Ziua Lugojului, fără ciolan și fără fasole, dar și fără Corul „Ion Vidu”-Revista presei lugojene (23-31.12.2021)

Articolul de astăzi, din rubrica „Revista presei lugojene”, ar trebui să fie influențat de Sărbătoarea Sfântă, care stă să vină. Este, dar doar la finalul lui, când am postat două colinde care aparțin lui Freddy Stauber and The Duster și trupei Springtime Band 2.1. Doar atât… În rest, ca de obicei, cu ochii pe presa locală!

Augustin Bercean
  • Prima știre am preluat-o de pe pagina oficială a unui politician. Este vorba de pagina de Facebook a lui Călin Dobra, președintele PSD Lugoj (vezi știrea AICI). Știu, corect ar fi fost să preiau informațiile din presa locală, dar ce vină am eu că unii „se mișcă mai greu”? 😁 Știrea (este știre!) are titlul „Felicitări Inspectoratului Școlar Județean Timiș!” și prezintă varianta (oficială și legală!) agreată de Inspectoratul Școlar Județean Timiș privind comasarea celor două școli lugojene, Școala Gimnazială Nr.3 și Școala Gimnazială Nr. 4. Această variantă este complet opusă celei dorite de primarul Claudiu Buciu. „Membrii Consiliului de administrație al ISJ Timiș au votat comasarea Școlii Gimnaziale nr. 4 cu Școala Gimnazială nr. 3, din fuziunea celor două rezultând o singură unitate școlară – Școala Gimnazială nr. 4.”- scrie pe pagina sa președintele PSD Lugoj, Călin Dobra. Acesta mai adaugă: „Este o decizie de normalitate pentru învățământul lugojean și o nouă palmă dată actualei administrații. ”. Nici nu vreau să mă gândesc cu câtă bucurie în suflet o fi scris Călin Dobra aceste cuvinte 😂. Lăsând la o parte disputa dintre cei doi politicieni, decizia Inspectoratului Școlar presupun că are la bază o argumentație tehnică, care rezonează cu cele scrise de profesorii/părinții Școlii Gimnaziale Nr. 4. Pe mine, cel mai mult în toată povestea asta m-a deranjat modul în care a acționat primarul Claudiu Buciu. Profesorii/părinții Școlii Gimnaziale Nr. 4 i-au trimis, oficial, un Memoriu și au căutat un dialog. Primarul le-a răspuns pe pagina personală de Facebook, unde a făcut mai multe remarci răutăcioase la adresa semnatarilor acelui Memoriu. Din nou pun această întrebare: Primarul, cu atâția juriști în jurul domniei sale și domnia sa însuși jurist, cum de nu a știut că legal decizia va aparține Inspectoratului Școlar Județean Timiș?
  • O altă știre care mi-a atras atenția săptămâna aceasta este de pe site-ul Lugoj info și are titlul „Nu vă este rusine? Groparii Lugojului se plâng că nu se mai pot distra pe banii lugojenilor”. În știrea respectivă (vezi știrea AICI), redactorii Lugojinfo „dau de pământ” cu reprezentanții PSD Lugoj, în special cu Călin Dobra, președintele partidului lugojean. În articol se afirmă că: „După ce și-au bătut joc de oraș în ultimii ani și s-au remarcat doar prin petreceri pe banii publici, social-democrații s-au trezit(…)”. Citind știrea, am dedus că, de fapt, articolul este un răspuns la o postare a lui Călin Dobra (vezi postarea AICI), pe pagina personală de Facebook, referitoare la Sărbătorirea Zilei Lugojului. În acea postare, președintele PSD atacă administrația lugojeană, declarând că: „Din nou, nu se organizează nimic oficial și din păcate, autoritățile locale ne arată și de această dată ignoranță și nepăsare. Nu pot să spun decât că edilii orașului nostru sunt complet depășiți de situație.” Această declarație se pare că i-a supărat rău de tot pe cei de la Lugojinfo, care au readus pe tapet „chefurile cu lăutari” pe bani publici, de care era acuzată vechea administrație. Ca de prea multe ori, Ziua Lugojului a fost transformată într-un jenant moment politic…
  • Tot despre Ziua Lugojului este și știrea din Redeșteptarea. Titlul este „Ziua Lugojului, marcată discret! S-au împlinit 32 de ani de când locuitorii urbei s-au lepădat de comunism”(vezi știrea AICI) și aparține lui Dumitru Toma. În articol, la final, după ce semnatarul descrie momentele din acest an, face următoarea remarcă: „Anii anteriori, într-o astfel de zi se mărșăluia prin jumătate de oraș, iar pe Platoul Casei de Cultură (a SINDICATELOR! n.r.) se mânca celebra fasole de ciolan.” Trebuia, zic eu, să fie amintită și partea culturală a acestei zile. În fiecare an, Casa de Cultură a MUNICIPIULUI participa la acest eveniment prin spectacolele oferite de către Corul „Ion Vidu” și Ansamblul Folcloric „Lugojana”. Casa de Cultură a Municipiului Lugoj ÎNCĂ există, deci nu văd care ar fi motivul pentru care ar fi exclusă din amintiri…
  • Tot în Redeșteptarea mi-a atras atenția știrea „Investiție! Primăria Lugoj a demarat procedura de licitație pentru achiziția utilajelor de dezăpezire și curățenie”. Este vorba despre „proiectul de achiziție a mai multor utilaje multifuncționale performante pentru măturatul mecanizat al străzilor orașului și pentru asigurarea operațiunilor de dezăpezire, pentru cel puțin zece ani.” Sună frumos pe hărtie ceea ce își propune Primăria Lugoj, sper să se și înfăptuiască. Este o investiție de 560.000 de euro! Mecanizat, nemecanizat, măturatul strazilor este de MAXIMĂ urgență pentru Lugoj. Sincer, nu îmi amintesc vreo perioadă în care orașul să aratet atât de murdar..
  • La sport, m-am hotărât să scriu despre premierea sportivilor și antrenorilor lugojeni, de către Consilul Local, la propunerea Primăriei. Știrea apare în mai toate publicațiile, online și scrise, lugojene. Poate că nu aș fi remarcat nimic deosebit, dacă nu aș fi citit pe pagina de politician a lui Erwin Floroni, președintele USRPlus Lugoj (vezi AICI), că, la acest vot, care părea un vot de imagine, consilierii USRPlus s-au abținut. Motivul invocat este lipsa documentației pusă la dispoziție de inițiatorul acestei hotărâri, primarul Claudiu Buciu, respectiv lista sportivilor și a antrenorilor și a regulamentului în baza căruia se face această premiere. Toți îi admirăm pe sportivii lugojeni, dar asta nu înseamnă că Primăria are dreptul să ignore legislația. Și că tot am vorbit despre respectarea legii, cititnd cu atenție proiectul propus de Primărie, am descoperit că această Agendă conține acțiuni sportive COFINANȚATE de către Consilul Local, ori această acțiune, „Premiere sportivi 2021”, este FINANȚATĂ și nu COfinanțată. Nu regulament sau listă prezentate în documentații, nu încadrare în normele legii… Păi, ce facem?

Atât pentru această săptămână. Sărbători Fericite!

Colindele promise:

Springtime Band 2.1 (Vali Ivănescu, Csilla Gyorgy, Cristi Vețan, Tavi Logoș și Andrei Mezei )
Freddy Stauber and the Duster (Freddy Stauber, Vanessa, Rebecca and Tephanie Stauber)
www.augustinbercean.com

Un gând despre „Ziua Lugojului, fără ciolan și fără fasole, dar și fără Corul „Ion Vidu”-Revista presei lugojene (23-31.12.2021)

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: