„Alegi un primar și primești bonus încă unul, dacă răspunzi corect la întrebarea: cine conduce în momentul de față municipiul Lugoj?”😉 – Cu ochiu’ pe presă (19.09-25.09.2022)

M-aș fi așteptat ca după desfășurarea Festivalului Berii, cel mai important eveniment de divertisment (cultural?) finanțat vreodată de Primăria Lugoj, să fie plin în presa locală de știri sau comentarii, laudative sau mai puțin laudative, la adresa lui. Dar nu a fost așa… Există doar o „notă informativă” despre el și… atât. Chiar atât de neinteresant să fi fost un evenimente care a blocat centrul orașului timp de o săptămână și a costat visteria municipalității 60.000 de euro?

Augustin Bercean

Cea mai importantă (și așteptată!) informație a săptămânii este cea despre „cazul Buciu”. Mai nou, cam în fiecare săptămână se întâmplă câte ceva în acest „caz” și sunt convins că mulți stau cu ochii pe știri să afle ce. Adevărul e că deznodământul acestui proces, în care se judecă situația administrativă a orașului, va avea un impact imens pentru viitorul urbei. De aceea am să-i dedic și eu un „comentariu al săptămânii”, duminică. Săptămâna aceasta, singurii care au tratat acest subiect au fost cei de la Săptămânalul Actualitatea.

„Amânare după amânare în procesele lui Buciu. A vrut să fie judecat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene” și „Avocata lui Buciu a vrut să-i mute dosarul în alt județ, după ce i-a fost respins de Curtea de Justiție a Uniunii Europene” sunt cele 2 articole care informează la zi despre acest „caz Buciu”. Nicolae Silade, semnatarul lor, concluzionează foarte sarcastic „etapa” în care s-a ajuns în acest proces:

„După ce instanța a respins cererea primarului demis ca procesul cu Instituția Prefectului Timiș să-i fie mutat la Curtea Europeană de Justiție, acum fostul edil a dorit, prin avocatul lui, să-i fie mutat dosarul măcar în alt județ. Că doar în alt județ e altă lege. Și în alt județ a candidat. Nu în Timiș. Și cu domiciliul în altă țară, Germania, nu în România. Că un jurist de profesie nu știe care este diferența între domiciliu și reședință, mai trecă meargă. Dar când un jurist de profesie se războiește cu justiția pentru propria greșeală juridică, asta pare inacceptabil pentru cineva care a absolvit dreptul”– Nicolae Silade, Săptămânalul Actualitatea

Mda, cam așa e… Tăios spus, dar adevărat. O să dezvolt și eu acest subiect, cum am spus, în rubrica „Comentariile săptămânii”, de duminică (cu un nou sondaj de opinie, bineînțeles 😎)

Un alt subiect care a interesat ambele săptămânale lugojene este cel referitor la suplimentarea cu un milion de lei a bugetului local. Banii, proveniți din defalcările de TVA și vânzarea unor bunuri și locuințe, au fost incluși în bugetul local fiind distribuiți printr-o rectificare aprobată în ședința Consiliului de luni, 19 septembrie. Din păcate, niciuna dintre publicații nu a observat faptul că la acea rectificare a fost „tăiată” și o sumă importantă de bani de la cultură… Pentru mai multe informații despre acest lucru, citiți ce am scris în ultimul articol din rubrica „Comentariile săptămânii”, intitulat „Administrația Blidariu, aceeași „apetență” pentru cultură ca a fostei administrații Buciu?”. Titlul articolului din Redeșteptarea m-a cam pus pe gânduri… Cum adică „Bugetul Lugojului a primit un BONUS de aproape un milion de lei”? Din câte știu eu, bonus, un neologism acceptat recent în limba română, înseamnă: premiu în bani sau sub formă de puncte valorice acordat ca recompensă pentru un anumit efort, de regulă al unuia financiar. Banii cu care s-a suplimentat bugetul local sigur nu au venit sub această formă, ci sub una reglementată strict prin lege. Poate Lugojul a primit vreun bonus, sau altceva asemănător, dar sigur nu acești bani. Poate încă un primar. O fi fost vreo promoție sau vreun concurs, ceva de genul: „Alegi un primar și primești bonus încă unul, dacă răspunzi corect la întrebarea: cine conduce în momentul de față municipiul Lugoj?” Ei, mai glumesc și eu 😂

Reapare pe tapet subiectul referitor la construirea Sensului Giratoriu de pe Centura Ocolitoare a orașului, la intersecția cu strada Tapiei. Un alt „never ending story” din presa lugojeană. De această dată, în știrea „Studiul de trafic amână amenajarea sensului giratoriu de pe centură pentru 2023”, din Săptămânalul Redeșteptarea, aflăm că problemele sunt cam tot alea, dar mai dese…😁 Cel puțin asta am înțeles eu din declarația primarului Bogdan Blidariu:

„Din datele care (!) le avem până acum se așteaptă ca studiul de trafic să se finalizeze cel târziu în octombrie. După ce vom avea studiul de trafic, vom putea trece la proiectarea sensului. Lucrările se vor putea executa abia la anul”-Bogdan Blidariu, Săptămânalul Redeșteptarea

Parcă nu demult striga un fost primar în gura mare că dacă se va cumpăra un anumit teren, sensul e ca și construit. Acel teren a intrat de acum 7 luni în posesia primăriei , prin „bunăvoința” familiei Blidariu, care l-a cumpărat și donat ulteriror. Atâta de tare îmi pare mie cusută cu ață albă povestea asta despre acest sens giratoriu… Cred că am să-i dedic un articol în care am să trec în revistă toate declarațiile apărute în presă pe acest subiect, pe care le voi „asezona” și cu „ceva” documente pe care le dețin. Poate, poate, facem ceva lumină în această poveste cu iz „imobiliar”😎 .

O altă știre din Redeșteptarea care mi-a atras atenția este cea din pagina 3, „Au încurcat borcanele! Licitație a Primăriei Lugoj, anulată din cauza unei erori umane”. Ce am înțeles eu după ce am citit-o este că proiectul prin care se reabilitau Parcul Prefecturii, Parcul Cornet, Parcul George Enescu, Parcul Strand și spațiile verzi de pe faleza rîului Timiș se va mai întârzia în execuție, din cauza unei/unor persoane. Din păcate, la această știre nu avem nicio declarație a primarului Bogdan Blidariu. Sau măcar a vreunui consilier personal al domniei sale, că are o grămadă… După părerea mea, este unul dintre cele mai importante proiecte pe care administrația locală le are în vedere pentru oraș. Ar fi fost interesant să aflăm cum de s-a ajuns aici 🤔.

Și pentru că i-am criticat în ediția trecută a rubricii „Cu ochiu’ pe presă”, cei de la Redeșteptarea au scris până la urmă și de hotărârile de consiliu revocate. Sau cel puțin așa cred eu că din cauza aceasta au făcut-o 😂. Glumesc, sunt convins că au scris de acest subiect deoarece este unul foarte important. Din știrea „Au schimbat modificarea! Consiliul Local Lugoj și-a revocat hotărârile privind desființarea mai multor servicii publice și instituții de cultură” am aflat cum unii aleși locali au votat DA și pentru desființare, și pentru amânare, dar și pentru anulare. Aș fi tare curios să știu care sunt explicațiile pe care ar putea să le dea un astfel de consilier. Cum de a fost de acord cu absolut tot ce i-au pus pe masă cei de la Primărie? În afară de „sarcină de partid”, cum și-ar mai argumenta voturile? Mă rog, am mai scris pe tema aceasta și săptămâna trecută, puteți citi în http://www.augustinbercean.com . Simpatică și poza articolului. Inițial am crezut că este o ședință a PNL Lugoj, dar, după ce m-am uitat mai atent, l-am văzut și pe Dan Ciucu, Secretar al Municipiului Lugoj, în ea. Domnia sa, conform legii, ar trebui să fie apolitic. Înseamnă că a fost altceva, nu o ședință de partid… 😁 A, era să uit, în știre este scris că:

„Revocările acestor hotărâri au fost generate de procesele în instanță pe care Primăria le-a pierdut (…)”

Nimic mai neadevărat. Primăria nu a pierdut niciun proces pe acest subiect. Primăria și-a dat seama că va pierde procesul, până la urmă, și, ca să nu mai aștepte câteva luni până să poată cere din nou să fie puse în practică toate desființările și reorganizările dorite, și le-a anulat singură. Dacă ar fi așteptat să se finalizeze procesul, ar fi trebuit să mai aștepte mult timp și unele „guri rele” spun că graba pentru înființarea unor posturi noi de conducere în Primăria Lugoj este destul de mare😉.

La final, mă simt nevoit să pomenesc și de știrea „Plombările drumurilor din Lugoj, un eșec! Primăria nu plătește lucrările prost făcute”, apărută tot în Redeșteptarea. Ce să zic? Cel puțin la nivel declarativ, îmi place această atitudine a noii administrații locale:

„(…)Suntem hotărâți să nu plătim nimic, până nu se vor reface lucrările prost făcute(…)”– Bogdan Blidariu, Săptămânalul Redeșteptarea

Da, o atitudine corectă, care sper că va avea efect. Ar fi un început promițător pentru administrația Blidariu. Abia aștept să văd cum se vor concretiza aceste decarații.

Atât pentru săptămâna aceasta. Chiar dacă cele 2 săptămânale, în toată această perioadă de când scriu despre ele, nu au scris niciodată „citiți http://www.augustinbercean.com” , eu tot vă sfătuiesc să le cumpărați! 😂. Deci, dacă doriți mai multe informații, cumpărați cele două săptămânale lugojene, Actualitatea și Redeșteptarea! Un weekend frumos să aveți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: