Degeaba se vrea, dacă nu se poate! (Reforma promisă? Nimic altceva decât o glumă proastă…)-Comentariile săptămânii (23.10-29.10.2023)

Să tot vorbești (scrii) în termeni negativi despre actuala administrație devine obositor, atât pentru cel ce o face, dar și pentru cei care citesc. Dar nu ai altă opțiune, dacă acest cuvânt-deontologie, este tratat la adevărata lui valoare. Cu mai bine de trei ani în urmă, reforma promisă de actualii conducători ai urbei părea „lozul câștigător” pe care lugojenii îl trăseseră. Ce s-a ales de ea? Dacă ne uităm cum arată orașul și analizăm „faptele” administrative, nu ai cum să ajungi la altă concluzie decât că totul nu este nimic altceva decât o glumă proastă…

Mai țineți minte „hei rupul” cu care au început actualii conducători ai urbei așa zisa reformă administrativă? Înființări și desființări „fără număr” de instituții, într-un ritm alert și haotic, de nu mai știa nimeni cine, ce și, mai ales, unde lucrează prin administrația lugojeană. Tot ce ținea de „greaua moștenire”, aia care s-a „lăfăit pe banul public”, urma să fie nimicit, pentru a se face loc noilor idei „salvatoare”, care ar fi trebuit să pună Lugojul pe harta nu știu cui și să demonstreze lumii întregi ce înseamnă, cu adevărat, eficiența…

În teorie, totul părea minunat… În practică, în afară de un haos general, nu s-a întâmplat nimic. Așa zisa „reformă” pe care au „gândit-o” cei care azi încă mai stau prin birourile principale ale Primăriei a dat peste cap o întreagă activitate (în cultură, chiar au interzis activitatea mai bine de doi ani!) și a scuturat zdravăn bugetul local de bani.

Am aflat zilele trecute despre „fuziunea prin absorbție” a nou inființatei societăți lugojene „Apă și Canal” de către o altă nou înființată societate, tot lugojeană, numită „Transport local”. Cred că nimic altceva nu poate demonstra mai clar halul în care este administrat banul public în Lugoj. Societatea Apă și Canal, înființată de administrația Buciu cu surle și trâmbițe în martie 2021, a reușit „performanța” de a exista doar pentru a-și plăti salariile (chiar la înființare, a primit din partea nașil.. pardon, din partea Primăriei, suma de 200.000 de euro. Trăiască!). A, și era să uit. S-a mai remarcat și prin administratorii numiți de primărie. Ultimul dintre ei a devenit chiar vedetă într-un filmuleț postat pe o rețea de socializare, în care, în „desantul” organizat de „strategii” Blidariu/Buciu, executa ordine de „căutare și distrugere” de rețele clandestine de canalizare, prin curțile unor oameni (fie ei și politici…).

Repet, m-am cam săturat să scriu în termeni negativi despre activitatea actualei administrații locale, dar încercați și dumneavoastră să explicați în termeni pozitivi următoarele fapte:

Primăria Lugoj DECIDE:

  • ieșirea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș
  • înființarea Societății Apă și Canal
  • reintrarea în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș
  • fuziunea prin absorbție a Societății Apă și Canal de către Societatea Transport Local

Cum s-ar spune, în mai puțin de trei ani am ieșit dintr-o asociație, după care ne răzgândim și reintrăm, inființăm o societate care mai bine de doi ani nu are mai deloc activitate, pe care, într-un final apoteotic, o „lipim” de altă nou înființată societate, o societate care are cu totul și cu totul alt obiect de activitate față de cea „absorbită”. Și toate astea, în numele EFICIENȚEI !O ditamai reforma, nu?

Acest joc „de-a reforma” pe care „aleșii” noștri îl practică are urmări destul de grave pentru oraș. Haos, timp pierdut și bani cheltuiți, cam acestea ar fi cuvintele care descriu cel mai bine regulile lui. Chiar dacă intenția lor, a „aleșilor și nealeșilor” este una bună, lipsește totuși ceva. În mod normal, pentru a realiza cu adevărat o REFORMĂ, pe lângă DORINȚĂ, ar mai fi nevoie și de PUTINȚĂ. Dar, din păcate și după cum se vede și cu ochiul liber, aceasta lipsește cu desăvârșire. Ce să-i faci? Dacă nu-i de unde, nu-i…

O duminică frumoasă să aveți!

Lasă un comentariu

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑