În politică, niciodată să nu spui niciodată… Comentariile săptămânii (27.03 – 1.04.2023)

În ultima perioadă, în spațiul public a devenit foarte comentată ideea despre o posibilă viitoare alianță între PSD și PNL, pentru alegerile din 2024 (locale, naționale și de care or mai fi ele). Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe declarații în acest sens, ceea ce indică o atenție sporită acestei posibilități. C-o fi bine, c-o fi rău, ce repercusiuni ar avea ea asupra vieții politice lugojene, nimeni nu poate știi sigur. Doar simple presupuneri… (și un sondaj de opinie, la final)

Augustin Bercean

O nouă alianță între PSD și PNL nu ar fi deloc o noutate pentru politicul mioritic. În 2011, ceea ce nu ar fi crezut nimeni la începutul anilor ’90 că ar fi posibil vreodată, s-a întâmplat: PSD și PNL au format o alianță (din care mai făcea parte, la timpul respectiv, și PC-ul lui Voiculescu). Scopul declarat la aceea dată (sau, cum s-ar zice mai pe șleau, „ce i-a mânat pe ei în luptă!”) a fost dorința comună a lor de a-l înlătura pe Traian Băsescu de la conducerea țării. Chiar dacă acest lucru nu l-au reușit, cele două partide (teoretic, antagoniste în doctrine), au „zburdat” pe la guvernarea României timp de trei ani, mână în mână, chiar sub sub regimul băsescian. Abia prin 2014, liberalii s-au supărat, și-au luat jucăriile și au plecat. Și povestea idilică s-a încheiat… A urmat perioada Iohannis, cu celebrul cuvânt PESEDE rostit despre tot ce nu-i era pe plac. Atunci nimeni nu ar mai fi crezut că ar mai fi posibilă o nouă idilă. Dar niciodată să nu spui niciodată, cel puțin nu în politică… De fapt, mai ales în politică, unde memoria ori e foarte scurtă, ori nu există deloc. Și Iohannis a uitat să mai rostească acel cuvânt de ceva vreme, nu? Iată că acum, actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu, ne servește, cel puțin la nivel declarativ, o nouă idee despre o alianță între cele două partide.

Tebuie să recunoaștem că, pentru economia unui stat, o stabilitate politică reprezintă un avantaj fantastic. Chiar dacă au fost destule „scârțâieli” în guvernarea actuală PNL-PSD, liniștea de care s-a bucurat economia, mai ales în această perioadă zbuciumată, a fost utilă. Multe voci au lăsat să se înțeleagă că „liniștea” a fost impusă de către Bruxelles, nicidecum creionată la București, de către cele 2 partide. Cunoscându-i pe politicienii noștri, mai degrabă așa o fi, că, cel puțin, pare logic. Dar socotelile se vor mai schimba puțin, dacă cele două partide vor „betona” această „înțelegere” pentru anul electoral 2024, printr-o alianță în toată regula. Nici nu mai încape vreo îndoială cine va conduce România, după 2024, dacă această Alianță ar exista. Comparativ cu 2011, mai mult ca sigur că cele două partide prietene vor reuși să obțină și fotoliul prezidențial. Adică România se va transforma într-un fel de S.C. PSD-PNL. srl, cam cum a fost pe timpul PSD, în perioada 2000-2004… Ce trai și ce viață va mai fi pentru unii…Marele câștigător al acestei povești, fără doar și poate, va fi PSD-ul. La procentele și la bazinul electoral de care încă dispune în momentul de față, are de unde să-și permită să mai și piardă din susținători. În schimb, cred eu. singurii care vor deconta ceva în fața istoriei, vor fi cei de la PNL… Poate de aceea se aude doar vocea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pomenind de această alianță și din partea PNL, nimeni. Presupun că unii dintre domniile lor, cei cu ochii mai larg deschiși și mai puțin albaștrii, au văzut realitatea destul de cruntă care îi așteaptă. După 10 ani prezidențiali „marca Iohannis” și după promisiunile electorale de „30 de zile” ale lui Rareș Bogdan, PNL-ul oricum este, în momentul de față, în declin. O alianță cu PSD mai mult ca sigur că l-ar îngropa.

La Lugoj, în cazul unei alianțe PSD-PNL, situația ar deveni foarte, foarte interesantă (sau bizară, pentru unii). Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu (PNL), și-a clădit campania electorală pentru alegerile din 2020 pe tema luptei împotriva „pesedeului, care timp de 12 ani a distrus orașul”. Sunt de notorietate și „dialogurile” spumoase (de la distanță, pe rețelele de socializare) purtate între președintele PSD Lugoj, Călin Dobra, și Claudiu Buciu, din ultima perioadă. Chiar îmi este greu să îmi imaginez un tandem electoral local format din domniile lor. Indiferent cine și pentru ce funcție ar candida. Și, credeți-mă, chiar nu stau rău la capitolul imaginație… O variantă de luat în calcul ar fi și retragerea lui Claudiu Buciu din PNL (mai ales că se știe relația pe care acesta o are cu mai marii de la Timișoara) și candidatura domniei sale ca independent. În acest caz, Călin Dobra ar deveni propunerea noii alianțe pentru funcția de primar și șansele i-ar crește semnificativ. O altă variantă ar fi și alegerea lui Claudiu Buciu ca propunere a alianței! Să nu uităm că politica e politică și, uneori, ordinele care vin de la București sunt executate cu plăcere, dacă e nevoie…

Chiar dacă în momentul de față doctorul Floroni pornește favorit în mai toate sondajele de opinie lugojene, o astfel de alianță între PSD și PNL, cu Dobra sau cu Buciu vârfuri de lance, ar reconfigura destul de substanțial lupta pentru fotoliul de primar. Sincer, eu nu o văd funcțională, dar, cum am mai spus, în politică, niciodată să nu spui niciodată…

Sondaj de opinie:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: