Primarul Claudiu Buciu, Opoziția și… presa locală-Comentariile săptămânii 1 (7-13.02.2022)

Inițial, am vrut ca acest articol să „dea de pământ” cu presa locală. Pe undeva, poate, ar fi meritat, dar nu am să o fac. Am să prezint, în schimb, același subiect pe care l-au „tratat” și cei din presă, dar… altfel. Concluziile, vă las pe dumneavoastră să le trageți. La final, așa cum am promis, un nou sondaj de opinie. Tema lui se regăsește în titlu😊.

Augustin Bercean

Subiectul la care mă voi referi azi este despre modul cum a fost prezentată în presa locală inițiativa Primăriei Lugoj de a achiziționa un teren, de lângă Centura Ocolitoare a orașului. De mai bine de 2 luni, Primăria Lugoj dorește să facă acest lucru, dar nu reușește. Repet, mă voi referi strict la achiziționarea acelui teren privat, nu la necesitatea construirii unui sens giratoriu, în acea intersecție. Am mai discutat pe acest subiect, dar nu aprofundat, ci doar „în fugă”, într-o „Revistă a presei lugojene” mai veche. Ce m-a făcut să revin la acest subiect? Articolul „Primăria Lugoj a început demersurile pentru sensul giratoriu de pe centură cu Tapiei, în ciuda opunerilor din consiliul local”, din site-ul „Lugojeanul” (vezi știrea AICI), apărut în 3 februarie. Acest articol se înscrie într-o serie de alte articole apărute în presa locală, care au avut ca scop promovarea inițiativei primarului Claudiu Buciu. Varianta poveștii, la modul cum o văd eu, sună cam așa: de vreo 2 luni încoace, primarul municipiului, Claudiu Buciu, insistă să achiziționeze un teren privat, de lângă centura ocolitoare a orașului. Pentru a reuși acest lucru, el are nevoie de voturile a 2/3 din consilierii locali, ceea ce implică și votul opoziției. Din câte am citit eu, domnia sa justifică necesitatea acestei achiziții fără niciun document „scris și ștampilat”, ci doar cu …vorbe. Cel puțin nu am găsit nimic în acest sens, în presa locală. Consilierii locali ai opoziției nu au votat această inițiativă, în ambele ședințe în care a fost ea propusă. De asemenea, nu am găsit în presa locală nici care au fost argumentele lor. Tot ce au prezentat, au fost vorbele primarului Claudiu Buciu și… atât. Credeți-mă, nu ar fi fost greu de aflat și versiunea celorlalți. Practic, totul era la un telefon distanță. Asta, dacă vrei… Am dat eu acel telefon, chiar dacă, așa cum am spus-o de mai multe ori, nu mai sunt jurnalist. Așa am aflat de ce consilierii PSD și USR nu sunt de acord cu achiziționarea acelui teren:

www.augustinbercean.com

Călin Dobra (președinte PSD-Lugoj)- PSD Lugoj consideră necesară și importantă realizarea sensului giratoriu de pe centura lugojului, în zona Tapiei. Spun acest lucru și prin prisma faptului că, în perioada când am fost președintele Consiliului Județean Timiș, am organizat și o întâlnire, la fața locului, cu reprezentanții Ministerului Transporturilor-filiala Regională și cu autoritățile locale, sub conducerea primarului Boldea. În urma acelei întâlniri, Ministerul Transporturilor a demarat documentațiile necesare realizării acestei investiții. Procedura pe care o demarează acum actualul primar, Claudiu Buciu, nu este una normală. Acesta este motivul pentru care grupul consilierilor locali PSD a votat împotriva acestei achiziționări. Alții sunt pașii legali pentru realizarea acestei investiții. Trebuie realizat studiului de fezabilitate, care va identifica amprenta la sol și culoarul de expropiere, privind sensul giratoriu. În urma acestei documetații, putem știi foarte clar ce înseamnă expropierea. Ministerul Transporturilor este cel care are obligația de a realiza o hotărâre de guvern, prin care să expropieze proprietarii. Nu se poate achiziționa un teren iar după aceea să fie făcută documentația. Un astfel de demers, pe care îl pune în aplicare primarul Claudiu Buciu, arată cloar o indolență crasă, o necunoaștere a legii, dar, poate, și un interes personal. Repet, susținem investiția, dar să fie realizată prin pașii legali, normali, așa cum prevede procedura.

Erwin Floroni (președintele USR -Lugoj)- Am văzut că suntem acuzați de către actuala conducere a Lugojului și de către presa locală că am votat împotriva demarării procedurilor de construcție a unui sens giratoriu , pe Centura Ocolitoare, în zona Tapiei. Este TOTAL neadevărat! Noi ne-am opus achiziției unui teren, de lângă centură, deoarece nu există nicio justificare în scris, pentru aceasta. Dacă ar fi existat un proiect scris sau un DALI, care să justifice necesitatea achiziționării acestui teren, cu siguranță am fi votat pentru. Nu cred că este normal să fim acuzați noi, grupul de consilieri USR, de toate accidentele care se întâmplă în acel sens, pentru că nu am votat. Au fost câteva declarații deplasate ale conducerii primăriei, atât ale primarului Claudiu Buciu, cât și ale viceprimarului Bogdan Blidariu. Vreau să se știe foarte clar, vom vota orice proiect benefic pentru lugojeni, dacă există cadru legal în direcția asta, dar niciodată doar pe vorbe…

Cam aceasta este și „partea nevăzută a Lunii”, pe acest subiect, pe care presa locală nu s-a sinchisit să facă vreun efort să o „vadă”. Presa locală a prezentat, în schimb, cu totul altceva. Prezint și eu un colaj din ceea ce a scris presa locală, pe acest subiect. Sunt fragmente din declarațiiile primarului, viceprimarului, dar și păreri proprii ale semnatarilor articolelor:

Intersecția morții rămâne vie. Câțiva consilieri nu au dorit achiziția unui teren pentru construirea sensului giratoriu” – Redeșteptarea (decembrie 2021)

votul împotrivă ar însemna asumarea deceselor care vor surveni în urma accidentelor în acea zonă” – viceprimarul Bogdan Blidariu, Redeșteptarea (decembrie 2021)

Ei nu au văzut niciun accident. Consilierii USR și PSD din Lugoj blochează sensul giratoriu de pe Tapiei” – Lugoj Info (decembrie 2022, vezi AICI)

Rămași fără accesul la banii publici, acum blochează tot. Floroni și Dobra, pedepsesc lugojenii pentru că Buciu le-a stricat afacerile”, „Alianța PSD-USR continuă să blocheze proiectele orașului încercând să își arate mușchii în fața primarului liberal.” – Lugoj info (ianuarie 2022, vezi AICI)

Primăria Lugoj a început demersurile pentru sensul giratoriu de pe centură cu Tapiei, în ciuda opunerilor din consiliul local”; „Chiar dacă opoziția din consiliul local al Lugojului s-a opus proiectului, primăria a decis să înceapă deja demersurile pentru realizarea unui sens giratoriu pe centura orașului la intersecția cu drumul Tapiei.”- Lugojeanul (februarie, 2022, vezi AICI)

Consilierii s-au opus achiziției unui teren necesar pentru implementarea proiectului. Nu putem aștepta. Necesitatea de a evita pierderea de vieți și fluidizarea traficului este mai mare decât orice în acest moment.”- primarul Claudiu Buciu, Lugojeanul (februarie 2022, vezi AICI)

Ei, cum sună? Parcă e puțin altfel față de ce au declarat liderii celor două partide de opoziție, din Consilul Local, Călin Dobra (PSD) și Erwin Floroni (USR). Am, totuși, și eu câteva întrebări, poate le găsește cineva răspunsurile…:

  1. De ce nu au apărut și părerile opoziției în presă, deși „opozanții” au fost „pomeniți” în toate știrile?
  2. De ce apare doar varianta primarului Claudiu Buciu, în presa locală?
  3. De ce presa locală și primarul Claudiu Buciu nu fac nicio diferență între achiziționarea unui teren privat de lângă Centura Ocolitoare și construirea unui sens giratoriu, pe Centura Ocolitoare?
  4. De ce nu apare în presa locală nicio declarație a vreunui reprezentant al Ministerului Transporturilor (a CNAIR), din moment ce Centura Ocolitoare este în administrarea lor?
  5. De ce nu a prezentat niciun document oficial, din în relația Primărie – CNAIR, primarul Claudiu Buciu și de ce acest lucru este ignorat de presa locală?

Vă las pe dumneavoatră să trageți, la final, o concluzie. Eu am prezentat doar o situație. Am și eu părerea mea, dar e… personală😁. Dacă v-a plăcut articolul, dați un share. O zi frumoasă să aveți!

Sondajul de opinie:

P.S. imaginea reprezentativă aparține site-ului https://ziarulactualitatea.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: