„nu mă simțeam nici incompetent pe post și nici nu am făcut vreo greșeală juridică sau tehnică, în desfășurarea activității mele”
Domnule Cotizo Negruțiu, la începutul anului 2021, în urma unei dispoziții emise de primarul Claudiu Buciu, ați fost demis din funcția de Director Executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Lugoj, Direcție care are în subordine Biroul de Investiții, Biroul Tehnic și Compartimentele de Achiziții Publice și de Mediu. După un proces care a durat aproape un an și jumătate, ați câștigat în instanță anularea acelei dispoziții și repunerea pe funcție.
Inițial, în ianuarie 2021, primarul Claudiu Buciu mi-a cerut să-mi dau demisia. Eu nu am înțeles de ce să fac acest lucru, deoarece nu mă simțeam nici incompetent pe post și nici nu am făcut vreo greșeală juridică sau tehnică, în desfășurarea activității mele. Asta nu doar în cele câteva luni de când era domnia sa primar, ci în toți cei 7 ani petrecuți în această funcție, în Primărie. Pentru că nu mi-am dat-o, în ziua de 3 februarie 2021 (țin minte cu exactitate, deoarece era chiar ziua de naștere a fetei mele, care a fost marcată de acest eveniment, spunându-mi că a fost cea mai urâtă zi de naștere din viața ei…), am primit decizia de încetare a raportului de serviciu a funcționarululi public . Motivația pe care a invocat-o domnul primar Claudiu Buciu a fost: ”incompetență profesională”.
Acuzele pe care vi le-a adus primarul Claudiu Buciu, cel puțin ce a reieșit din declarațiile pe care le-a dat pe acest subiect în presa locală, au fost: 1. lucrările de la ștrand, despre care a spus: „s-a făcut o expertiză și rezultatele sunt îngrijorătoare” și 2. lucrările executate de societatea Hidroconstrucția, despre care a declarat: „au fost decontate alte sume decât cele reale”.
Ștrandul este construit conform proiectului. S-au mai adus acuze precum că nu ar fi dimensiunea corectă a bazinelor. Colegii mei au trebuit să măsoare de o grămadă de ori pentru a dovedi că nu este adevărat… Dimensiunile sunt cele din proiect. Nu există nicio inadvertență între proiect și ceea ce există pe teren. Practic, „Ștrandul” este o bază de agrement care are nevoie de un gospodar bun care să o exploateze corespunzător, să o administreze așa cum ar trebui. Toate consumabilele, cum ar fi: motoare arse, filtre, site etc. , toate țin de buna exploatare a Bazei. Nu sunt defecte majore din construcție sau din nerespectarea proiectului.
Primarul invoca faptul că sunt probleme și cu „Râul artificial ”.
„Râul artificial” trebuie vopsit cu vopsea cauciucată, care, bineînțeles, trebuie aplicată în fiecare an. Au fost probleme și la „liner”. Dacă s-a rupt, din diverse motive, chiar și vandalism, sau dacă scărilor de la intrarea în apă le-au fost furate dopurile cauciucate, totul trebuia refăcut. Nu era o lucrare nici mare și nici costisitoare. Singura problemă este că ea trebuie făcută în fiecare an, dacă te gospodărești cum trebuie.
Revenind la demiterea dumneavoastră. Ați atacat această decizie în instanță…
Da, am atacat decizia în instanță. Am dat în judecată Instituția Primarului și Municipiul Lugoj, reprezentat de primar, proces care a avut 2 etape. Prima a fost anularea evaluării efectuate de primarul Claudiu Buciu, evaluare care a stat la baza dispoziției de demitere (după ce în toți anii am avut evaluări maxime, la ultima am primit o evaluare minimă, fără nicio justificare!) iar cea de a doua a fost repunerea mea în funcție sau într-o funcție similară.
Conform deciziei instanței, care este definitivă, primarul Claudiu Buciu este OBLIGAT să vă reangajeze pe post. Coincidență (sau nu!), tot într-o zi de naștere (13 mai- ziua de naștere a primarului Claudiu Buciu), a venit și această decizie definitivă a instanței… 😁). Veți redeveni Director Executiv al Direcției Tehnice a Primăriei Lugoj. Care va fi sugestia pe care o veți da primarului, referitor la Baza de Agrement „Ștrand”? Primarul a spus că nu se mai poate face absolut nimic acolo. De 2 ani de zile este lăsată în paragină…
Stați să ne înțelegem. La Baza de Agrement „Ștrand” sunt 3 obiective. Bazinul acoperit, Ștrandul și Bazinul cu tobogan. La care dintre ele vă referiți acum?
Să începem cu Ștrandul. A fost un subiect destul de mediatizat în ultima perioadă. Consilierii locali din partidele politice de opoziție nu au fost de acord cu ideea primarului de a-l închiria. Primarul susține că sunt costurile prea mari pentru repunerea lui în funcțiune, chiar dacă nu a fost prezentată nicio documentație de specialitate în acest sens. Începe și sezonul în care lumea va „pomeni” foarte des despre el…
Tocmai ce v-am spus ce ar fi trebuit făcut la Ștrand.
Vreți să spuneți că, dacă acele lucruri erau remediate, totul ar fi fost în regulă?
În mod normal, Ștrandul ar fi trebuit să funcționeze. Din păcate, cei care au preluat lucrarea în 2019 de la noi, de la Direcția Tehnică, cei care ne-am ocupat cu execuția ei, au administrat-o foarte prost.
Cine a preluat-o?
Ștrandul a fost preluat în administrare de către Serviciul de Administrare a Cinematografului Bela Lugosi și a Bazelor de Sport și Agrement din cadrul Primăriei Lugoj. Din păcate, cei care au condus și încă mai conduc acest Serviciu al Primăriei nu au fost capabili să administereze în mod eficient. De aceea cred eu că s-a ajuns ca Ștrandul să fie închis în ultimii 2 ani. Nici la celelalte obiective, Bazinul cu tobogan sau Bazinul acoperit, nu ar fi fost ceva foarte complicat de făcut. La Bazinul cu tobogan s-a făcut recepția chiar după ce am fost eu demis și am înțeles de la colegii mei (foștii, la ora respectivă n.r.) că și acela era ok și pefect funcțional. Acesta era funcțional și pe vremea când încă eram în Primărie, singura problemă pentru care nu am făcut recepția, înainte de a veni Claudiu Buciu primar, a fost că executanții nu au adus 2 pompe conforme cu specificațiile din proiect. De aceea am amânat recepția, până au înțeles executanții că nu se pot juca cu noi, aducându-ne pompe cu caracteristici tehnice mai slabe decât cele din proiect. Întotdeauna am avut grijă, am cerut certificate de calitate, am făcut fazele determinante impuse, prin proiect cu IFC-ul, pentru lucrări ascunse, etc.. Chiar nu ne-am jucat cu chestiile acestea niciodată.
Deci, în acești 2 ani, Ștrandul și Bazinul cu tobogan puteau funcționa?
Puteau liniștit să funcționeze, la parametrii normali.Inclusiv Bazinul acoperit putea fi gata. După ce a intrat în faliment firma care a executat inițial lucrarea, am evaluat restul de lucrări care mai urmau să fie executate. Au fost estimate undeva la 25 de mii de euro…
Primarul Claudiu Buciu a declarat că preferă să îl dărâme…
Știu, este opțiunea lui. Totuși, să îl dărâmi după ce s-a cheltuit aproape 1 milion de euro, în loc să mai plătești doar 25 de mii, pentru a-l face funcțional, nu mi se pare normal. Și mai este o problemă, demolarea bazinului acoperit se poate face numai în baza unei expertize la risc seismic…
Cel puțin așa a declarat în presa locală că intenționează să facă... Să revenim la acuzele aduse de primar, când a decis să vă dea afară. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu plățile la lucrările efectuate de către Societatea Hidroconstrucția?
Plățile efectuate către Societatea Hidroconstrucția au fost legale. Primăria a făcut o plângere penală în „rem”, pentru presupuse plăți ilegale către Hidroconstrucția. Instanța a dispus clasarea dosarului, ceea ce demonstrează clar că am dreptate.
Conform deciziei instanței, dată în 13 mai 2022, Primăria Lugoj este obligată să vă reîncadreze.
Exact, pe 13 mai 2022, instanța a decis anularea dispoziției primarului dată de către primarul Claudiu Buciu și reîncadrarea mea pe funcția pe care am deținut-o anteriror sau pe o funcție echivalentă.
Sunteți decis să reveniți pe postul de Director Executiv al Serviciului Tehnic din cadrul Primăriei Lugoj?
Da, normal.
Mulțumesc pentru interviu!
P.S. Poza a fost preluată de pe site-ul opiniatimisoarei.ro
Lasă un răspuns