Articolul de astăzi, vă vine să credeți sau nu, îi este dedicat primarului Claudiu Buciu. Știu, cam tot ce scriu eu îi este „dedicat”, corect, dar acesta l-am conceput pentru a-l ajuta. Citindu-l cu atenție, poate va reuși să vadă adevărul care-l înconjoară și nu cel pe care și-l închipuie. De cele mai multe ori, acceptarea unei critici, la timpul potrivit, ajută! Depinde de natura fiecăruia…

Am fost și eu destul de criticat, la rândul meu, în toată această perioadă, de când scriu „Comentariile săptămânii”. Mi se impută că obișnuiesc să critic tot. Parțial, e adevărat, recunosc, dar acesta este și scopul rubricii… Supărarea unora este, în fapt, cu totul și cu totul alta: eu nu laud! Da, deranjează acest lucru. Cel mai concret exemplu este modul cum a reacționat o parte a „comentatorilor feisbuciști” (față de care nu am niciun resentiment, este dreptul lor de a face ceea ce fac!) pentru că mi-am permis să nu laud și eu, la modul delirant, achiziționarea de către Primăria Lugoj a două mașini de măturat și a 38 de coșuri de gunoi. Și asta chiar dacă am spus, textual, că este un lucru bun. Păi, sincer, ce era să laud? Respectiva achiziție a fost prezentată, atât de „prietenii” mei de la presa locală, cât și de administrația orașului, ca un fapt extraordinar, măreț, „momentul 0” al curățeniei orașului etc. Au fost prezentate poze peste poze, cu acele mașini, făcute din toate unghiurile. Cele două mașini au fost filmate „în probe”, pe o stradă de la periferie, filmări postate pe pagini personale de Facebook. Tot la 3 cuvinte, se amintea, prin comparație, de „nuielele” lăsate de Boldea. Ce mai, un delir total! Haideți să vă spun de ce nu am empatizat și eu în același mod delirant cu această informație. În 2006, administrația orașului Lugoj, condusă la acea dată de primarul Marius Martinescu, reușește să acceseze un proiect european, care va fi implementat până în 2008. Acest proiect a schimbat complet fața orașului. El se numea „Lugojul, un oraş mai curat – mai european. Reabilitarea sistemului de gestionare a deşeurilor în municipiul Lugoj” și era obținut prin programul PHARE. Valoarea acestui proiect era de 665.301,50 EUR. Țineți minte cum arăta Lugojul în acei ani? Cum cei care locuiau la blocuri țineau gunoiul într-o găleată? Acelei găleți, atunci când se umplea, îi era aruncat conținutul într-un container, undeva, în spatele vreunui bloc sau a unei centrale termice. Sau cum arăta acel loc, acel container, în care era depozitat gunoiul unui întreg cartier, ce mizerie era în jurul lui și ce miros emana? Mai țineți minte cum cei de la case își depozitau gunoiul în diferite ligheane sau găleți de tablă, pe care, de două ori pe săptămână, le scoteau în fața casei, de unde „gunoierii” de la Salprest le goleau conținutul într-o remorcă a unui tractor? Of, ce miros răspândea acea remorcă, mai ales vara… Ei, toate acestea au încetat să mai existe odată cu implementarea acelui proiect. Ce a primit administrația lugojeană, în baza acelui proiect:
– două autogunoiere compactoare de 16 mc;
– o autogunoieră compactoare de 24 mc;
– o autospecială cu cârlig pentru ridicarea şi transportul containerelor de 20 mc;
– 6.000 pubele de 120 litri;
– 1.125 pubele de 240 litri;
– 3 containere de 20 mc;
– un container compactor de 20 mc;
– două containere compactoare de 17,5 mc;
Din acel moment, fiecare casă, fiecare bloc, avea propria pubelă. Autogunoierele erau noi, curate, și, pentru o bună perioadă de timp, s-au primit și saci menajeri gratis. Mirosul infect de la „locul de gunoi” a dispărut din tot orașul. Intrasem, practic, în altă epocă a curățeniei orașului și asta pe banii primiți de la Uniunea Europeană, nu din bugetul local. Ei, atunci cum să „cazi pe spate” când citești informația că, la Lugoj, au fost aduse, din banii Primăriei, 2 mașini de măturat? Dacă măcar ar fi fost informația prin care să fim anunțați că 2 mașini de măturat au curățat „lună” orașul, mai ziceam… Și 38 de coșuri de gunoi… Nu zic că este un lucru rău, din contră, este un fapt pozitiv, dar hai să îl „tratăm” la adevărata lui dimensiune. Și încă ceva (aici ar fi bine să fie atent primarul Claudiu Buciu…), deși acel proiect, cu finanțare europeană, a schimbat radical în bine aspectul orașului Lugoj, lugojenii au decis, în același an, să nu îl mai aleagă primar pe Marius Martinescu…
P.S. Poza principală a fost preluată de pe site-ului Lugojeanul.ro
Lasă un răspuns