A început campania electorală la Lugoj?-Comentariile săptămânii (24.10-30.10.2022)

Chiar nu s-ar cădea să fac eu pe „fata mare” și să nu recunosc că știam mai demult că a început campania electorală la Lugoj (cam de pe la începutul lui iulie… 😁), dar un articol pe care l-am citit în Săptămânalul Actualitatea m-a trezit de tot la realitate. Atunci când am început să fac revista presei, cu aproape un an și jumătate în urmă, nu am fost deloc fan al acestui ziar. Ba, din contră… 😋 Poate că, la timpul respectiv, supărarea mea se datora și faptului că știam potențialul jurnalistic al celui care conduce de ani buni această publicație și care, la timpul respectiv, nu-l mai folosea deloc. Din fericire, spre binele jurnalismului, lucrurile s-au mai schimbat 😉

Augustin Bercean

Chiar dacă nu mai fac revista presei, asta nu înseamnă că nu sunt la zi cu ce e scris în presa locală. Chiar și în cea online… Și uneori mi se „apleacă” și mie când citesc unele articole cu titluri „bombă” în care se tot chinuie unii să facă din țânțar armăsar și să prezinte o „realitate” existentă doar în mintea unora. Am găsit, totuși, un articol care pune punctul pe i. Mi-a plăcut mult. De aceea m-am gândit ca astăzi, la „Comentariile săptămânii”, să postez acest articol. Semnatarul lui este Nicolae Silade și a apărut în Săptămânalul Actualitatea, nr. 1294:

Din cele peste 5 milioane de lei de la MDLPA, Lugojul beneficiază de doar 640.586 de lei

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat 5 noi contracte de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de 5.791.840,29 de lei, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice ți Administrației.

Din această sumă, Lugojul beneficiază de doar 640.586,92 lei, în timp ce un alt municipiu, Săcele, mult mai mic decât Lugojul, primește 3.446.058,63 lei.

  • municipiul Săcele, pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în zona urbană marginalizată, va beneficia de 3.446.058,63 lei;
  • municipiul Lugoj va beneficia de 640.586,92 lei pentru rețeaua de canalizare și racordurile individuale în cartierul Herendești-Bocșei;
  • municipiul Gherla, pentru amenajarea unor sensuri unice și a unor parcări de biciclete în preajmagrădinițelor, școlilor și liceelor, va beneficia de 209.541,15 lei

Curios (sau poate doar o coincidență) este faptul că aprobările au început să vină după demiterea primarului Claudiu Buciu.

Unii cu cereri de finanțare aprobate, alții cu contracte încheiate

Ministerul Dezvoltării finanțează 1496 investiții, în 1149 localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul deezvoltării, Cseke Atilla.

Sunt 1149 localități în România care vor prmi peste 7 miliarde de lei de la Ministerul Dezvoltării. Lista proiectelor, în valoare totală de 7.126.942.691,89 lei, a fost publicată pe site-ul http://www.mdlpa.ro

E vorba, deci, de o adevărată ploaie de aprobări. Din cele 434 de proiecte noi aprobate, în valoare de 3.319.534039,03, Municipiul Lugoj a primit aprobare pentru 6 cereri de finanțare, în valoare totală de 35.097.230,46 lei.

Vă mai prezentăm câteva cereri de proiecte aprobate de Ministerul Dezvoltării, la Componenta C5-Valul renovării, cu mențiunea că SUNT DOAR CERERI DE FINANȚARE APROBATE (URMEAZĂ ÎNCHEIEREA CONTRACTELOR, APOI FINANȚAREA ȘI APOI ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR).

  1. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 , str. Ceahlăului, nr. 21”-5.262.838,88 lei;
  2. „Reabilitare Energetică Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, corp C2, C10, str. Gheorghe Doja, nr.41”-17.913.803,75 lei;
  3. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4, Aleea Brazilor, nr. 3”-4.483.340,75 lei;
  4. „Reabilitare Energetică Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”, corp C3-817.075,66 lei;
  5. „Reabilitare Energetică Școala Gimnazială Nr. 4, str. V.V Delamarina, nr.21, corp C2, corp C3 și strada Ștefan cel Mare, nr. 7, corp C1, C2 și C4”-5.340.633,30 lei
  6. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, str. Făgetului nr.52”-1.314.538,12 lei

Iar asta în timp ce, tot prin Componenta 5-Valul renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost semnate deja 14 contracte, între care unul pentru renovarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale din municipiul Caransebeș, în valoare de 9.412.397,53 lei, iar cinci pentru renovarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale, din orașul Sânnicolaul Mare, în valoare de 63.151.746,79 lei.

Din recorduri în recorduri: aprobarea unor cereri este considerată o adevărată victorie

Toate aceste aprobări de cereri sunt însă considerate adevărate victorii și recorduri după recorduri de către interimarii noștri, dar mai ales de către fostul primar ales și demis și încă în exercițiu, care se laudă (iarăși nu știm în ce calitate) pe pagina sa de Facebook că „după ani și ani de promisiuni, introducerea canalizării în cartierul Herendești -Bocșei va fi realizată din fonduri europene”.

Și,mai mult decât atât, acum le mulțumește „trântorilor, incompetenților și frânarilor dezvoltării”, tuturor colegilor „care au pus umărul până acum la întocmirea , depunerea și obținerea finanțăriipentru toate aceste proiecte”.

Bine că, în final, fostul primar ales și demis și încă în exercițiu recunoaște că greul abia acum începe: „Urmează o parte și mai grea, punerea în opră a lucrărilor finanțate”

Nicolae Silade – Săptămânalul Actualitatea, Nr. 1294, 27 Octombrie-2 Noiembrie 2022”

Interesant articolul, nu? Cam multe cifre, recunosc, dar au fost prezentate la adevărata lor valoare. Și nici nu este un articol antiBuciu, cum s-ar crede. Din contră, pot spune. A fost prezentată activitatea unei administrații locale într-un mod CORECT! S-au primit bani pentru lucrările din Lugoj? DA! S-au aprobat finanțări pentru lucrările din Lugoj? DA! Avem noi cea mai tare administrație din țară, care realizează adevărate victorii și recorduri după recorduri? NU! S-a văzut clar cum orașe mult mai mici decât Lugojul au primit cu mult mai mulți bani. Și mai este un amănunt, pe care unii se fac că l-au uitat: finanțările prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 s-au dat în urma proiectelor începute de fosta administrație 😁. A început campania electorală la Lugoj? Eu zic că da, dar vă las și pe dumneavoastră să vă dați cu părerea în sondajul de opinie. O duminică frumoasă vă doresc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: