Cazul „Buciu”. Etapa finală… (și sondajul de opinie aferent 😉)- Comentariile săptămânii (3.10-9.10.2022)

Am preferat să scriu acest articol la câteva zile după ce s-a anunțat decizia Instanței de judecată, prin care s-a confirmat demiterea din funcția de primar a lui Claudiu Buciu. O analiză „la rece” a situației este mult mai bună decât un articol scris la repezeală, influențat de emoțiile momentului. Ați văzut câtă „emoție” s-a scurs pe rețelele de socializare și în presa locală imediat după aflarea verdictului… 😂 Care este situația actuală? Ce variante există? Cine a greșit? Sunt doar câteva întrebări la care încerc să le dau răspunsurile aici.

Augustin Bercean

Din capul locului, pentru a nu mai obosi intelectual câțiva susținători frenetici ai fostului primar, lăsându-i să citească până la capăt articolul, o să încep cu o concluzie (știu, nu e normal, dar am spus de ce): Claudiu Buciu, din punct de vedere politic și administrativ, a devenit istorie! Și iată argumentele:

  • fără funcția de primar, nu va mai fi nimeni interesat din conducerea partidului liberal de Claudiu Buciu. Ca primar al celui de-al doilea oraș al județului Timiș, da, ar fi avut un cuvânt de spus, dar, ca simplu consilier personal sau city manager, nu. Va fi complet părăsit de partid. Se mai poate spune că și războiul pe care l-a dus cu președintele județean al partidului liberal, Alin Nica, l-a pierdut complet și definitiv.
  • fără funcția de primar, nu mai poate lua nicio decizie administrativă. Din funcția actuală de consilier personal al primarului sau de pe cea pe care și-o dorește, cea de City manager, tot ce poate să mai facă este să îl ROAGE pe actualul primar, Bogdan Blidariu, să-i dea ascultare. Atât! Inclusiv prezența lui Claudiu Buciu în Primăria Lugoj va fi tot o concesie sau un favor, pe care i le-ar face Bogdan Blidariu.

Cam acestea sunt motivele pentru care consider eu că, în momentul e față, din punct de vedere politic și administrativ, Claudiu Buciu e istorie. Este o concluzie pe care o formulez fără trăiri emoționale sau partizanat politic. Cum de s-a ajuns aici? Cel mai indicat ar fi să răspundă chiar Claudiu Buciu la această întrebare😁 . Este o situație, cel puțin, jenantă. Jurist de meserie fiind, să nu fii în stare să-ți păstrezi funcția în care ai fost ales de lugojeni, din cauza unor probleme… juridice, nu e deloc un lucru cu care să te poți lăuda. Știu, varianta pe care o parte a presei locale și chiar domnia sa o insinuează e cu totul alta, dar, hai să fim serioși, Claudiu Buciu a pierdut funcția de primar doar din vina lui și atât. Restul e doar „gargară” electorală pentru viitoarele alegeri, pentru care văd că deja și-a ales ca strategie „victimizarea” sa. Aici chiar îl înțeleg, că nici nu are altă variantă. Doar cu asfaltarea unei piste de atletism, cu o „Mare plombare” și cu seria de procese pierdute de Primărie pe timpul mandatului său, nu prea poate să se prezinte în fața alegătorilor la viitoarele alegeri… În mod normal, ca un act de demnitate și pentru a nu lăsa loc la anumite interpretări, ar trebui să se retragă complet și din viața administrativă locală. Rămânerea sa în momentul de față în Primărie, indiferent în ce fel de funcție, de consilier personal al primarului sau de City manager, nu ar face decât să complice și mai rău lucrurile. În primul rând, o victimă sigură ar deveni actualul primar, Bogdan Blidariu. Acesta, politic, ar fi terminat. Va rămâne fără suportul partidului liberal și lugojenii îl vor cataloga drept „marioneta” lui Buciu. Orice încercare a sa de a mai participa pe viitor în viața politică lugojeană ar fi de prisos. Rămânerea lui Claudiu Buciu în Primărie ar mai alimenta și suspiciunile de afaceri imobiliare de care, mai voalat, mai pe față, este acuzat Claudiu Buciu. Deh, e adevărat, lumea e rea, dar nici trecutul lui Claudiu Buciu în acest domeniu nu-l l-a ajutat deloc pentru a le infirma… 😂 În cazul în care ar decide să părăsescă Primăria, acestea ar dispărea și, dacă va participa la viitoarele alegeri, asta chiar l-ar ajuta. Mă rog, decizia îi aparține în totalitate. Din punctul meu de vedere, acest caz „Buciu” este încheiat. Și așa va rămâne și în istoria Lugojului: Claudiu Buciu, primar al municipiului Lugoj, în perioada 27.09.2020-7.07.2022.

O duminică frumoasă vă urez! Sondajul de opinie:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: