăți de Administrație a Domeniului Public”, adică cea legată de întreținerea spațiilor verzi, în general. Ce mi-a atras atenția a fost o afirmație: „Primăria susține că ADP va prelua integral activitatea fostului Serviciu de Sere și Spații Verzi, inclusiv personalul acesteia, care, la ora actuală, este de 40 de persoane”. Măi, chiar așa să fie? 1. Nu am auzit ca Serviciu de Sere și Spații Verzi să fi fost desființat și 2. Cum „transferi” personalul de la o primărie la un S.R.L.? Căci asta este noua Societate, un S.R.L.! Sincer, nu cred că este posibil transferul lor. Sau poate, din nou, juriștii de la Primărie cunosc un mod „legal”, prin care pot face acest transfer? Hmmm, acesta este un subiect de urmărit…
  • Nu trec cu vederea nici scandalul iscat între reprezentanții Școlii Nr. 4 și primar. Este un subiect foarte interesant, motiv pentru care am decis să-l detaliez în Comentariile săptămânii, de duminică 😉.
  • La sport, cum e normal, știrea zilei este calificarea echipei de volei a CSM în sferturile de finală, în Challenge Cup. Lugojencele au învins în ambele manșe echipa austriacă SG VB NÖ Sokol Post, din Viena. Felicitări! Este un eveniment istoric, dar, un comentariu de pe pagina de facebook, la știrea (vezi AICI) online a celor din Redeșteptarea, mi-a atras atenția (vezi AICI). Comentariul îi aparține lui Maris Ioan (am adăugat doar diacriticile, să poată fi mai ușor citit): „Felicitări! Este bine că fac performanță și reprezintă cu mândrie orașul! Totuși.. nu pot să nu fiu puțin critic! Această minunăție pe care o exclamați, nu este tocmai o minune! Se numește..investiție! Orice sport ar aduce aceleași rezultate, dacă ar beneficia de aceeași susținere financiară, fără discuție! Toate sporturile au fost rase pur și simplu, fotbal, handbal, lupte, judo, gimnastică.. totul este lăsat paragină! Cine este atunci destul de ipocrit să aștepte rezultate de la aceste sporturi?!Este logic ca sportul în care se pompează bani, va genera rezultate! Nu doar logic, ci absolut obligatoriu!Cât despre echipă..numai lugojence nu sunt! 😊Dacă se mută toată echipa mâine la caracal, cu tot cu finanțare, va fi csm caracal! Sau orice altă localitate! Fie și jabăr! Încă odată demonstrează ce susțin: banul face performanța!”

M-am gândit că această postare, a domnului Maris Ioan, ar fi un subiect foarte bun pentru sondajul care urmează:

Atât pentru această săptămână. Repet, dacă v-a plăcut articolul, dați share și pe pagina personală de Facebook, pentru a da posibilitatea mai multor persoane să îl citească. Un weekend frumos să aveți!

P.S. (1) Poza principală aparține site-ului Lugojexpres.ro

P.S. (2) Am decis să răspund DOAR la comentariile care vor fi postate pe site-ul http://www.augustinbercean.com, pe pagina personală de Facebook și pe pagina de Facebook Augustin Bercean-blog.

www.augustinbercean.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: