Administrația Blidariu, aceeași „apetență” pentru cultură ca a fostei administrații Buciu?🤔 -Comentariile săptămânii (19.09-25-09.2022)

Modul cum a tratat fosta administrație locală cultura lugojeană este de notorietate. O bună perioadă de timp, Lugojul a fost din nou subiect de presă națională, datorită „strategiilor” culturale pe care fostul primar Claudiu Buciu a dorit să le implementeze. Chiar unii miniștrii ai Culturii au tras un semnal de alarmă față de aceste „idei”, unii apelând inclusiv la prezența fizică în Lugoj, pentru a le stopa. Alții s-au limitat doar la declarații. Dar ce declarații… 😋

Augustin Bercean

Acest subiect, al strategiei culturale lugojene, a tot fost discutat și este încă în actualitate, mai ales prin procesele în care fostul primar al municipiului, Claudiu Buciu, a angrenat Primăria Lugoj. Din fericire, desființarea atât de mult dorită de fostul edil a unor instituții de cultură lugojene de tradiție a fost oprită. Cel puțin, momentan. Odată cu demiterea lui Claudiu Buciu din funcția de primar și numirea unei noi conduceri administrative a orașului, am sperat ca întreaga strategie culturală în care s-a „bălăcărit” orașul în ultimii doi ani să fie schimbată. Dar nu prea pare să fie așa… În ședința de consiliu local de luni, 15 septembrie 2022, a fost propusă și votată (în unanimitate , de către consilierii prezenți la ședintă!) o nouă rectificare a bugetului local. Din câte se pare, și noua administrație Blidariu, inițiatoarea proiectului, are cam aceeași „apetență” pentru cultură ca și cea condusă de Claudiu Buciu… Unor instituții de cultură, precum Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică sau Cinematograful „Bela Lugosi”, nu doar că nu le-au mai fost acordate sume suplimentare, dar le-au fost chiar retrase sume consistente din bugetele pe care le aveau (câte 100.000 de lei de la Bibliotecă și Cinematograf și 200.000 de lei de la Muzeu). Școlii de Arte „Remus Tașcău”, altă instituție de cultură de tradiție lugojeană, nu i s-a acordat niciun ban… Totuși, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj a primit „fabuloasa” sumă de 79.000 de lei (dar doar pentru bunuri și servicii, nicidecum pentru acțiuni culturale!). Printr-o simplă comparație, Clubului Sportiv Municipal Lugoj, corespondentul în domeniul sportiv al Casei de Cultură a Municipiului la nivel de oraș, i-a fost acordată suma de 297.000 de lei, adică aproape de 4 ori mai mult! Să nu se înțeleagă greșit faptul că aș fi împotriva finanțării sportului lugojean, din contră, chiar sunt bucuros că, măcar la acest capitol, Lugojul se poate compara cu alte municipii, unele chiar capitale de județ. Dar ce facem cu cultura lugojeană? Continuăm pe același drum început de vechea administrație (la ora actuală, e vorba de administrația Buciu…), care a interzis, prin nefinanțare, festivalurile internaționale de tradiție lugojene, Festivalul de Teatru, Festivalul Coral sau Festivalul Folcloric? Mi-aș dori mult ca noul primar al orașului, Bogdan Blidariu, să-și definească mai clar strategia pe care administrația o va aborda în domeniul culturii lugojene. Sunt șanse mari ca această nouă administrație să conducă orașul până la viitoarele alegeri locale, care vor avea loc în 2024. Ar mai fi 2 ani până atunci, deci timp suficient pentru ca aberațiile strategice culturale „gândite” de fosta administrație să fie corectate. Am mai spus-o, dar am să o tot repet până se va înțelege: fiecare administrație locală (sau primar) își va primi locul meritat în istoria orașului. Totul depinde doar de faptele ei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: