Ei, s-au cam dus zilele cu „Spital nou de 150 de milioane de euro”, „Parcuri fotovoltaice” sau „Bază sportivă cu bazin de înot la Hipodrom”! Și ce poze frumoase erau atunci…😂 – Cu ochiu’ pe presă (10.10-16.10.2022)

Săptămâna aceasta am rămas plăcut surprins să văd că ambele săptămânale au început să „ofere” cam aceleași știri. Și asta, în contextul în care „ne-a declarat” a cam dispărut de pe scena politico-administrativă lugojeană. Au dispărut și pozele frumoase „create pe calculator” cu care efectiv ne amețeau, nu cu foarte mult timp în urmă. În sfârșit, pot spune că am răsfoit o presă locală ancorată în cotidian, în care cu greu am mai găsit știri pe care să le pot comenta. Dar, totuși, am găsit. Nimeni nu-i perfect… 😁

Augustin Bercean

Eram tare curios să văd cum tratează subiectul „cazul Buciu” cele 2 săptămânale. Săptămâna trecută, întâmplarea a făcut ca decizia instanței de judecată să fie dată chiar în ziua în care au apărut Actualitatea și Redeșteptarea și, astfel, informația nu a mai putut fi tipărită. Dar au tipărit-o săptămâna aceasta… 😉

Săptămânalul Actualitatea prezintă acest subiect în pagina 3, în știrea: „Claudiu Buciu a pierdut definitiv funcția de primar. Urmează… alegeri parțiale!”, semnată de Denisa Grega. O prezentare succintă a deciziei instanței urmată de o scurtă declarație a prefectului Mihai Ritivoiu, referitor la ce va urma:

„Pe viitor, funcția va fi vacantă iar Guvernul va organiza alegeri în momentul în care acestea se vor organiza la nivel național. Din ce înțeleg, Guvernul întenționează să organizeze alegeri. Nu știu acum dacă Lugojul va intra în aceste alegeri parțiale și nu știu când vor avea loc. Sunt mai multe localități unde primarii și-au pierdut mandatul. Eu țin să-i asigur pe lugojeni de întregul meu suport și de dorința mea ca lucrurile să mergă înainte cât de bine se poate în această tranziție.”-prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, Săptămânalul Actualitatea

În Săptămânalul Redeșteptarea informația despre demiterea definitivă a lui Claudiu Buciu, chiar dacă survine la o săptămână după apariția ei, este tratată mult mai pe larg, inclusiv cu poză pe prima pagină. Titlul este „Decizie definitivă! Claudiu Buciu nu mai este primarul Lugojului, Blidariu continuă programul administrativ” și este semnată de către Cristian Ghinea. Practic, în știre sunt prezentate mai multe declarații pe această temă. Prima aparține fostului primar și este, de fapt, declarația pe care a postat-o pe pagina personală de facebook, cu o săptămână în urmă. M-a mirat faptul că, deși a fost corectat „clipitul din palme”, apărut în textul inițial, cel de pe pagina personală de facebook a lui Claudiu Buciu, „topogane” și ”repercursiuni”, din aceeași pagină, au rămas…😋. Este și o declarație a actualului primar, Bogdan Blidariu. Și această declarație o citisem înainte, tot în ziua când a fost făcută publică decizia instanței, dar era dată pentru un un alt site lugojean de știri. Poate, datorită faptului că Redeșteptarea și respectivul site împart aceeași adresă de redacție (așa e trecut la ambele, pe paginile proprii de facebook), cine știe, or fi împărțind și același reportofon. Altfel nu-mi explic… 😂 Mai apare și o declarație a prefectului județului Timiș, Mihai Ritivoiu, tot pe acest subiect. De fapt, ce mi-a atras mie atenția a fost ultima propoziție din știre. M-a cam pus rău de tot pe gânduri:

„Până la alte decizii, deocamdată, Claudiu Buciu rămâne consilierul personal al primarului interimar Bogdan Blidariu”Săptămânalul Redeșteptarea.

Hopa! Până mai ieri, se „trâmbița” sus și tare, mai ales într-un anumit site local de știri, că Buciu va prelua funcția de City manager. La o săptămână după, e „dat” doar ca simplu consiler personal… Este o foarte mare diferență între cele două funcții, cea de City manager și consiler personal. Și ca răspundere, dar mai ales financiar. Oricum, nici până acum nu am înțeles cum un consilier personal al primarului și-a permis, dintr-un salariu de nici 1000 de euro/lună, să plece cu avionul în fiecare week-end în Germania. Hai să zicem că au fost doar 3 luni și, poate, a făcut omu’ un efort, până la aflarea deciziei. Dar dacă nu vor fi alegeri anticipate, ce o să facă? Cum își va perimte traiul acesta, timp de aproape 2 ani? De unde bani? Am mai spus eu că rămânerea lui Claudiu Buciu în primărie va naște o sumedenie de suspiciuni la adresa sa.

Un alt subiect dezbătut de ambele săptămânale, Actualitatea și Redeșteptarea, este cel referitor la cazul (alt caz!😂) unui lugojean care, deși a câștigat în instanță un proces cu Primăria Lugoj de mai bine de un an, aceasta nu a soluționat problema.

Săptămânalul Actualitatea oferă acestui subiect poza de prima pagină și un articol amplu în pagina 3. Titlul articolului este „Primăria a mai pierdut un proces!” și este semnat de Nicolae Silade. Ce mi s-a părut interesant în articol este că apare și părerea fostului primar Claudiu Buciu ( și mai zice lumea că eu am o obsesie cu acest nume! 😏) Totuși, este o declarație scurtă, la subiect, în care se explică de ce s-a întârziat până acum din partea Primăriei și se promite că se va rezolva totul. O declarație chiar demnă de un consilier personal!

Săptămânalul Redeșteptarea prezintă acest subiect tot în pagina 3, cu titlul „Trei procese pierdute! Primăria Lugoj, penalizată de instanță pentru refacerea unui trotuar”. Și aici, este prezentat acest caz al bietului om, care și-a găsit dreptatea în instanță, dar nu-l bagă nimeni în seamă. La fel, și aici apare declarația actualului consilier personal al primarului interimar. Dar ce declarație… 🙄 Ce citisem în Săptămânalul Actualitatea a fost, practic, un fragment din ce a declarat, pe acest „caz” Claudiu Buciu. Un fragment plin de bun simț. Restul declarației am găsit-o aici, în Redeșteptarea (ulterior am aflat că ea a fost postată, de fapt, pe pagina personală de facebook de către Claudiu Buciu). Iată o mostră din această declarație:

„Văd că acest cetățean, care a făcut exact ce trebuia, încearcă să ne găsească pe noi vinovați, fără să pomeneacă un cuvânt despre adevărații făptași, respectiv echipa PSD. Totul miroase a publicitate electorală ieftină, precum cea urmărită și de fosta administrație specializată în hoții și spoieli” -Claudiu Buciu, Săptămânalul Redeșteptarea.

Sunt de acord cu ce spune Claudiu Buciu, că „totul miroase a publicitate electorală ieftină”. Exact, bine spus, TOTUL miroase așa…

Alt subiect interesant (cel puțin din punctul meu de vedere) și tratat de ambele săptămânale, Actualitatea și Redeșteptarea, este cel despre viitorii candidați pentru fotoliul de primar, de la viitoarele alegeri locale.

Săptămânalul Actualitatea prezintă, într-o știre din pagina 3, un prim pretendent la funcția de primar pentru alegerile locale. Este vorba despre lugojeanul Mihai Heimann. În articolul „Deși nu se știe când vor fi alegeri, se anunță candidații pentru funcția de primar”, după o scurtă prezentare a afacerii pe care domnul Heimann a avut-o în Lugoj în anii ’90 și după ce s-a specificat clar (😉!) cine i-a fost asociat, este publicată o declarație pe care respectivul viitor candidat a postat-o pe pagina personală de Facebook. Mihai Heimann pare foarte hotărât să câștige aceste alegeri, deși, contrar celor cântate de cei de la trupa The Rolling Stones, timpul nu prea mai este de partea domniei sale (aluzie la melodia Time Is On My Side) 😉. Trebuie un anumit curaj să începi o astfel de luptă, la șaptezeci și ceva de ani…

Săptămânalul Redeșteptarea oferă o știre mult mai amplă pe acest subiect, al candidaților pentru viitoarele alegeri. Ea e semnată de Ion Moldovan, dar și dacă nu era semnată, tot aș fi știut sigur cine a scris-o. Trecutul de cronicar sportiv și implicarea și în zi de azi în sportul lugojean al semnatarului, lasă urme adânci!😂. Titlul este „Joc de glezne! Încep să se anunțe candidații la alegerile care nu au fost anunțate” și se găsește în pagina 4. În articol, pe lângă aceeași declarație dată de Mihai Heimann pe pagina personală de facebook (desigur, este amintită și afacerea pe care acesta a avut-o în Lugoj în anii ’90, și, mai ales, cine i-a fost asociat 😁) sunt prezentate și posibilele variante ale celorlalte partide. Este inserată și o declarație a liderului PSD Timiș, Aflred Simonis, care consfințește candidatura lui Călin Dobra, din partea PSD, la alegerile locale:

„Pentru Lugoj, Călin Dobra este categoric candidatul PSD. S-a implicat foarte mult în ultima perioadă în Lugoj. Am apreciat faptul că a putut să o ia de la capăt în Lugoj și să construiască o organizație aproape de la zero(…)”– președinte PSD Timiș, Alfred Simonis, Săptămânalul Redeșteptarea

Simpatică este și părerea exprimată în articol de semnatarul articolului față de un fost viceprimar al orașului, din perioada „Boldea”. Este vorba de Cristian Galescu, văzut de Ion Moldovan „poate cel mai bun produs al lor (al PSD Lugoj, n.r.) din ultimii ani”, ”care a fost tras pe linie moartă”. Din câte îmi amintesc eu, „produsul” respectiv s-a făcut remarcat doar în ultima perioadă, când a votat alături de consilierii PNL pentru desființarea instituțiilor de cultură lugojene. Din acest motiv a și fost „tras pe linie moartă” de către PSD Lugoj!😋 Na, unii se pricep la sport, alții la cultură, nimeni nu-i perfect, cum am mai spus 😂

La final, mi-a mai atras atenția o știre din Săptămânalul Redeșteptarea, „aruncată” într-un colț al paginii 3 și cu o mică poză în alb negru, cu titlul: „Bani de la Guvern pentru amenajarea unui teren de minifotbal la Măguri”. Ei, s-au cam dus zilele cu „Spital nou de 150 de milioane de euro”, „Parcuri fotovoltaice” sau „Bază sportivă cu bazin de înot la Hipodrom”! Și ce poze frumoase erau atunci…😂

Atât pentru săptămâna aceasta. Nu uitați să cumpărați cele două săptămânale, Actualitatea și Redeșteptarea! Un week-end frumos să aveți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: