Primarul Claudiu Buciu vorbește, după mult timp, despre Petrică Balint (BD) – Revista presei lugojene (24.02-2.03.2022)

La nivel de știri, o săptămână normală pentru presa locală. La nivel de tensiuni, da, aici ar fi de povestit ceva, dar cred că nu ar avea niciun sens să deturnez scopul acestei rubrici. Ceea ce s-a întâmplat, eu așteptam demult să se întâmple, chiar de acum aproape un an, de când am început să scriu Revista presei lugojene. Vor mai fi tensiuni, sunt convins. Părerea mea despre ele o să o aflați chiar dintr-un mic preambul la această rubrică. Săptămâna aceasta, nu va fi niciun sondaj de opinie. Voi prezenta doar rezultatul ultimului sondaj, de pe acest site.

Augustin Bercean

Așa cum am spus, încep Revista presei lugojene de astăzi cu părerea mea despre cele întâmplate în ultima săptămână, în mediul „presar” online. Au fost câteva atacuri furibunde adresate direct persoanei mele (chiar, cu site-ul http://www.augustinbercean.com, nu prea au avut tangență „presarii”…). Părerea mea este foarte bine reprezentată într-o caricatură apărută în Redeșteptarea, varianta online. Pe caricaturist, exceptând vreo 2 caricaturi, una cu tentă rasială și una cu tentă naționalistă, îl admir. E chiar foarte talentat. Caricatura este următoarea:

Caricatură apărută pe siteul de știri Redeșteptarea

Despre mesajul ei, fiindu-mi adresată, nu pot să mă exprim, este evident că aș fi subiectiv. Am doar două comentarii: 1. portretul este destul de reușit, chiar dacă este caricatură, personajul respectiv chiar seamănă cu mine și 2. a evidențiat foarte exact locul anatomic în care mă doare despre ce scrie presa locală despre mine. Atât! 😂

 • O primă știre pe care o prezint provine de pe siteul Lugoj info. În mod normal, aș fi postat și link-ul prin care puteați să o vedeți, dar, dintr-un imbold democratic, site-ul respectiv mi-a blocat accesul, așa că nu mai pot. Știrea are titlul: „Nimeni nu are dreptul să se joace cu viețile oamenilor. Liberalii se țin de cuvânt și pun pe masa colegilor consilieri actul de donație al terenului”. Am tot vorbit pe acest subiect și, de aceea, îmi permit să emit câteva păreri personale despre informațiile care apar în știre (dacă nici ăsta nu a fost un mod elegant de exprimare referitor la știre, apăi…). În știre se face afirmația că „CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara a indicat ca soluție construirea sensului de către Primăria Lugoj”. Din nou, nu apare niciun document doveditor pentru această afirmație… Tot în știre se mai afirmă că cei doi lideri ai opoziției, Călin Dobra (PSD) și Erwin Floroni (USR), au tratat această problemă strict politic. Nu e chiar așa… Ambii lideri și-au exprimat CLAR punctul de vedere în acest caz pe site-ul http://www.augustinbercean.com, punct care nu are nicio tangență cu politica, doar cu legalitatea. Cei doi nu au fost de acord să fie achiziționat un teren din bani publici, achiziție care se vrea făcută fără nicio justificare documentată LEGAL. Practic, știrea are ca informație principală donația pe care o va face viceprimarul lugojului, Bogdan Blidariu, împreună cu soția sa, Primăriei Lugoj. Personal, am o impresie bună despre Bogdan Blidariu, cu care am și colaborat în trecut. Îmi doresc din tot sufletul să fie conștient ce face. „Alte” persoane din Primăria Lugoj au o experiență vastă în domeniul tranzacțiilor cu terenuri, nu el. Sper (pentru el) ca totul să să fie bine. Referitor la donația în sine, părerea mea este că niciun consilier al opoziției nu se va opune. Nu este implicat „banul public”, deci nu văd să aibă cineva vreun motiv. E doar părerea mea, vom vedea după ședința de luni, 28.02.2022.
 • Din Săptămânalul Redeșteptarea, prima știre care mi-a atras atenția este cea referitoare la autobuzele electrice, din pagina 3. Titlul este: „Rămân în ploaie! Vin autobuzele electrice, dar nu avem unde să le adăpostim”. În știre, primarul Claudiu Buciu se plânge că fosta administrație, deși „știa că vor veni aceste autobuze, n-a fost pregătită de nicun fel să creeze un spațiu, un depou, unde ele pot fi păstrate pe timpul iernii”. Adică, după ce primești „cadou” 9 autobuze electrice, în valoare de 5 milioane de euro, printr-un proiect european inițiat de vechea administrație, te mai plângi că nu ți-a construit și „un spațiu sau depou”, deși ai „frâiele” administrativ-economico-financiare ale orașului, de peste un an. Cine a oprit actuala administrație să facă aceste construcții, până acum? Vechea administrație (greaua moștenire) sau consilierii din opoziție?😂 Măi, măi…
 • O altă știre din Redeșteptarea, pe care, de altfel, au considerat-o foarte importantă, postând-o pe prima pagină, dezbate situația Insulei din Cotu Mic. Titlul este: „Renaște insula? Proiecte ample pentru revigorarea unuia dintre cele mai reprezentative spații verzi ale orașului”. Știrea prezintă inițiativa mai multor asociații lugojene, împreună cu Primăria Lugoj, de a reactiva acel spațiu. De sunat, nu sună rău, le urez mult succes! Problema este cu digurile care împrejmuiesc această insulă. Până când cei de la Apele Române nu vor rezolva această problemă, cred că orice inițiativă serioasă în acest loc este pusă rău în pericol. Gradul de inundare este foarte ridicat pe Insula din Cotu Mic. Ar fi păcat să se strice tot ce se creează cu atât entuziasm, doar de la o ploaie mai puternică…
 • Aș vrea să cred și să mă laud că articolul despre Galeria ProArte, din pagina 7, este parțial conceput și datorită comentariilor mele din Revista presei lugojene… Titlul este: „Probleme în subsol! Finalizarea reabilitării Galeriei ProArte, blocată de lucrările din beciul clădirii.” Din tot ce am înțeles eu din articol și cum este clar evidențiat în titlu, problemele sunt doar la subsolul clădirii. Sincer, din știre nu am înțeles de ce nu se dă în funcțiune Galeria ProArte, care este la parter… Am regăsit, însă, rostit de către domnul primar, numele Petrică Balint, un nume atât de des folosit în campania electorală 😎. E adevărat, atunci îi spunea BD, dar erau alte vremuri… 😁 Contractul de închiriere a subsolului, pe care acesta îl avea cu Societatea Meridian, reprezintă, în viziunea domnului primar, principalul motiv al stagnării lucrărilor de acolo.
 • În pagina de cultură, tot în Redeșteptarea, este prezentat un proiect cultural prin care se dorește reabilitarea foișorului din Ștrand, ca primă inițiativă. Proiectul se numește „Poeme prin cartiere lugojene” și aparține Asociației Culturale „Tu și eu”. Cristian Alexandru, coordonatorul acestei Asociații, își dorește ca prin acest proiect „să animeze și să reactiveze cartierele lugojene, prin diferite intervenții culturale și educaționale”. Prima acțiune va avea loc astăzi, 25.02.2022, în foișorul din Parcul Ștrandului, de la ora 16.00. Multă baftă!
 • Rămânem în pagina de cultură din Redeșteptarea unde am găsit știrea: „Decizie amânată! Moara Clara nu va fi demolată până când instituțiile de patrimoniu nu se pun de acord.” Decizia de amânare aparține Primăriei Lugoj, care așteaptă soluționarea unor neînțelegeri iscate între instituțiile abilitate pentru avizare. Este și una dintre puținele lupte „cu morile de vânt” pe care muzeograful Oliviu Gaidoș, de la Muzeul de Istorie Etnografie și Artă Contemporană Lugoj, o câștigă . Felicitări!
 • În Săptămânalul Actualitatea, principala știre aleasă face referire la PRESUPUSA (ne)redeschidere (în titlu e dată ca fiind certă…) a Ștrandului lugojean. În știre, care e de fapt declarația primarului Claudiu Buciu, se specifică faptul că se caută un operator care să îl închirieze. Consiliul local, cu majoritatea PNL, a decis că această variantă este optimă. Unele bârfe (e doar bârfă, așa că o puteți ignora…) spun că un întreprinzător axat pe zona de agrement-sportiv a fost văzut inspectând ștrandul. De el se vorbea și înainte de a se obține dreptul de închiriere. E doar o bârfă, tratați-o ca atare. Totuși eu nu înțeleg de ce timp de un an și mai bine, Primăria nu a fost în stare să prezinte un document care să specifice CLAR ce sumă de bani ar fi cheltuit pentru darea ștrandului în (re)folosință. Na, poate a ales varianta optimă, cine știe? Ce e sigur, lugojenii doresc să poată avea un spațiu de agrement pentru la vară!
 • Îmi permit o mică glumă… Am tot văzut în presă, de aproape un an, că Primăria Lugoj dorește construirea unui Parc Fotovoltaic, în Lugoj. Zilele trecute erau date și detaliile tehnice, deși el nu are încă un proiect finalizat… Mă rog. Acum 2-3 zile, tot în spațiu media a apărut știrea că Primăria Lugoj caută să concesioneze un teren în suprafață de 50 de hectare unei firme elvețiene, care să construiască un Parc Fotovoltaic, tot în Lugoj. Deci vom avea 2 Parcuri Fotovoltaice, unul al Primăriei (bine, nu se știe când, că nu există o dată certă de începere a lucrărilor și nici sursa de finanțare) și unul al firmei elvețiene. Dacă vom continua așa, eu propoun să schimbăm denumirea orașului din Lugoj în Lugojvoltaic și, la primul Festival organizat de Primărie, să invităm trupele Voltaj și AC/DC să ne (în) cânte… 😂

Rezultatul sondajului de opinie, pe care l-am realizat în ultimul articol din Comentariile Săptămînii, la care nu voi adăuga niciun comentariu:

sondaj de opine în articolul „Cine ar mai avea timp să vadă ce se mai întâmplă, cu adevărat, în oraș?”- Comentariile săptămânii (21-27.02.2022)

În încheiere, aș vrea să pot să îmi dau cu părerea despre conflictul armat din Ucraina. Nu pot. Nu sunt specialist în geo-politică și nici expert în cele militare. Tot ce pot spune este că îmi pare foarte rău că, datorită unor lideri politici cretini, vor muri oameni. Să se ajungă ca în secolul XXI două țări din lumea civilizată să rezolve o dispută cu ajutorul unui război, înseamnă că, undeva, la un moment dat, la nivel de evoluție umană, ceva nu a mers bine. În primul rând am greșit noi, oamenii simpli, că i-am ales pe acești idioți să ne conducă destinele… Să sperăm că totul se va încheia bine, cât se mai poate, pentru toată lumea! Un weekend cât mai liniștit să aveți!

P.S. poza principală este preluată de pe site-ul Primăriei Lugoj

13 gânduri despre „Primarul Claudiu Buciu vorbește, după mult timp, despre Petrică Balint (BD) – Revista presei lugojene (24.02-2.03.2022)

Adăugă-le pe ale tale

 1. Scuze, dar cred ca erai cu gindurile in alta parte cind ai scris: „În primul rând am greșit noi, oamenii simpli, că i-am ales pe acești idioți să ne conducă destinele… ” Eu unul nu stiu ca romanii sa fi votat la alegerile din Rusia ori Ucraina.
  Apoi, cele doua tari nu au pornit un razboi, ci Rusia a atacat Ucraina; si inca mai demult. Ai uitat de Crimeea? de cele doua regiuni, Donbas si Lugansc? Atit ajunge pentru a avea o opinie.
  Putin e un Hitler.

  Apreciază

  1. Când am spus „noi” m-am referit la modul general, nu național. Am spus, nu cunosc amănunte gen cine ce so cum, tot ce știu e că un război este răspunsul la o problemă. Despre Putin, am spus clar ce părere am. Face parte din „echipa” politică, care conduce lumea

   Apreciază

  1. Nu, nu cred că este o „gândire comună”. Ce cred eu este că o categorie de oportuniști ai fiecărei nații au aflat algoritmul prin care oamenii simplii sunt convinși să îi aleagă. Cum s-ar spune, au identificat matricea individului simplu. Și așa, oportuniștii sunt aleși într-un mod constant, pe planeta asta. Problema este că nivelul lor empatic cu omenirea este nul, ceea ce duce la asemenea momente, cum ar fi războiul…

   Apreciază

 2. Nu conteaza unele greseli facute din graba/tastatura. In general cind scriu de pe telefon am greseli: corectorul se baga in seama si el 😛 In opinia mea sint minore fata de faptul ca pui egalitate intre politicienii tarilor pe care le-am amintit mai sus. A pune semnul de egalitate intre toti politicienii lumii si politica tarii lor, e de neinteles pentru mine.
  Ceva in genul „Misu Radoi
  Americani sunt niște perverși lăsați tv ei fac bani din războiul asta,tare îmi este frica ca urmează Basarabia” Omul asta joaca in ciclul „noaptea mintii”.

  Apreciat de 1 persoană

  1. există, cred eu, un numitor comun în caracterul acestor indivizi. Acuma, că unii și-l manifestă într-un anumit mod politic, este altceva. Rusia practică o politică liberalo-comunistă, la fel ca și China, Europa, Statele Unite, Australia etc au politica lor ultra-liberală și sunt și țările cu o politică liberalo-religioasă. E normal ca fiecare lider să se exprime diferit, dar caracterul lor se aseamănă.Au ajuns unde au ajuns, utilizând cam același comportament. Sincer, personal sunt adeptul globalizării, în maximul lui, inclusiv poitic. Adevăratele probleme ale planetei, doar așa pot fi rezolvate, cu o viziune și acțiune comună.

   Apreciază

 3. domnule Aigistin Bercean,
  politic esti o dezamagire.
  Inteleg, ai coabita linistit si cu Putin si cu Xi Jinping.
  Pentru tine e o deosebire insignifianta intre Rusia si SUA, intre China si Marea Britanie.
  Toti o apa si-un pamint.
  Groaznic!

  Apreciază

  1. Mă rog, nu contest, dezamăgirea, nu am cum 😂. Ați înțeles greșit, nu aș coabita cu nimeni, nu mă pricep la geo-politica. Tot ce am spus eu este că, in general, politicienii, indiferent de orientarea lor, au un numitor comun. Am spus că sunt adeptul globalizării, deoarece o consider, pentru viitor, singura soluție viabilă pentru omenire.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: