Începând de săptămâna aceasta, rubrica „Revista presei lugojene” se va numi „Cu ochiu’ pe presă”. Cum e și normal, dacă am schimbat titlul, schimbăm și ideea de conținut! Chiar dacă ce voi puncta în această rubrică va fi tot din știrile prezentate în presa locală, nu voi (mai)face o revistă a presei propriu-zise. Cum am mai spus-o, dacă vreți să știți tot ce „spune” presa locală, cumpărați ziarele și intrați zilnic pe site-urile aferente. Dacă doriți doar câteva informații mai „picante”, intrați doar pe http://www.augustinbercean.com

Când am început rubrica ”Revista presei lugojene”, un personaj destul de cunoscut din rețeaua de socializare facebook, dar care nici acum nu dorește să își dezvăluie identitatea, mi-a atras atenția că ceea ce scriu nu este 100% o Revistă a presei. Trebuie să recunosc, avea dreptate… În general, punctam doar ce mi se părea mie interesant. În pauza asta autoimpusă, când nu am mai scris Revista presei lugojene, am reflectat destul de mult asupra acestui subiect și am decis să schimb tot, și titlul și conținutul. „Cu ochiu’ pe presă” va fi o rubrică doar despre știrile locale care îmi „stârnesc” interesul. Nu voi mai critica presa, că am mai spus-o, fiecare scrie ce vrea, ce știe și ce… poate, ci doar voi pune câteva semne de întrebare, adăuga sau infirma informații, la anumite știri. Atât! Dat fiind faptul că 90% din știri au la bază declarațiile primarului Claudiu Buciu, normal că unii vor trage concluzia că „are ce are ăsta cu Buciu”. Asta e, mi-o asum, dar sunt convins că cei care citesc acest site sunt cu mult mai deștepți decât cei care vor spune asta… 😉

- Cu mare entuziasm este prezentată în presă reluarea Rugii lugojene. O sumă record este „pusă la bătaie” de actuala administrație pentru organizarea acestei manifestări lugojene de tradiție, 191.250, adică aproximativ 40 de mii de euro. Informația care mi-a atras mie atenția și care apare în știrile publicate de Lugoj info (vezi AICI) și Redeșteptarea (vezi AICI) este cea referitoarea la semnarea contractelor de către Primăria Lugoj cu artiștii care vor presta la această manifestare. Hmmmm, ori este o informație falsă, ori este un act ilegal. Primăria Lugoj NU ORGANIZEAZĂ nici o manifestare culturală. Primăria Lugoj COFINANȚEAZĂ proiecte culturale. Singurii care au dreptul legal de a încheia contracte cu artiști (locali sau de mai știu eu de unde…) sunt Asociațiile sau ONG-urile culturale cărora li s-au selectat proiectele. În acest caz, proiectul „Ruga lugojeană” a fost câștigat de Asociația „Lumea Voluntarilor” de… habar n-am de unde și cine e ea, dar asta prea puțin contează. În schimb contează faptul că afirmațiile de genul: „Adimistrația lugojeană a început pregătirile pentru organizarea tradiționalei „Rugi lugojeane”” sau „în cateva zile vor fi semnate primele contracte” sunt complet nerealiste. Dacă nu se cunosc artiștii, nici cei de muzică populară și nici cei de muzică ușoară, pe ce criterii a câștigat proiectul această Asociație? Cum i-a fost alocată suma de 40.000 de euro? Ce a „selectat” Comisia de Evaluare, formată din specialiști, cum spune legea? Din nou, exact ca anul trecut, îmi pare ceva „putred” în toată afacerea asta…
- Tot despre Proiectele Culturale pe care le va cofinanța Primăria Lugoj am citit și în Săptămânalul Actualitatea. Despre acest subiect, publicația a mai scris și anul trecut, dar atunci parcă era în altă „tonalitate”…😂. Of-ul cel mare al redactorilor ziarului, exprimat chiar pe prima pagină, este că „Cei mai mulți bani pentru cultură se duc la Timișoara”. La fel s-au dus și anul trecut, dar atunci s-a mai dat „de-un suc” și proiectelor lugojene. Anul acesta, nu prea. Printre ele, și celebra Gală a Premiilor Lugojene sau Revista Actualitatea literară. Prezumția de vinovăție pentru această „nedreptate” îi este aruncată în spate Comisiei de Evaluare. Anul acesta, ea ar fi avut în componență și un specialist din Timișoara, care ar fi „tras” cu concetățenii lui. O fi, dar din 5 membri, cât are comisia, doar 1 era din Timișoara… Și dacă tot au început să scrie publicațiile locale (și cele online, dar și cele scrise) despre Agende Culturale, poate se interesează cineva și de Agenda Culturală a Casei de Cultură a Municipiului Lugoj. Oare ce-o mai fi cu ea? Se „odihnește” în același sertar din Biroul Primarului, împreună cu cea de anul trecut, sau stă singură în altul? Binențeles, tot nesemnate, amândouă….
- Și o ultimă remarcă, tot pe acest subiect, al Proiectelor Culturale. Am recitit de câteva ori declarația următoare și tot nu am reușit să o înțeleg: ”Noi nu putem rezeva artiști cu luni înainte pentru că finanțările sunt aprobate în consiliu local. Altfel e ilegal să rezerve primăria artiști”, a explicat Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro”. Nu ALTFEL este ilegal, ci ESTE ilegal, ar fi trebuit să declare primarul, pentru a fi în litera legii. Primăria are dreptul DOAR de a COFINANȚA proiecte culturale și… atât. Cel puțin așa spune legea…
- Cu ceva timp în urmă (până acum vreo 3 luni), un subiect foarte mediatizat de presa lugojeană a fost cel despre sensul giratoriu de pe Centura Lugojului, cel de la intersecția cu strada Tapiei. Din momentul în care Primăria a obținut acel teren de lângă Centură (prin donație, de la familia viceprimarului, pentru că opoziția din Consiliul Local nu a fost acord cu achiziționarea lui, din lipsă de documente justificative), parcă a scos cineva din priză presa, că nu a mai scris NIMIC despre acest subiect. La timpul respectiv, intrarea în posesia Primăriei a acelui teren părea să fie necesitatea imediată, pentru construirea acelui sens giratoriu „în cel mai scurt timp posibil”. Deși au trecut luni bune de la acel moment, abia săptămâna aceasta am mai citit ceva despre acest subiect, în Săptămânalul Redeșteptarea. După ce, lunile trecute, se striga în gura mare că Primăria are toate aprobările pentru construcție și că doar acel teren îi lipsește, acum aflu că „La proiectul nostru realizat pentru amenajarea sensului giratoriu, ni s-a cerut să avem și un studiu de trafic, pentru dimensionarea optimă a viitoarei construcții (…) -a declara primarul Claudiu Buciu. Păi cum vine asta? Parcă era deja definitivat încă de acum câteva luni acel proiect pentru construirea sensului giratoriu, adică era și dimensionat, pentru înțelegerea profanilor. Tot ce m-ai lipsea ca acea lucrare să înceapă imediat era acel teren…
- Tot în Redeșteptarea se vorbește despre un studiu geodezic care se va realiza pentru consolidarea Podului de Beton. Îmi pare rău, dar după ce tot în acest ziar s-a scris, negru pe alb, că se va opri circulația în luna mai pe Podul de Fier și nu s-a întâmplat ABSOLUT NIMIC, nu mai am încredere în astfel de informații…
Atât pentru azi. Ar mai fi fost de spus ceva și despre „cazul Cotizo Negruțiu”, dar nu o voi face aici. E prea mult de scris. Este un subiect pe care nu am cum să-l ratez și îi voi oferi mai multă atenție și spațiu în rubrica „Comentariile săptămânii”. 😁 A fost prima ediție a rubricii „Cu ochiu’ pe presă”, așa că vă rog să o tratați ca atare. O zi bună să aveți!
P.S. Atât poza cât și ochiul, îmi aparțin 😁
Lasă un răspuns