Așa cum m-am așteptat, nu prea am găsit știri interesante. Este și normal acest lucru, după Sărbători (încă neîncheiate, când postez acest articol). Bine, nici nu prea ai ce știri să scrii, în general, la timpul prezent. Singura știre pe care am citit-o și în care se vorbea despre ceva la timpul prezent este cea despre „venirea” celor 100 de calmatoare, achiziționate de către Primăria Lugoj. Dar și acelea vor fi montate la primăvară…😂 La final, cum v-am obișnuit, vă invit la vot! Nu uitați să dați „share”, dacă v-a plăcut!

- Știrea cu care deschid „Revista presei lugojene” de astăzi aparține site-ului Lugojeanul.ro. Este vorba despre „Când va fi gata centrul cultural de la fosta cazarmă. Lucrările costă 4,5 milioane de euro, din fonduri europene” (vezi știrea AICI). În știre este prezentat stadiul în care se află proiectul de la fosta Garnizoană, de pe strada Banatului. Declarația primarului Claudiu Buciu dă de înțeles că lucrările la acest proiect vor începe în luna august: „Termenul de realizare a proiectului tehnic este de 90 de zile, iar după ce vom avea proiectul tehnic vom scoate la licitație execuția lucrărilor, care vor dura un an de zile. Noi estimăm că vor începe în luna august”. Totul bine și frumos, dar, din nou, este omis numele Boldea din această poveste, cea cu proiecte europene. Mă bucur că noua administrație continuă un proiect început de vechea administrație, dar ar trebui prezentată informația corect. Așa ar fi deontologic. Garnizoana a fost obținută de la Consiliul Județean în 2013 de către administrația Boldea. In 2019, aceeași administrație a depus, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa de finanțare 13, la ADR Vest, un proiect privind realizarea unui Centru Cultural Multifuncțional. Valoarea proiectului, la acea dată, era de 23.205.672, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, la cursul de azi. E adevărat, aprobarea pentru acest proiect a venit chiar la începutul mandatului primarului Claudiu Buciu, dar trebuie să recunoaștem că el aparține 100% administrației Boldea. Mă bucur că noul primar tratează cu responsabilitate cele două proiecte cu finanțare europeană „moștenite” de la vechea administrație și aș vrea să scriu și despre proiectele domniei sale, din bani europeni. Sincer, nu înțeleg nici atitudinea presei, care omite constant numele Boldea. Lugojenii, într-o proporție covârșitoare, au decis în 2020 să aleagă o altă administrație. Ok, dar asta nu înseamnă că administrația Boldea trebuie ștearsă complet din istoria orașului. Vrem nu vrem, ea este responsabilă de cele 9 autobuze electrice și de Centrul Cultural Multifuncțional, proiecte finanțate din fonduri europene, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro! Place nu place, acesta este adevărul.
- O altă informație care mi s-a părut destul de interesantă este dorința administrației Buciu de a reface iluminatul stardal. Ea apare în Lugojeanul.ro (vezi știrea AICI), în Lugojexpres.ro (vezi știrea AICI) și în Redeșteptarea (atât varianta scrisă, cât și cea online-vezi știrea AICI)). Este vorba despre o cerere de finanțare depusă de Primăria Lugoj la Administrația Fondului pentru Mediu pentru modernizarea „iluminatului public stradal din Lugoj prin înlocuirea vechilor lămpi cu corpuri de iluminat cu LED, precum și achiziționarea și instalarea sistemelor de dimare/telegestiune, care permit reglarea fluului luminos la nivelul întregului obiectiv”- Lugojexpres. Conform celor declarate de către primarul Claudiu Buciu, această investiție ar reduce costurile cu 70%. Domnia sa este și foarte optimist că această cerere va fi aprobată și dă ca termen de începere a lucrărilor „cea de a doua parte a anului”. Să sperăm că așa va fi! În Săptămânalul Redeșteptarea, primarul Claudiu Buciu mai vorbește și despre realizarea unui Parc fotovoltaic, dar sunt prea mulți de „dacă” în ceea ce spune, așa că mai aștept până să scriu despre el. Adică „dacă” voi scrie ceva😉.
- În Lugojeanul am citit, din nou, despre cele 10 microbuze pe care le va achiziționa Primăria Lugoj. Titlul este: „Primăria cumpără zece microbuze pentru elevii din Lugoj” (vezi știrea AICI). Din câte am înțeles eu din știre, microbuzele (pentru care Primăria a „pregătit” aproximativ 1 milion de euro) vor putea fi folosite DOAR de elevi. Sincer, nu prea înțeleg investiția. Vom avea 9 autobuze noi, cât de curând. Pe aceleași trasee, ca și autobuzele, vor circula și 10 microbuze, dar în care vor avea acces doar elevii. Justificarea primarului pentru această achiziție este: „nu mai aveam timp să așteptăm până primim autobuzele electrice de la Ministerul Dezvoltării”. Să mărești taxele și impozitele locale, pe motiv că nu sunt suficienți bani în buget, dar să cheltuiești aproximativ 1 milion de euro, pentru că „nu mai ai timp să aștepți” câteva luni (sau săptămâni), nu mi se pare ok. Când s-a hotărât aprobarea acestei sume pentru achiziționarea microbuzelor, nu s-a știut că acele autobuze chiar vor veni la Lugoj. Acum, e sigur. Oare nu e mai bine să fie rediscutată cheltuirea acelui milion de euro?
- Primăria își dorește un cimitir nou, mare, pentru toate cultele și care să-l administreze ea. Cel puțin așa reiese din știrea apărută în mai toată presa locală, scrisă și online. El va fi amplasat pe mai multe hectare în zona Oloșagului. Motivul invocat de primar este că sunt mai multe cereri de la Bisericile din oraș. Se pare că se renunță aproape complet la pășunea orașului, deoarece și Parcul fotovoltaic, de câteva hectare, se vrea a fi construit tot pe pășune. Mă rog, nu sunt în măsură să zic dacă e bine sau rău… În știrea din Lugojeanul apare și o mică acuzație, pe care o face primarul Claudiu Buciu celor care administrează actualmente cimitirele: „Primarul Lugojului a mai adăugat că cimitirul va fi administrat de Primărie, pentru a evita în acest fel traficul cu locuri de veci pe care susține că îl fac acum administratorii cimitirelor”- e scris în Lugojeanul.
- Ca să ne mai descrețim puțin frunțile, vă prezint o știre din Redeșteptarea (vezi știrea AICI). Este vorba despre colectarea de către Primărie a brazilor. Mi-a plăcut titlul: „Primarul a dat ordinul de colectare a brazilor”. Când l-am citit, mi l-am închipuit pe Claudiu Buciu în uniformă militară spunând: „Lugojeni, vă ordon: aruncați brazii!” Na, mai glumește omu’ 😁
- La cultură, două știri mai importante, ambele apărute în Redeșteptarea. Prima are titlul: „An bogat! 2021 a fost unul plin în evenimente pentru artiștii Asociației FOA-Fusion of Arts” și are ca subiect bilanțul artistic al respectivei Asociații lugojene. Cum am mai spus, cei de la FOA îmi sunt prieteni, îi respect, dar tot nu pot să înțeleg atitudinea și implicarea lor în povestea atribuirii celor trei corpuri de clădire ale Școlii de Arte unei Fundații timișorene, pentru 10 ani. Asta nu înseamnă că nu am rămas prieteni… Și că tot vorbim de prieteni, cea de a doua știre este despre apariția primului album al chitaristului Adrian Sidoreanu. Albumul se numește „Introspecții” și este un „home made”, realizat cu ajutorul fiului său, Andrei. Am scris despre acest album pe http://www.augustinbercean.com, puteți citi AICI. Bine, cu această ocazie reapare, după muuult timp, și numele meu în Săptămânalul Redeșteptarea😀.
- La sport, am bucuria să scriu despre HANDBAL. Da, știu, pare ciudat să pomenești cu bucurie despre handbal, în ziua de azi, în Lugoj. În Redeșteptrea, deși cam târziu, dar e bine și așa, a apărut știrea: „Se joacă! Handbaliștii de la CSȘ Lugoj au avut primele meciuri în Campionatul Județean de Handbal”. Bucuria nu este chiar foarte mare, de fapt. Citind cu atenție știrea mi-am dat seama că problema handbalului lugojean este la fel de acută. Practic, juniorii I și II ai CSȘ Lugoj înlocuiesc în Campionatul Județean echipa de seniori ai CSM Lugoj, echipă care a fost DESFIINȚATĂ! Da, din nou folosesc acest cuvânt. Sincer, mi-aș dori mult să nu mai am motive să îl scriu. Acești juniori, care se antrenează de aproape doi ani în condiții improprii și care au fost excluși din competițiile corespunzătoare vârstei lor, au totuși o șansă de a juca într-o competiție, chiar dacă este peste nivelul lor de vârstă. O mână de ajutor le-a fost întinsă de către Primărie. Nu, nu de către Primăria Lugoj, ci cea a COMUNEI Boldur, care le permite să folosească Sala de Sport ! Cândva, demult, Lugojul avea o echipă de handbal în Divizia A. Acum, echipa de seniori a fost desființată, juniorii I și II joacă într-o comună din apropierea orașului, și juniorii III stau. În Lugoj, toate sporturile sunt egale, dar unele sunt mai egale decât celelalte…
Atât pentru această săptămână. Un weekend frumos să aveți! Și sondajul de opinie:

Lasă un răspuns