„Buciu nu-l iubește pe Dobra, Dobra nu-l iubește pe Buciu și Floroni stă pe margine și „își ascute bisturiul„”😉 -Revista presei locale (11-17.11.2021)

Din nou, o săptămână destul de săracă în evenimente. Noroc că politica „centrală” ridică ceva valuri prin politica „provincială” și astfel mai avem despre ce bârfi. Că ce se întâmplă în politica locală, doar din bârfe auzi, că de scris despre ea, prea puțin se scrie. E adevărat, nici opoziția locală nu oferă subiecte de presă, decât foarte rar, așa că îi înțeleg pe „presari” de ce preferă oficialul „ne-a declarat…”. E mult mai simplu și, din mai multe puncte de vedere, chiar benefic, pentru ei … Ei, se mai întâmplă, uneori, să scrie și fără dictare, dar atunci nu prea au subiecte, că nu se văd din cauza …bălăriilor. 😀 Dar hai să vedem care sunt știrile care mi-au atras atenția, săptămâna aceasta:

Augustin Bercean
  • Săptămânalul Redeșteptarea preia tema principală a știrilor naționale, noua alianță PNL-PSD, în principala știre a săptămânii. Titlul este un sinonim al cuvântului „politică”, sau, cel puțin, așa cred eu. Ca să aflați care e, cumpărați ziarul, că eu nu am de gând să-l scriu. Atacul, prin mesajul oferit de poza de pe prima pagină, este către PNL-ul de la „centru”. Este o poza în care apar Orban și Iohannis în vizita din 2019, de la Lugoj (Doamne, cât s-or fi chinuit cei de la Redeșteptarea să găsescă o poză fără Claudiu Buciu, organizatorul acelei întâlniri „de suflet” cu „președintele nostru” 😂). Deh, anii trec… Mă rog, să revenim la știre. După o scurtă descriere explicativă a situației naționale, Cristian Ghinea ne introduce în culisele politicii locale, prezentând trei declarații, ale celor mai importanți lideri politici locali, Claudiu Buciu, „simplu membru PNL”, dar primar cu majoritate simplă în Consiliul Local, Călin Dobra, președinte al PSD-Lugoj, și Erwin Floroni, „chirurgul”, președinte al USR-Lugoj. Nimic surprinzător. Pozițiile celor trei, față de „logodna națională între PNL și PSD”, transpusă în urbea noastră, erau evidente. Buciu nu-l iubește pe Dobra, Dobra nu-l iubește pe Buciu și Floroni stă pe margine și „își ascute bisturiul”. Am remarcat însă câteva distonanțe în declarația primarului Claudiu Buciu. Una dintre ele este afirmația: „Ne-au trebuit șase ani să scăpăm Lugojul de administrația PSD(…)”.Hmmm. oricum aș calcula, îmi tot dă cu „rest” rezultatul anilor. Șase ani? „NE-AU” trebuit? Cu patru ani înainte de alegerile din 2020, Buciu candida ca „independent”. Ulterior s-a aflat că este și liberal și că va candida din partea PNL, pentru funcția de primar. Deci, cu șase ani în urmă, nu era niciun plural, doar singularul. Corect ar fi fost „șase ani MI-AU trebuit…”. Ori gramatica, ori matematica, ori ambele, nu sunt punctele sale forte 😉.
  • O altă știre interesantă este cea în care este vorba despre amenda primită de la Garda de Mediu, vara aceasta. Titlul este „Amendă anulată! Primarul Claudiu Buciu câștigă în primă instanță „meciul” cu Garda de Mediu”.Amănuntul pe care nu îl știam (se poate să se fi scris, la timpul respectiv, dar să fi omis eu acest amănunt…) este că amenda, în valoare de 90.000 de lei, a fost dată primarului, nu administrației. Acuma înțeleg eu nervozitatea de atunci și cuvintele pe care le-a adresat primarul Șefului Gărzii, la acea dată, Berceanu. 90.000 de lei, echivalentul a 10 salarii nete ale edilului… Da, se justifică nervozitatea. E o victorie în primă instanță. Mai urmează recursul. E, totuși, primarul nostru și, în virtutea patriotismului local, să ținem cu el și la recurs și să îi urăm Baftă! 😊
  • Revine în discuție mai vechea dispută electorală din 2020, construirea unui pod nou peste Timiș, în știrea „Fiecare adminstrație cu viziunea ei! O nouă propunere pentru construcția unui pod peste Timiș”. Calculul făcut de administrația Boldea, cu ceva ani în urmă, nu e bun. Administrația actuală admite că este nevoie de un pod nou, dar în altă parte. Cam așa reiese din știre. Podul cel nou se vrea construit după „podul lui Boldea”, și va face legătura între starda Gheorghe Lazăr și Ștefan cel Mare. Acesta ar fi a șasea trecere peste râul Timiș, în orașul Lugoj. Avem Podul de „trenuri”, Pasarela „lui Leucuța”, Podul de „beton”, Podul de „fier”, Pasarela „lui Boldea” și Podul „de pe centură”. Proupun să se facă un concurs pentru alegerea numelui noului pod. Sau îl și știm, deja? 😁
  • O știre din sport, care m-a bucurat, este din gimnastică. Tinerii gimnaști lugojeni au obținut 15 medalii în finalele naționale . Un sincer Felicitări!, atât gimnaștilor, cât și antrenorilor !
  • În rubrica „Povești, locuri și oameni de altădată!” , Cristian Ghinea ne prezintă povestea librăriei „Ion Vidu”, care se va închide la finele acestu an. Articolul are la bază o poveste a librăriilor lugojene, interesantă și bine documentată istoric, spusă de Oliviu Gaidoș. Foarte interesant articol!
www.augustinbercean.com
  • Săptămânalul Actualitatea surprinde cu un titlu care, așa am crezut când l-am citit, va deschide o nouă etapă în politica redacțională a lui, una de ziar ancorat în realitatea cotidiană. „Bălăriile din Cimitirul Eroilor” este scris pe un colaj de poze care prezintă dezastrul din acel loc din cimitir. Am crezut că se vrea o „punere la colț” a administrației locale. Dar nu e așa. Am căutat în pagina a patra, unde era continuarea din prima pagină a știrii, și am dat de rubrica cu multe poze și care are mereu titlul schimbat. Este, în fapt, un atac la persoana  generalului de brigadă (r) Mircea Mândru, preşedintele filialei locale a Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Colonel Lucian Marinescu”, învinovățit de cei de la Actualitatea, printr-un text foarte subtil, de cum este întreținut acel loc. Așa o fi. Teoretic, Cimitirul aparține Primăriei Lugoj și este dat în administrare Bisericii Ortodoxe.
  • O altă știre interesantă este cea despre suma de 100 de milioane de lei de care beneficiază Municipiul Lugoj (este ceva, pe lângă 0 lei, pe care i-a primit Timișoara…), în cadrul Proiectului Anghel Saligny. În urma ședinței de consiliu, s-a hotărăt ca acești bani să fie folosiți pentru 3 obiective, reabilitare Podul de Fier, reabilitare Podul de Beton, 25 de milioane, și branșamente, 83 de milioane (suma e 108 milioane, dar așa e scris în știre…). Propunerea vine din partea Primăriei. Bine, banii nu sunt încă primiți, abia zilele următoare vor fi depuse cererile de finanțare pentru cele 3 obiective. Mai urmează încă o etapă, în care se va depune întreaga documentație. Chiar dacă va dura ceva, sunt foarte necesari acești bani, mai ales pentru cele două poduri lugojene…
  • Continuă și reportajul semnat de Remus V. GIORGIONI despre Masa Poganilor intitulat „Dezgropată din uitare, Masa Poganilor”. În acest număr se vorbește despre schimbarea sediului de la „Concordia” la „Dacia” și despre personalitățile care stăteau la acea masă. De citit!
  • Continuă și seria de prezentare a istoriei Conservatorului de Muzică din Lugoj, inițiată de profesorul Constantin-T. STAN. Din câte am aflat, concursul pentru ocuparea funcției de director la Școala de Arte lugojene s-a suspendat, din motive obiective (un singur dosar depus, dar respins, că nu corespundea…), așa că rămânem doar cu amintirea a ceea ce a fost cândva această școală emblematică lugojeană.

Atât pentru această săptămână. Un weekend frumos să aveți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: