A dat Primăria Lugoj de „fundul sacului”?-Revista presei lugojene (27.01-2.02.2022)

O nouă săptămână plină de „bucurii și entuziasm” relevată de presa lugojeană. Din tot ce-am citit, viitorul este „lumios și plin de speranțe”. E adevărat, un viitor foarte îndepărtat și destul de ambiguu prezentat, dar ce mai contează… Totuși, printre toate aceste știri entuziasmante, am găsit câteva care mi-au atras atenția și am considerat că nu ar fi rău să vi le prezint. La final, un nou sondaj de opinie. Cred că e prima dată când sondajul nu are nicio tangență cu ce e scris în articol. La nivel național, sunt tot felul de sondaje care ne arată pe ce locuri sunt partidele politice, în preferințele cetățenilor. Ce ziceți de un sondaj din care să aflăm cum stăm cu partidele, la Lugoj? Bine, e un sondaj subiectiv, pentru că el se adresează doar celor care citesc această rubrică, dar tot este interesant de aflat cu ce partid ar vota lugojenii, dacă duminică ar fi alegerile locale. Despre preferințele pentru un viitor primar, nu întreb. Încă… 😉

Augustin Bercean
  • Știrea care mi s-a părut mie ca fiind ceea mai importantă a săptămânii am găsit-o în Redeșteptarea. Bine, aruncată în josul paginii 5, dar tot n-a scăpat neobservată 😂. Titlul este „Târgul de vechituri ar putea reveni pe vechea locație! Nu sunt bani pentru amenajarea altuia nou”. Din câte am înțeles eu, așa cum reiese clar și din titlu, Primăria a cam început să se caute în buzunare și nu prea mai găsește banii pe care era foarte convinsă, nu demult, că-i are. Au trecut doar câteva săptămâni de când curgeau „râuri de cerneală” prin presă despre „viitorul luminos” al pieței de vechituri. Istoria acestui subiect sună cam așa (cel puțin, cum a fost ea promovată în presa locală…): atent la plângerile cetățenilor care locuiesc în zona Pieței de vechituri, primarul a hotărât închiderea acesteia și mutarea ei într-un alt spațiu (sau „locație”, dacă cei de la Redeșteptarea preferă cuvântul…). Noul spațiu a fost găsit într-o altă zonă, mult mai adecvată, Câmpia Libertății, urmând a se amenaja corespunzător, în cel mai scurt timp posibil. Privind cu admirație către administrația municipiului Oradea și notându-și cu atenție reușitele ei, primarul a hotărât să extindă activitățile aferente târgului, adăugând și unul de mașini. În vechiul loc, cel de pe Oloșagului, pentru că nu sunt suficiente locuri de veci în Cimitirele orașului (și pentru a stopa traficul cu acestea, pe care îl fac cei care le administrează la ora actuală- așa a declartat primarul!), administrația lugojeană s-a gândit să construiască un cimitir mare, care să cuprindă toate cultele lugojene și care să fie în administrarea ei Ce frumos! Acesta este rezumatul poveștii Târgului de Vechituri lugojean, în viziunea Primăriei și povestită de presa locală. Acum, când Primăria s-a căutat mai cu atenție prin buzunare, totul este pus sub semnul întrebării: „S-ar putea să renunțăm la mutarea târgului de vechituri, pentru că au crescut cheltuielile, ca urmare bugetul va fi unul limitat și va trebui să dăm prioritate problemelor grele cu care se confruntă orașul”- a declarat primarul Claudiu Buciu. Ei, încet, încet, află și noua administrație care ar fi, cu adevărat, prioritățile orașului. Bine, a trecut mai bine de un an, dar, vorba aceea, mai bine mai târziu, decât niciodată….
  • În prima pagină din Redeșteptarea, undeva în josul ei, mi-a atras atenția titlul „Se dărâmă palatele”. După o scurtă prezentare, din care aflu că „autoritățile locale au identificat 18 clădiri, majoritatea construite de persoane de etnie rromă, care nu au autorizațiile necesare, astfel că se poate ajunge la demolarea lor”, sunt trimis să aflu detalii în pagina 12. Cum subiectul îmi pare interesant, o fac, numai că acolo dau de pagina sport. Cum mi-e frică să mai scriu ceva despre volei, din cauza lui Ion Moldovan, plec de acolo și încep să caut prin ziar după știre. O găsesc, într-un final, în pagina 4. Are și poză!😂 Ce m-a uimit la această știre este relevanța etniei cetățenilor, care au aceste locuințe construitre fără autorizații. Adică, m-a mirat importanța pe care o dau unii etniei unor concetățeni. Dacă am ajuns să ne pese de etniile concetățenilor, înseamnă că orașul acesta a devenit o umbră ștearsă a ceea ce a fost el cândva. Păcat…
  • În Lugojexpres am găsit o știre (vezi știrea AICI) despre proiectul care vizează construirea unui nou Spital. Titlul este: „Primăria Lugoj a realizat studiul de fezabilitate pentru noul spital, o investiție de 151 de milioane de euro”. Așa cum ne-am obișnuit, întreaga știre este „bazată” pe declarația primarului Claudiu Buciu. Înțeleg că s-a pornit la drum cu acest proiect, (ceea ce este bine!), chiar dacă nu se știe sigur care va fi sursa de finanțare. Și nu este chiar o suma de neglijat! Tocmai când scriam aceste rânduri, am văzut că pe facebook s-a dezlănțuit domnul primar împotriva fostului director al Spitalului, medicul chirurg Erwin Floroni. Actualmente, aceștia sunt adversari politici în Consiliul Local. Asta nu înseamnă că primarul are vreo „jenă” să promoveze, în nume propriu, un proiect despre care medicul Floroni vorbea cu mulți ani înainte. Ei, iată, dați în mine că sunt „userist”. Vorba aia, ieri „pesedist”, astăzi „userist”! A, și mai ceva, nu știu dacă va putea realiza acest proiect fără un ajutor guvernamental și, la modul cum relaționează, tot pe pagina sa personală de Facebook, și cu Călin Dobra, președintele PSD Lugoj, actualmente coleg de coaliție la nivel central, nu cred că va primi vreodată vreun ajutor. Grea-i politica asta… 😂
  • Că tot am vorbit zilele trecute despre Baza de Agrement Ștrand și SPA-ul lugojean, nu ar fi fost corect să trec cu vederea o știre depre Stația de Epurare. În Săptămânalul Redeșteptarea, în știrea „Lugojul solicită o păsuire de la Apele Române pentru stația de epurare”, aflăm că administrația lugojeană cere de la Apele Române „o nouă prelungire a suspendării sancțiunilor pentru poluare în cazul Stației de Epurare (…)”. Primarul Claudiu Buciu declară: „Noi am demonstrat prin analizele efectuate că am reușit să îmbunătățim procesul de filtrare prin lucrările (pe) care le-am executat în ultimul timp la stație”. Sperăm că se va reuși această amânare. Din păcate, execuția foarte proastă a acelei investiții, care aparține exclusiv fostei administrații, face ca singurul mod prin care să se mai poată rezolva ceva să fie accesarea unui credit bancar. Cel puțin așa a declarat edilul lugojean. Da, este o problemă foarte delicată cu această „investiție”, care a fost, ca și altele „moștenite” , scumpă și prost executată…
  • În pagina de cultură a Săptămânalului Redeșteptarea am citit un interesant articol intitulat „Luptă cu morile de vânt! Muzeograful Oliviu Gaidoș inițiază o nouă campanie pentru păstrarea unei clădiri istorice”. Este vorba despre strădania acestui tânăr de a conserva ceva din istoria arhitecturală a orașului. Despre acest subiect și, sigur, despre multe altele, voi vorbi cu Oliviu Gaidoș într-un interviu viitor, pe care îl voi posta pe http://www.augustinbercean.com. Sper să fie cât mai curând!
  • Ar trebui să vorbesc despre performanțele echipei de volei a CSM Lugoj, dar, cum am spus, mi-e frică să mai scriu ceva despre voleiul lugojean, că iar se ia Ion Moldovan de mine😂! Așa că, vorbesc doar despre atletism. În pagina de sport din Redeșteptarea, Leontin Tîrziu ne prezintă situația dezastruasă în care se află atletismul lugojean. Articolul este „Fără sală! Atleții de la CSM și CSȘ Lugoj se antrenează în ger, pe un trotuar în apropierea stadionului”. Trist, trist, trist…

Atât pentru această săptămână. Să aveți un weekend cât mai frumos! Și, acum, sondajul de opinie promis (partidele le-am pus în ordine alfabetică):

http://www.augustinbercean.com

P.S. Principala imagine aparține site-ului https://www.legal-insurance-blog.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: