„În prima fază, ca toți lăutarii de altfel, ne-am bucurat de primele 2-3 săptămâni, hai, chiar de prima lună”- Titel Brestovicean, scurt interviu

Nu sunt un pasionat al muzicii populare, al muzicii lăutărești și, sincer, chiar dacă mulți vor arunca cu pietre tricolore în mine, după ce vor citi, nici al folclorului românesc. Așa a fost să fie. Am crescut într-un mediu complet paralel cu aceste genuri muzicale. Asta nu înseamnă că nu respect artiștii din acest domeniu. Această perioadă pandemică i-a afectat, cred, cel mai mai mult. Nu doar spectacolele au fost interzise, ci și evenimentele (nunți, botezuri, „majorate”), care erau, practic, singura sursă de venit pentru mulți dintre ei. Despre această perioadă am decis să vorbesc cu Titel Brestovicean. De ce Titel? Pentru că este liderul unei formații foarte apreciate, este un muzician respectat și…pentru că mă cunoaște și știe că, dacă pun vreo întrebare nelalocul ei, nu o fac cu rea voință, ci doar din neștiință 😊.

Titel Brestovicean

Titel, formația pe care o conduci este una dintre cele mai apreciate din zona Banatului și nu numai. Sunteți printre cei mai invitați la evenimente. A venit anul 2020, luna martie, când s-a spus STOP acestor evenimente. Cât de tare ați fost afectați? Tu ești un artist care trăiește efectiv din muzică. Cât de tare ați fost afectați de prima perioadă de restricții?

Pentru noi, adică pentru familia mea, care avem ca sursă de venit DOAR muzica, a fost un moment când totul s-a oprit. Orice om care lucrează, pune și ceva deoparte, dacă e cât de cât chibzuit. În prima fază, ca toți lăutarii de altfel, ne-am bucurat de primele 2-3 săptămâni, hai, chiar de prima lună. Eram după o perioadă cu multe evenimente și puțină odihnă nu a stricat. Când am conștientizat că treaba aceasta va dura, nu a mai fost deloc „roz”. Asta cred că s-a întâmplat la toți. Am început să așteptăm „binele”, dar care nu a venit așa de repede. Abia anul acesta, 2021, ne-au dat voie să „prestăm”, dar cu număr limitat de persoane. Nu a fost o perioadă tocmai bună, dar nu avem ce face, trebuie să trecem prin ea și trebuie să sperăm la vremuri mai bune

Dacă îmi amintesc bine, anul trecut ați beneficiat și de un ajutor din partea Guvernului. Îmi amintesc că mi-a povestit mai demult că le-ai cerut colegilor din formația ta să își facă PFA-uri. La timpul respectiv a părut ceva neobișnuit în branșa în care lucrați voi. Le-a prins bine acum…

Eu întotdeauna am căutat să fac totul legal. Cu mult timp înaintea pandemiei, le-am spus colegilor mei de trupă că ar trebui să-și facă PFA. Noi, eu și Dana (Gruescu n.a.), soția mea, avem un s.r.l. Eu, dacă luam un eveniment, trebuia să împart banii celor din formație și singurul mod legal de a o face era așa. Astfel, toți colegii mei din trupă au avut PFA și le-a prins foarte bine în timpul pandemiei, pentru că au beneficiat de acel ajutor guvernamental.

Cred că ar fi un moment bun să prezinți și formația…

Da. Colegii mei sunt: Ionel Groza-sax, Nelu Iencea-sax, Răzvan Curtu-orgă electronică, Dana Gruescu-solistă, Toni Bagiu-solist și eu, Titel Brestovicean-armonică sârbească

Anul acesta a fost cu mai puține restricții . A fost mai bine pentru voi?

A fost mult mai bine. Am prevăzut că s-ar putea să se repete situația cu restricțiile. Se tot vorbea că nu se vaccinează lumea, că va veni și valul patru etc. Aunci am încercat să comprimăm toate evenimentele până la jumătatea lui octombrie. În mod normal, sezonul evenimentelor la noi se încheie pe 15 noiembrie, când intrăm în Postul Crăciunului. Așa că nu am fost prea surprinși de noile restricții. Au rămas doar câteva, puține, pe care nu am putut să le onorăm și a trebuit să le reprogramâm.

Sperăm să fie mai bine în viitor.

Sperăm! Totul e să avem răbdare.

Tu, împreună cu soția ta, Dana Gruescu, din punct de vedere muzical, cum ați petrecut perioada aceasta cu restricții ? Ați compus ceva nou, ați repetat mai mult?

În prima perioadă, aia din 2020, am stat cam relaxați. După o lună, două, când am mai reînceput să cântăm, ne-am dat seama că lipsa studiului de zi cu zi și-a pus amprenta, Observând la timp, am hotărît să încep repetițiile cu colegii. Bineînțeles, cu colegii care au putut să vină, că unul dintre ei este din Serbia, din Banatul Sârbesc. Din cauza restricțiilor nu a avut voie să vină un an și ceva în țară. A fost foarte greu, că a trebuit să facem repetiții online.

Ați scos ceva piese noi?

Avem câteva proiecte. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca la sfârșitul lui noiembrie să lansăm o piesă. Muzical e gata, mai avem partea de video.

Mulțumesc, Titel. Succes în continuare!

www.augustinbercean.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: