Furtuna care a lovit orașul Lugoj zilele trecute a readus în actualitate o problemă destul de „spinoasă” cu care s-a confruntat administrația locală în ultimii ani, cea a construcțiilor ilegale. În această categorie intră și majoritatea acoperișurilor construite la blocurile vechi din municipiu. Primarul Claudiu Buciu pare hotărât să ia cele mai drastice măsuri. Cel puțin așa a declarat…La finalul articolului, un sondaj de opinie.

În urma ultimei furtuni mai serioase care s-a abătut asupra Lugojului, mai multe acoperișuri de blocuri au fost distruse. Ca de obicei, prima reacție a primarului Claudiu Buciu a fost postarea unui comunicat „către țară și nație” pe pagina personală de Facebook. Se pare că acest mod de a comunica cu cetățenii a devenit varianta preferată e edilului-șef… Situația, în sine, nu e deloc roz, și aici sunt cu totul de acord cu domnia sa. De vreo 30 de ani, acoperișurile blocurilor au cam fost construite într-un mod haotic, rareori existând nu doar autorizație de construcție, ci chiar o firmă autorizată care să execute lucrarea. Vinovații „ochiți” de domnul primar pentru această situație sunt Asociațiile de proprietari:
„(…)mare parte din pagube au fost provocate de acoperișurile construite ilegal, fără autorizație de construire și în baza unor contracte încheiate cu persoane sau societăți comerciale neautorizate pentru astfel de activități. Practic, asociațiile au cheltuit ilegal banii proprietarilor de apartamente.”-declarație Claudiu Buciu, pe pagina personală de Facebook
Tot în aceeași declarație de pe pagina personală de Facebook, primarul promite verificarea cât mai urgentă a lucrărilor și că „vinovații” vor fi pedepsiți:
„În perioada următoare vom face controale la toate asociațiile de proprietari pentru a verifica daca aceste acoperișuri au fost construite cu sau fără autorizație de construire. De asemenea vom verifica în baza căror contracte au fost construite și dacă acestea au fost încheiate legal, urmând să angajăm răspunderea juridică a celor care le-au încheiat ilegal, desconsiderând dispozițiile legale aplicabile.”-declarație Claudiu Buciu, pe pagina personală de Facebook
Într-adevăr, litera legii sprijină declarația primarului și îi conferă acestuia dreptul de a pune în aplicare tot ce a zis. Dar ce facem cu spiritul legii? Nu cred că este normal ca o situație care a fost tolerată mai bine de 30 de ani să fie rezolvată într-un asemenea mod drastic. Nu știu dacă 10% din acoperișurile existente în momentul de față la blocurile vechi au autorizație de construcție. La fel și firmele care au executat aceste lucrări, nu cred că mai mult de 10% au fost autorizate. Dacă ar fi să-mi dau și eu cu părerea (de fapt, mi-o și dau, că sloganul site-ului este „Păreri lugojene”😉), principalii vinovați de această situație creată sunt cei care, în „epoca de aur”, au construit aceste blocuri fără acoperișuri. Oricât de nou era blocul, dacă te mutai la etajul 4 era obligatoriu să îți aduci cu tine cel puțin 2 ligheane și o găleată, pentru zilele ploioase… După ’89, când mai tot românul a devenit proprietar, normal că oamenii au încercat să remedieze situația , mai ales că acum ploua „în casa proprie”… Mai pe cont propriu, mai cu înțelegerea financiară a vecinilor sau cu ajutorul Asociației de proprietari, cei care locuiau la ultimul etaj și-au rezolvat, cumva, problema. Că nu a fost tocmai legal, cui îi păsa? Principalul a fost că s-a oprit scurgerea apei din tavan pe timp de ploaie, într-un apartament proprietate personală. Soluționarea acestei probleme pare să fie, cel puțin din punctul meu de vedere, foarte complicată. Nu cred că este o soluție nici aplicarea strictă a legii, cu urmările de rigoare, cum a declarat că va face primarul Claudiu Buciu, dar nici nu cred că este o situație care ar trebui ignorată. Un prim pas ar trebui să fie realizarea unui dialog între cele două părți, primărie (primar) pe de-o parte și proprietari (asociații de proprietari) pe de cealaltă, în care să se caute soluțiile optime pentru remediere a situației. Nu sunt calificat nici în domeniul juridic și nici în cel edilitar, dar sunt convins că așezatul la o masă rotundă a primarului, împreună cu asociațiile de proprietari și specialiști din respectivele domenii, ar face minuni. Sunt sigur că s-ar găsi soluții, pe termen mai lung sau mai scurt, care ar mulțumi pe toată lumea. Dacă este să vezi problema prin prisma legalității construcțiilor, rezolvarea ei este clar cea declarată de primar. Dar dacă este să o vezi o vezi prin prisma oamenilor care sunt implicați în această situație, totul devine mai complicat… Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Până la urmă, s-ar putea să fie doar o declarație pe o pagină personală de Facebook și… atât. Nu ar fi nici prima și, cred, nici ultima😀.
Sondaj de opinie:
P.S. Poza a fost preluată de pe site-ul Lugojeanul.ro
Lasă un răspuns