„Respect pentru lugojeni”?-Comentariile săptămânii 2 (6.06.-12.06.2022)

Într-o întâlnire oficială, primarul Claudiu Buciu și-a exprimat nemulțumirea față de mentalitatea comunității pe care o „păstorește”. În general, să faci o astfel de afirmație ar impune ori o pregătire profesională într-un anumit domeniu specializat, ori o experiență îndelungată în mijlocul comunității respective. Din păcate, la ambele capitole, primarul stă prost…

Augustin Bercean

Recent, mai mulți primari din zona de Vest și Nord Vest, precum și alte oficialități administrative, s-au întâlnit în cadrul proiectului Urban Talks, la Oradea. Printre cei prezenți a fost și primarul municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, care a prezentat problemele pe care le întâmpină administrația lugojeană în vederea dezvoltării orașului. O propoziție din discursul domniei sale a atras în mod special atenția și a devenit, brusc, subiect de presă locală:

Cea mai mare problemă pe care am observat-o este comunitatea-Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj

În primul rând, ce m-a șocat la citirea acestei propoziții este disocierea domniei sale de comunitatea pe care o administrează🤨. Comunitate, conform dex-ului, reprezintă „totalitatea locuitorilor unei localități”. Dacă vorbești despre o comunitate la persoana a treia, este evident că tu nu te simți inclus în ea. Aș fi acceptat, oarecum, această observație a primarului, dacă ar fi făcut-o după 10-12 ani de experiență în conducerea acestei „comunități”. Dar după nici 2 ani de mandat, o astfel de afirmație mi se pare, totuși, deplasată. A da vina pe lugojeni, pe mentalitatea lor, în contextul „înfrânării” dezvoltării orașului, denotă, cred eu, ori necunoașterea completă a situației administrative, ori …incompetență. Prin comparație, iată ce probleme au identificat alți primari, prezenți la întâlnire:

Florin Birta, primar Oradea: Încă avem de lucru pe partea de investiții, de infrastructură, dar în paralel cu siguranță lucrăm la ceea ce înseamnă a fi un oraș smart. Cred că acesta este viitorul și cred că aici trebuie să tindem să ajungem cu toții”.

Ion Popa, primar Reșița: „Noi, administrațiile publice, suntem într-o situație de război. Încercăm din mers să găsim soluții și nu este ușor. Evident, aceeași problemă poate că o are și mediul privat, poate nu într-o măsură la fel de dură ca și la noi

Călin Bibarț, primar Arad: Am dus spre euroregiuni deciziile dar pe PNRR le țineți, dragii noștri colegi de la București, pe ministere și nu se întâmplă nimic. 

Comparația, zic eu, este de prisos…

Domnule primar Claudiu Buciu, NOI, comunitatea, la rugămintea dumneavoastră, v-am ales să ne administrați orașul. Au trecut aproape doi ani de la acel moment de încredere, pe care vi l-am acordat. Aproape doi ani de așteptări și speranțe. Vreți să vă spunem și NOI, comunitatea, care este cea mai mare problemă pe care am observat-o în încercarea dezvoltării actuale a orașului? Sigur vreți? 😁 Orientativ, haideți să vedem ce părere au despre această situație cei care vizitează acest site. Sondaj de opinie:

P.S. principala poză a fost preluată de pe site-ul urbanizehub.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: