Claudiu Buciu-cel „bun”, cel „slab”, sau „politicianul perfect”?-Comentariile săptămânii (4.07.-10.07.2022)

În aceste zile, am întors pe toate părțile noua situație prin care Lugojul a devenit, din nou, subiect de presă la nivel național. Din păcate, în ultimii ani NIMIC nu ne-a făcut să fim mândri când am fost pomeniți la televiziuni. Încetarea mandatului primarului Claudiu Buciu a căzut ca un trăsnet peste toată comunitatea. Și presa locală, am observat, a fost și ea complet surprinsă, la fel ca toată lumea. Aproape ca toată lumea, că, din câte am citit eu printre rânduri, Claudiu Buciu știa de câteva zile că se va întâmpla acest lucru. Am încercat o scurtă analiză a situației. Este o părere personală, tratați-o ca atare 😁. La final, un scurt sondaj de opinie.

Augustin Bercean

Complicată situație. Presa locală, prin știrile „fulger” pe care le-a dat, a arătat clar că habar nu avea că se va întâmpla ce s-a întâmplat. E de mirare acest lucru, că, de multe ori, am avut senzația că unii ziariști împart biroul cu primarul… 😉. Chiar prima știre apărută în presă, cu aproximativ o oră înaintea declarației prefectului, lăsa de înțeles că totul e din cauza unor „răzbunări politice”, informație pe care chiar primarul Buciu a infirmat-o ulterior. Am analizat declarațiile de presă date de primarul Claudiu Buciu și de către prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu. Am citit și recitit știrile din presă. Ar fi trei variante, mari și late, pe care le-am „descoperit” și pe care le voi comenta. Nu zic, ele or fi mai multe, dar pe acestea le-am „citit” eu.

Varianta 1:

„Claudiu Buciu-cel sincer, bun profesionist”– este și varianta pe care a ales-o Claudiu Buciu. Există posibilitatea ca primarul Claudiu Buciu, care cunoaște legile foarte bine, fiind jurist de profesie, să fi interpretat legea respectivă într-un alt mod decât juriștii Prefecturii Timiș. În acest caz, cu dreptatea de partea domniei sale, așteaptă plin de încredere sentința pe care o va da Instanța de judecată. Toată povestea asta ar avea un final fericit pentru el. S-ar întoarce la Primărie mult mai puternic în imagine și, cred eu, mult mai hotărât să finalizeze ce a început în acest mandat.

Varianta 2:

„Claudiu Buciu-cel sincer, dar slab profesional”-în această variantă este vorba despre pregătirea profesională a primarului Claudiu Buciu. Ar fi posibil ca, din necunoașterea legislației, deși e de profesie jurist și are și o armată de juriști la Primărie, să fi greșit. Nici el și nici cei din jurul său, care ar fi fost obligați să-l atenționeze, nu au înțeles nimic din legile României. Acesta este un aspect destul de grav, deoarece mai toate „reformele” începute de administrația Buciu în Lugoj au la bază ideile primarului și au fost confirmate ca legale de „specialiștii” din jurul său. Din păcate pentru el, dacă această variantă se confirmă, va părăsi scena politico-administrativă într-un mod nu prea onorant, rămânănd în istoria urbei cu o titulatură deloc îmbucurătoare pentru el.

Varianta 3:

„Claudiu Buciu-„politicianul perfect” – cuvântul „politician” l-am folosit cu sens peiorativ… Clasa politică românească, cu mici excepții, prin tot ce a făcut până în zi de azi și-a „tras” un renume deloc de invidiat. Mulți compară acest cuvânt, „politician”, cu termeni ca: „învârteli”, „șmecherii”, „afaceri dubioase” etc. În această variantă, am considerat ca posibilitate ca totul să fie un scenariu bine pregătit chiar de Claudiu Buciu! Citind cu atenție declarația pe care domnia sa a făcut-o pe pagina personală de facebook, o frază mi-a atras atenția în mod special:

„am înștiințat Instituția Prefectului Timiș cu privire la situația în care mă aflu și am solicitat luarea măsurilor ce se impun, în cel mai scurt timp posibil.” – Claudiu Buciu

Mie îmi sună a autodenunț! În trecutul primarului această faptă a mai existat și a fost folosită de acesta în avantalul domniei sale. Nu aș fi deloc surprins să se întâmple și acum. Există și aici 2 posibilități:

  1. Să își fi dorit să părăsească definitiv această funcție. Bârfe pe această temă, care implică și zona afacerilor necurate, sunt multe, dar acest site este unul serios și nu am să le trec în revistă. Poate a avut omul motivele sale să își dorească acest lucru, să lase tot și să își vadă într-un alt mod de viața sa.
  2. Să își fi dorit această situație, demiterea sa, știind că în instanță va câștiga. Este posibil. Este jurist de meserie și există mulți avocați buni pe lumea asta și nu cred că nu și-ar permite unul. De ce să aleagă această variantă? În cazul în care instanța i-ar da un verdict favorabil, nimeni nu va mai putea să se lege de „problema domiciliului”. De mai mult timp se vorbea prin urbe că „i se pregătește ceva” primarului în acest sens. Cu un verdict favorabil al instanței, s-ar face imediat liniște, pe această problemă. Mai există și latura politică a situației. În ultima perioadă, imaginea sa ca primar, mai ales după ultimele „reforme” administrative și scandalurile politice în care a fost implicat, era „distrusă” rău. Dacă instanța îi va da dreptate, întoarcerea pe fotoliul de primar ar putea fi folosită în favoarea sa. Va deveni „eroul” care se luptă cu toată lumea pentru binele Lugojului. Alegerile locale se apropie și acest eveniment i-ar putea oferi un capital electoral destul de puternic. Nimeni nu l-ar mai acuza de (ne)reușitele adminitstrative că, vorba aceea, „când ar fi avut timp să le facă? Tot timpul a fost hăituit, săracul”…

Ce este 100% sigur, doar Instanța de judecată și declarațiile pe care le va face ulterior Claudiu Buciu vor lămuri, măcar parțial, aceste variante. Până atunci, supoziții, bârfe și „încrâncenări verbale” pe facebook…. O duminică frumoasă să aveți!

La final, un sondaj de opinie pe această temă:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: