Primăria Lugoj, ajunsă ”în gura presei” locale!😁-Cu ochiu’ pe presă (30.05-5.06.2022)

Cam greu mi-am ținut ochii deschiși „răsfoind” toată presa din săptămâna aceasta. Cum de mai bine de un an nu mai beau cafea, mi-a fost foarte, foarte greu să nu ațipesc 😂. Adevărul e că, dacă ne uităm în jurul nostru, nici nu prea au, săracii „presari” locali, ce să mai scrie…

Augustin Bercean

*

Un subiect mi-a atras atenția, totuși, în mod special. Este vorba despre concertul pe care l-a susținut Romanian Chamber Orchestra, la Lugoj. Evenimentul, sau, mă rog, organizarea lui, a fost tratat complet diferit de către redactorii celor două ziare locale. Săptămânalul Redeșteptarea a conceput un articol plin de entuziasm, având la bază declarația primarului Claudiu Buciu despre acest eveniment, în timp ce, în contrast, Săptămânalul Actualitatea a printat un articol, care a fost postat inițial pe site-ul Lugojeanul.ro (care conține și el o declarație a edilului-șef!), și care a fost formulat destul de critic. Eu încep prin a spune că acest eveniment cultural este, cu adevărat, unul dintre cele mai titrate pe care municipiul Lugoj le-a găzduit vreodată și este un proiect de succes al Asociației timișorene Trib’Art, pe care o felicit, pe acestă cale, pentru că a reușit să-l conceapă. În schimb, m-a nedumerit declarația (cel puțin o parte a ei) pe care primarul Claudiu Buciu a postat-o pe pagina sa personală de Facebook și care a apărut printată și în Săptămânalul Redeșteptarea. Mi s-au mărit semnificativ pupilele, când am citit-o😁. Iată declarația:

„Un eveniment unic pentru Lugoj va însemna de fapt renașterea, ieșirea la lumină, a unui spirit ținut ani de zile ascuns.” – primar Claudiu Buciu, Redeșteptarea

Lăsând la o parte afirmația referitoare la „unicitatea” unui concert cameral pe scena teatrului (poate așa i s-o fi spus și nu a mai apucat să verifice dacă au mai fost sau nu asemenea evenimente la Lugoj…), m-a surprins nonșalanța cu care domnia sa atribuie istoriei municipiului Lugoj o „beznă” culturală în care, după cum afirmă, s-a aflat ani de zile și care, tocmai acum, prin acest eveniment, a dispărut. E adevărat, sumele de bani care erau oferite evenimentelor culturale înainte ca domnia sa să preia administrația orașului nu pot fi comparate cu cele actuale, dar asta nu înseamnă că ele nu au existat. Într-o anumită formă, la un anumit nivel de finanțare, evenimentele culturale au existat în municipiul Lugoj de când lumea și pământul… Să fim înțeleși, implicarea Primăriei Lugoj în acest proiect a fost doar financiară și… atât. Primăria nu a organizat absolut NIMIC! Ea doar a cofinanțat un proiect al Asociației TribArt din Timișoara. Și acum să vorbim puțin și de articolul din Actualitatea, care, de fapt, aparține site-ului Lugojeanul. Marele of al celor care au scris acest articol (nu e semnat n.r.) este modul în care au fost distribuite invitațiile pentru acest eveniment cultural. Și aici găsim tot o declarație a primarului Claudiu Buciu:

“Au fost puse la dispoziția lugojenilor 150 de bilete pe platformă. Sunt gratuite. Platforma a funcționat foarte bine, însa, într-adevar, biletele s-au epuizat în câteva ore. Restul de bilete vor fi atribuite direct de către primărie către oamenii de cultură din Lugoj, managementului instituțiilor de învățământ, consilierilor locali și județeni, managementului principalelor întreprinderi din Lugoj, aproximativ 200 de locuri”, a explicat Buciu pentru Lugojeanul.ro

O declarație care m-a trezit de-a binelea 😂. Cum a putut Primăria Lugoj (cel puțin așa reiese din declarație!) să se implice în modul de distribuire a invitațiilor? Cu ce drept legal? Nu ea este organizatoarea acestu eveniment! Inclusiv atribuirea GRATUITĂ a Sălii Teatrului, care este în administrarea Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, este ilegală! (dar despre asta nu are rost să vorbim, că intrăm într-o zonă cu adevărat „întunecată” a culturii lugojene) Să revenim la subiect. Se mai afirmă în articol că:

„(…)primăria a făcut public concertul în toată presa locală, prin anunțuri plătite(…) – Lugojeanul.ro

Aoleu! Dacă e adevărat, eu zic că e cam „groasă” treaba, din punct de vedere al legalității. Nu știu cât de legal este ca entitatea cofinanțatoare a unui proiect cultural să plătească anunțuri de promovare a acestuia. În mod normal, conform legii, tot ce avea de făcut Primăria era să verifice dacă proiectul a fost realizat conform celor aprobate de comisia de selecție și să achite factura. ATÂT! Oare această implicare a Primăriei, gen: distribuire de invitații, plata unor anunțuri de publicitate, „spiciuri” ținute de „oficialități”pe scena Teatrului înainte de concert, nu vor influența evaluarea pe care comisia va trebui să o facă la final de proiect? Să nu uităm că pe baza acelei evaluări se vor da banii! Întreb și eu așa, vorba aia, pentru un prieten… Și pentru a nu încheia chiar așa melodramatic, reiterz faptul că, DA, concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra la Lugoj, organizat de către Asociația timișoreană Trib’Art și cofinanțat de către Primărie, chiar dacă nu a fost unic, a fost unul de excepție!

*

O altă știre care mi-a atras atenția este cea din Redeșteptarea, care face referire la situația apartamentelor ANL. Titlul este „Blocurile ANL, în întuneric pe termen nelimitat”. Două blocuri ANL, după mai bine de 5 luni de la „înmânarea cheilor” sunt nefuncționale (sau, cum e mai frumos descris, aproape poetic, în articol: „se transformă într-o mare deziluzie și amânare”😊) Explicația acestei situații o dă chiar primarul Claudiu Buciu, care afirmă că problemele sunt strict birocratice și nu au la bază vina Primăriei:

„Nu este un responsabil direct căruia să ne putem adresa. Este o situație, cel puțin neplăcută, pentru cei care vor să se mute în apartamente, dar vor trebui să mai aștepte o perioadă” -primar Claudiu Buciu, Redeșteptarea

Cam mare diferența, cel puțin de tonalitate, față de ce a declarat viceprimarul Ștefan Blidaru, cu 6 luni în urmă, în site-ul Lugojeanul, tot referitor la aceste 2 blocuri ANL:

„După efectuarea recepției, la cele două blocuri ANL, cu câte 15 apartamente fiecare, s-a semnat și protocolul de predare-primire a acestora. Mai este necesară o singură formalitate, respectiv instalarea de aparate de măsură a energiei electrice individuale, deoarece în momentul de față energia electrică este furnizată în regim de organizare de șantier. După ce se va efectua și acest demers, vor fi repartizate locuințele, sperăm noi în cursul acestei luni”, spune Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Da, într-adevăr, este o situație neplăcută, care ar trebui rezolvată cât mai urgent. Trebuie găsit și un alt mod de rezolvare, că văd că cel declarativ nu prea a funcționat. Au trecut totuși 6 luni de la efectuarea recepției și iată care e rezultatul… Oare ce-o fi zicând noul Director Executiv al Direcției Tehnice, despre această situație? 😁

*

Și din nou despre lucrările din Centrul orașului! Tot în Redeșteptarea am citit (în știrea „Încep lucrările! Branșamente la gaz, apă și canal în noul centru civic al Lugojului”), că „totul e minunat!” (dacă e să ne luăm după melodia celor de la Timpuri Noi 😉) După cum declară primarul Claudiu Buciu, e de foarte bine:

„Am semnat deja contractul și am obținut deja toate avizele și autorizațiile pentru relocarea mai în adâncime a țevii de gaz, care era doar la 20 de cm de nivelul solului” – primar Claudiu Buciu, în Redeșteptarea

O fi de bine, nu zic că nu, dar mie tot îmi dă cu semn de întrebare. Citind o știre de acum aproape un an, apărută în Lugojinfo, parcă nu e „totul” așa de „minunat”… :

„Primaria Lugoj a primit avizul care permite demararea lucrarilor de proiectare. In acest moment, conducta de gaz care se afla la o adancime de doar 20 de centimetri poate fi ingropata la 1,5 metri, conform avizului. ”– Lugoj Info, 26 iulie 2021.

Deci, avizul era obținut de anul trecut, dar lucrările la relocarea țevii de gaz încep, ”în sfârșit”, săptămâna aceasta? Să-mi fie cu iertare, dar dacă se lucrează în ritmul acesta, până la finalitatea lucrărilor la „centru civic” vor mai trece multe „mandate” (am folosit cuvântul „mandate” fără conotație sau apropo politico-administrativ, ci doar ca termen temporal de estimare a performanțelor edilitare)😁.

Cam atât pentru azi. Așa cum am mai spus, această rubrică nu este o revistă a presei, scriu doar despre știrile care îmi par mie interesante. Ar mai fi ceva subiecte , dar atunci ce aș mai avea de scris pentru „Comentariile săptămânii”? 😎 Bineînțeles că voi „trata” și eu situația acoperișurilor de la blocuri. Va fi și cu sondaj de opinie. Până atunci, să auzim numai de bine!

2 gânduri despre „Primăria Lugoj, ajunsă ”în gura presei” locale!😁-Cu ochiu’ pe presă (30.05-5.06.2022)

Adăugă-le pe ale tale

  1. Buna seara, domnule Augustin. Vă urmăresc de ceva timp. Aș vrea să căutați ceva. Întrebați-l pe Ciuciu de ce Ziarul Actualitatea și Daniel Groza nu au primit finanțare pe proiectele depuse la cultură, că e supărare mare cu M mare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: