Interviu acordat de către muzicianul lugojean Adrian Sidoreanu

Vineri, 9 martie 2018, pe scena Teatrului lugojean va avea loc concertul de chitară clasică susținut de Adrian Sidoreanu – în prima parte a spectacolului „De la Clasic la Jazz”,organizat de către Casa de Cultură a municipiului Lugoj .

După o destul de îndelungată absență concertistică, Adrian Sidoreanu revine în fața publicului plin de încredere și hotărît să facă un concert bun. S-a născut în Lugoj, în 1971, dar a locuit în Nădrag, până la vârsta de 27 de ani. În perioada 1988-1992, studiază chitara clasică, la Școala Populară de Arte, din Lugoj, clasa prof. Szuzana Benkoczi. În anii 90, în colaborare cu chitaristul timișorean Alexandru Crețescu, susține mai multe recitaluri în Lugoj, Arad, Lipova și Timișoara. După o pauză de peste 20 de ani, revine pe scenă, în urmă cu 3 ani, și reîncepe seria concertelor.

Adrian Sidoreanu, de unde pasiunea pentru chitara clasică? Cum au fost „începuturile”?

Dacă te referi la începuturile studiului chitarei clasice și la pasiunea cu care am tratat și încă tratez acest instrument, au fost determinate de un cadou primit, o metodă de chitară clasică. Mă uitam la ea cu reținere, dar, în același timp, am simțit și o provocare. Știam să cânt la chitară, dar doream sa fiu „notist”. Ceea ce învățasem pâna atunci nu îmi părea suficient. Așa câ, pe la 16-17 ani, încurajat și de părinți, am început studiul chitarei clasice, la Școala Populară de Arte Lugoj, la clasa doamnei profesoare Szuzana Benkoczi.

Multi tineri, după ce învață 2-3 acorduri la chitară, se grăbesc să-și formeze o trupă, în general de muzică rock. Tu cum de ai rezistat tentației și ai preferat să continui studiul chitarei clasice?

Nici eu nu am rezistat tentației de a avea o trupă rock… Am avut una, în liceu, chiar am și compus piese, cu care am participat la un TimFest, la Clubul CFR , în Timișoara, unde am fost cea mai tânără trupă. Nici bețe pentru tobe nu am avut. (noi repetam, acasă, pe „sculele” trupe rock din Nădrag, care ne „adoptase”…). La acel festival am cântat pe „sculele” celor de la Cargo, care au fost foarte mărinimoși și ne-au lăsat. În paralel, însa, studiam chitara clasică.

Ai avut o mai lungă perioadă de pauză artistică. A fost greu să revii pe scenă?

E greu. Doar cu 2-3 concerte pe an, nu îmi pot da seama la ce nivel sunt. Sper să reajung la încrederea pe care o aveam când concertam în anii ’90, cu Alexandru Crețescu.

Care sunt chitariștii tăi preferați?

Cei de „clasică”- Andres Segovia – celui care îi datorăm apariția chitarei clasice în sălile de concerte, John Williams, Julian Bream, Andrew York, Tatyana Ryzhkova, Sharon Isbin, Pepe Romero.

Ce repertoriu vei aborda la concert?

Prin repertoriul pe care l-am ales doresc să invit publicul într-o călătorie muzicală prin mai multe perioade ale muzicii – preclasic, clasic, romantic și contemporan. Pe final, voi diversifica genurile muzicale, interpretând un flamenco și, deoarece urmează un concert de jazz, să se intre mai ușor în atmosferă, voi interpreta și o piesă jazz, a chitaristului Dominic Miller.

În general, lăsând chitara clasică la o parte, ce gen muzical preferi? Care sunt artiștii pe care îi asculți?

Din genul rock (mi-am vândut și eu puțin sufletul…) îmi plac și ascult David Gilmore, Led Zeppelin, Deep Purple și toată elita blues-rock -Eric Clapton, B.B. King sau John Mayer etc. . Muzica electronică – Mike Oldfield, Jean Michel Jarre, Vangellis etc. Din jazz, gen pe care nu întâmplător l-am lăsat la urmă, fiind unul puțin mai „greu”, imi plac Joe Pass, John McLaughlin sau Pat Methney.

Mulțumim, Adrian Sidoreanu. Ne vedem vineri, 9 martie 2018, la Teatru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: