Și ultima Revistă a presei lugojene din acest an. Când am început această rubrică, cu aproximativ 9 luni în urmă, nu am crezut că va avea impactul pe care îl are. Trebuie să recunosc, adevărata muncă o prestează jurnaliștii locali și, pentru asta, țin să le mulțumesc. Eu doar „chibițez” la cele scrise de ei. Că se mai supără uneori că-i critic, asta e. Și-au asumat o meserie foarte grea, pe care ar trebui să o respecte. Au fost și foarte multe știri pentru care ar fi trebuit să-i laud (am și făcut lucrul acesta, uneori…), dar am preferat partea critică în Revistă, deoarece ajută, zic eu, la realizarea acelei echidistanțe, care ar trebui să fie atributul esențial al presei. Că tot am vorbit de critică, să începem Revista presei lugojene😀:

- Prima știre care mi-a atras atenția săptămâna aceasta este cea referitoare la „Intersecția morții”. Subiectul a fost dezbătut atât în site-ul Lugoj Info (vezi știrea AICI), cu titlul: „Ei nu au văzut niciun accident. Consilierii USR și PSD din Lugoj blochează sensul giratoriu de pe Tapiei”, și în Redeșteptarea, cu titlul: „Intersecția morții rămâne vie”. Ambele publicații, mai ales prin subtitlurile alese, „Consilierii PSD și USR și-au dat mâna încă o dată și blochează unul din cele mai solicitate proiecte din mandatul lui Buciu” – cel din Lugoj Info și „câțiva consilieri nu au dorit achiziția unui teren pentru construirea sensului giratoriu”-cel din Redeșteptarea, au desconspirat din start de care „parte a baricadei” sunt în această problemă. În câteva cuvinte, ambele știri susțin următoarele: în ședința de Consiliu de marți, primarul Claudiu Buciu a propus achiziționarea unui teren care va fi folosit pentru rezolvarea situației din „intersecția morții”, de pe centura Lugojului, dar „unii” consilieri nu au fost de acord, și, astfel, din cauza lor, „carnagiul” provocat de acea intersecție va continua. Bineînțeles, nu este prezentată nicio declarație din partea „acelor” consilieri, prin care să fie arătat și punctul lor de vedere. Că tot vorbeam, în introducerea acestei rubrici, de echidistanță… Citite cu atenție, ambele știri omit să amintească faptul că „Intersecția morții” aparține CNAIR, care este cea care are dreptul legal să construiască ceva pe Centură. Primăria nu are acest drept, chiar ar fi ilegal să o facă. Pe baza unor vorbe precum că: „În urma unor discuții care au avut loc la București, Buciu a luat pe cont propriu construirea sensului giratoriu”-Lugoj Info, nu ai cum să votezi achiziționarea unui teren… Dacă ar fi existat măcar un document din partea CNAIR care să admită necesitatea cumpărării acelui teren de către Primăria Lugoj, ar fi fost altceva, dar așa… Nu pot să înțeleg vorbele viceprimarului Bogdan Blidariu, prin care „a atenționat că votul împotrivă ar însemna asumarea deceselor care vor surveni în urma accidentelor în acea zonă” – Redeșteptarea. Este o acuzație pentru care, dacă aș fi în locul „acelor” consilieri, l-aș da în judecată. Primăria nu este în stare să arate niciun document legal justificativ pentru cumpărarea acelui teren, dar consilierii care nu voteză „pentru” din acest motiv sunt învinovățiți de accidentele din acea intersecție. E prea mult pentru mine să mai înțeleg ceva…
- O altă știre care a apărut în Redeșteptarea are ca subiect tot ședința de Consiliu Local, care a avut loc marți, 28 decembrie 2021. Titlul este „Scandal!” și, practic, povestește desfășurarea ședinței. Despre mărirea taxelor și impozitelor locale în Lugoj, am scris în Comentariile săptămânii, de ieri (vezi AICI), deci nu mai reiau subiectul. Ce am mai aflat din știre a fost că viceprimarul Bogdan Blidariu a depus amendamente la propriul (reprezintă Primăria, nu?) proiect de hotărâre 😂, că a fost un schimb de replici dure între acesta și consilierul PSD, Nicu Bădina, unde, acesta din urmă, a folosit, din nou, un limbaj „colorat” (comparativ cu alte expresii spuse de consilierul Nicu Bădina de-a lungul timpului în ședințele de consilu, acestea au fost chiar de bun simț 😂) și că revoluționarii lugojeni au rămas fără facilități la plata impozitelor. La acest ultim punct m-ar fi interesat să știu dacă Primăria Lugoj a prezentat o listă cu acești revoluționari și suma de bani cu care se va majora bugetul local, de anul viitor, prin plata impozitelor de către aceștia . Să fie o nouă poliță pe care i-o plătește Claudiu Buciu lui Petrică Balint (BD)? În campania electorală, tot la 3 cuvinte, auzeam numele Petrică Balint (BD). De vreun an, nu l-am mai auzit. Să fi început Claudiu Buciu „cruciada” promisă atunci?
- În pagina trei din Redeșteptarea, Cristian Ghinea ne anunță că „Scăpăm de autovehiculele second hand din transportul public”. În știre, suntem anunțați că Primăria va achiziționa 10 microbuze noi. Știu, informația este mai veche, dar noutatea este că acestea nu vor mai fi „hibrid”, că ar fi prea scumpe (parcă erau estimate la vreo 50.000 de euro/bucată, inițial), că abia acum a fost finalizat caietul de sarcini și că, din ianuarie, va putea fi „lansată” licitația. Deci, vom avea 10 microbuze noi, achiziționate din banii Primăriei, de administrația Buciu, și 9 autobuze electrice, obținute cu bani guvernamentali, de către fosta administrație Boldea. Dacă se ține de cuvânt primarul și repară și cele 14 stații cu refugiu, problema transportului public din Lugoj este rezolvată 100%. Ce bine ar fi să fie așa…
- Că tot sunt la pagina trei din Redeșteptarea, voi vorbi și de știrea semnată de Dumitru Toma, „Prefect schimbat! Mihai Ritivoiu va fi noul reprezentant al Guvernului în Timiș”. În știre ne este prezentat noul prefect PSD al județului, Mihai Ritivoiu.. Are o carte de vizită impresionantă, trebuie să recunosc! Ce a omis să spună semnatarul articolului este că Mihai Ritivoiu, în 2017, mi-a înmânat, din partea Consilului Județean Timiș și a Fundației Jazz Banat, distincția de „managerul cultural al anului” și că, în 2018, pe Scena Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj, în cadrul Galei Premiilor Jazz Lugojene, Mihai Ritivoiu a primit o Diplomă de Excelență din partea Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, pentru „promovarea muzicii jazz”. Na, dacă a omis Dumitru Toma chestiile astea, vi le-am spus eu😉.
- Tot răsfoind Redeșteptarea, am găsit, în pagina zece, știrea despre Comasarea școlilor 3 și 4. Titlul este„Schimbare de plan! ISJ Timiș a hotărât ca Școala Gimnazială Nr.4 să fie cea care absoarbe Școala Gimnazială Nr.3” În știre apare și declarația primarului Claudiu Buciu, care este puțin mirat că decizia de absorbție este alta decât cea aleasă de domnia sa: „Nu cunosc motivele care stau în spatele deciziei Inspectoratului Școlar Județean”. Părerea mea despre acest subiect am expus-o în revista presei lugojene de săptămâna trecută (vezi AICI).
- În pagina de cultură din Redeșteptarea, Cristian Ghinea semnează articolul „Susține cultura! Lugojeanul Paul Corbeanu, premiat la Gala Excelenței Bănățene 2021”. Paul Corbeanu, reprezentatntul STK System s.r.l., a primit Premiul de „Demn Susținător al Excelenței”, distincție acordată „în semn de recunoaștere și apreciere pentru susținerea culturii și excelenței în Timișoara și Banat”. Felicitări!
Atât pentru anul acesta😊! Vă doresc tuturor „Un An Nou Fericit!” și să ne vedem, sănătoși, în 2022. Toate cele bune!
P.S. Imaginea reprezentativă a acestui articol aparțiene site-ului Actualitatea.
La mulți ani ție Augustin Bercean și tuturor Cetățenilor Orașului Lugoj Lugojenilor din toată lumea și vreau mai bine sa fie pentru toți oamenii din oraș și țară și lume va respect Eu și familia mea
ApreciazăApreciază
Mulțumesc! La mulți ani! și multă sănătate!
ApreciazăApreciază
D-nule Augustin Bercean,
Țin să vă mulțumesc pentru „laudatio” de la sfârșitul postării, însă pentru a fi „politically correct”, doresc să precizez faptul că adevărații laureați ai „Galei Excelenței Bănățene” pe cele 10 secțiunii au fost :
1. Premiul „Traian Lalescu” pentru Matematică, Informatică și științele Naturii – prof. univ. dr. emerit Mihail Megan
2. Premiul „Petru Drăgan” pentru Științe Biologice și Biomedicale – prof. univ. dr. Ion Tiberiu Bratu
3. Premiul „Traian Vuia” pentru Științele Inginerești – prof. univ. dr. ing. Nicolae Muntean
4. Premiul „Gheorghe Ionescu Șișești” pentru Științe Agronomice și Medicină Veterinară – prof. univ. dr. ing. ec. Tiberiu Iancu
5. Premiul „Academiei Române” – prof. univ. dr. Iosif Ștefan Drăgulescu
6. Premiul „Cornel Olariu” pentru Științe Sociale, Economie și Antreprenoriat – prof. univ. dr. Constantin Valentin
7. Premiul „Eugen Todoran” pentru Științe Umaniste și Arte – prof. univ. dr. Teodor Octavian Gheorghiu
8. Premiul „Coriolan Brediceanu” pentru Performanțe Deosebite în Educație -prof. univ. dr. Marcel Tolcea și prof. univ. dr. Florin Marin Ilieș
9. Premiul „Solidaritatea-Gheorghe Ciobanu” – Asociația Rubio Pro Copilărie, Pro Viață și Asociația „Comanderia Eugeniu de Savoya”
10. Premiul „Eftimie Murgu” pentru Promovarea Imaginii Timișoarei și a Banatului – Iulian Dascălu
Eu, prin societatea comercială pe care o dețin, STK SYSTEM srl, am fost doar un umili sponsor in cadrul acțiunii, drept pentru care ni s-a conferit diploma de „Companie Demn-Susținător ale Excelenței – Silver”
Mai multe detalii pe : https://expressdebanat.ro/gala-excelentei-banatene-2021-cine-sunt-laureatii/
Profit de ocazie pentru a vă ura un An Nou fericit plin de bucurii și realizări !
ApreciazăApreciază
Domnule Paul Corbeanu, informația am preluat-o, așa cum am specificat, din Redesteptarea. Este o revistă a presei. Comentariul dumneavoastră, cu prezentarea adecvată a premierei, va putea fi vizualizat pe site, la secțiunea comentarii. Sper că este suficient. Vă urez multă sănătate și un An Nou fericit!
ApreciazăApreciază